FB TW PIN NWS

11 Eylül Kurbanları Anıldı

2006-09-14
11 Eylül’ün 5’inci yıldönümünde ABD’liler bir kez daha saldırı kurbanlarını anıldı. Saldırılarda hedef alınan İkiz Kuleler ve Beyaz Saray’da anma törenleri düzenlendi.

5 yıl önce bugün, dünya tanık olduğu en büyük terör eylemine sahne oldu. Kaçırılan iki yolcu uçağı New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’ne, biri de ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un binasına çarptı. Bir diğer uçak ise yolcuları tarafından Pennsylvania’ya düşürüldü.

İkiz Kuleler yerle bir olurken saldırılarda toplam 2 bin 973 kişi yaşamını yitirmişti. Saldırıların ardından 5 yıl geçti ama ABD’lilerin acıları hala taze. Saldırılarda hedef alınan İkiz Kuleler ile Beyaz Saray’da anma törenleri düzenlendi. Törenlerin ilki New York’taydı.

Başkan George Bush, bir zamanlar İkiz Kuleler’in bulunduğu Sıfır Noktası’na çelenk bıraktı. Törende Başkan’a, eşi Laura Bush’un yanı sıra New York Valisi George Pataki, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ve dönemin belediye bakanı Rudy Giliuani eşlik etti.
Sıfır noktasındaki tören, ilk uçağın Dünya Ticaret Merkezi binasının ikiz kulelerinden ilkine çarptığı yerel saatle 08:46’da, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından, saldırılarda ölen 2 bin 973 kişinin isimleri tek tek okundu.

Ülke çapında bayraklar yarıya indirilirken, Washington’da üçüncü uçağın çarptığı Savunma Bakanlığı’nda ve dördüncü uçağın düştüğü Pennsylvania’da da anma törenleri düzenlendi. Bu iki törene de katılan Başkan Bush’un ayrıca Dünya Ticaret Merkezi’ndeki kurtarma operasyonlarında yer almış itfaiye görevlileriyle bir araya geldi. 11 Eylül’ün ardından dünyanın ABD’ye duyduğu sempati ise 5 yıl önceki kadar kuvvetli değil. Afganistan’ın ardından Irak’ın hedef seçilmesi, Guantanamo Üssü, Ebu Garib’deki işkence skandalı, CIA’in gizli cezaevleri, Irak’taki insan hakları ihlalleri ve daha başka birçok iddia, Washington’un terörle savaşında soru işaretleri yaratıyor.

ABD yönetimi, terörle mücadale için milyarlarca dolar para harcadı ve harcıyor. Örnegin sadece bu yıl El Kaide ve diğer örgütlerle mücadele için 8 milyar dolar kullanılacak. Ancak Amerikan ABC Televizyonu’nun yaptığı bir kamuoyu araştırmasına göre, son 5 yılda ülkelerinin daha güvenli olduğunu düşünen ABD’lilerin oranı yüzde 88’den yüzde 52’ye inmiş durumda. Son anketler Bush’a verilen desteğin de yüzde 30’larda seyrettiğini gösteriyor.