Youtuber
Dünyanın en büyük video paylaşım sitesi olan Youtube için video içerikler üreten, videoların izlenme oranlarının hesaplanması sonucu belirli reklam gelirleri de elde edebilen ve aynı zamanda bu işi meslek olarak yapan kişilere verilen ad.
Günlük hayatımızda sık sık duyduğumuz iki kavram var. Youtuber ve Vlogger… Biz bu iki kavramın anlamlarını ve ne iş yaptıklarını araştırdık. Youtuber ve Vlogger nedir? Nasıl Youtuber ve Vlogger olunur? Youtuber ve Vloggerlar ne yaparlar? İşte tüm merak edilenler…
Youtuber nedir?
Aslında her şey Google'ın Youtube'ı satın alması ile başlıyor. Çünkü Google (Adsense) reklamlardan kazandığı parayı kullanıcıları ile paylaşmak istiyor. Youtube ise Adsense ile beraber çalışarak kazancının bir kısmını Youtube için içerik üretmeye çalışan kişiler ile paylaşıyor. İşte tam bu noktada insanlar Youtube için video çekerek kendilerine ek bir kazanç sağlamak amacındalar. Elbette ki bazı insanlar bu işi çok daha profesyonel yaparak ve popüler konular hakkında videolar çekerek çok büyük paralar kazanmaya başlıyor ve böylece Youtuber’lık kavramı doğuyor.
Vlogger Nedir?
Vlogger, “Video-logger” kelimesinin kısaltılmış halidir. “Video-logger” ise, videolar oluşturan kişi manasına gelir. Vlogger'lar; Blogger'lar ile aynı işi yaparlar fakat içeriklerini yazmak yerine, kamera karşısına geçerek üretirler. Günümüzde en popüler Vlog kanalları YouTube'dadır. YouTube'a bir e-posta adresiyle üye olan herkes bir kanal açabilir, bunun için herhangi bir başvuru veya ödeme yapılmasına gerek yoktur. Kanalınızı ve ürettiğiniz içerikleri beğenerek kanalınızı takip etmeye başlayan kişilere ‘takipçi’ değil ‘abone” denir. Herkes eşit şekilde sıfır abone ile başlar.
YouTube Kanalı Açmadan Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?
– İyi bir kamera edinin.
– Bir tripod edinin.
– Bir konu/alan belirleyin.
– Kanalınızın adını belirleyin.
– YouTube'da istediğin ismi kullanmakta olan bir kanal var mı diye kontrol edin.
– Kanal profil & başlık resmi belirleyin. (Kurgu yapabilmek için bir bilgisayara & bir kurgu yazılımı da gerekecek)
– Farklı ve özgün olmaya çalışın.
– Gelen yapıcı eleştirileri dikkate alın.
– Başkalarını izleyin ama taklit etmeyin
İzlenme başına ne kadar para kazanacağım?
Bu sorunun net bir cevabı yok. Çünkü bu videolarınızda yayınlanan reklamlarından hangi ülkelerden izlendiğine kadar bir sürü kritere göre değişiklik gösteriyor .Youtuber olmak aslında kolay ancak popüler konular seçip kaliteli işler üretmelisiniz.
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım
- Naomi Watts 42
- Deniz Işın Coşkuner 25
- Paris Hilton 24
- Selena Gomez 23
- Necati Şaşmaz 22
- İvana Sert 20
- Deniz Akkaya 17
- Yunus Emre Genç 16
- Beren Saat 14
- Umut Yılmazkeçeci 14
- Yusuf Ömer Sınav 13
- Farah Zeynep Abdullah 11
- Azra Akın 10
- Barış Baran 10
- David Beckham 10