FB TW PIN NWS

AB'nin Kıbrıs adımına Rumların tepkisi olumlu

2006-11-18
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı İbrahim Gambari, 8 Temmuz anlaşmasının ileriye götürülmesi için KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'a mektup gönderdi.

Gambari, mektubunda, iki liderin bir araya gelerek, komitelerin çalışmalarını denetlemesi ve yönlendirmesini istiyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakerelerine başlamak için izlenecek prosedürü içeren, BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı İbrahim Gambari'den bekledikleri mektubu dün aldıklarını açıklayarak, "BM mektubunu değerlendiriyoruz" dedi.

Talat, bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Gambari'den gelen mektuba değindi. Cumhurbaşkanı Talat, BM'nin Kıbrıs konusundaki son girişiminin yeni bir merhaleye ulaştığını ifade ederek, "BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşler Yardımcısı'ndan beklediğimiz mektup geldi. Bu mektubu değerlendiriyoruz. Mektupla ilgili henüz olumlu olumsuz söyleyecek bir şeyimiz yok. Çünkü gerçekten ayrıntılı değerlendirmek gerekiyor" dedi.

Mektubun, müzakerelere başlamak için izlenecek yolu, atılacak adımları önerdiğini kaydeden Talat, "Daha önceden bizim görüşlerimiz de alınarak hazırlanan bir mektuptur bu. Ancak bizi tatmin ediyor mu, yeterli buluyor muyuz onu değerlendiriyoruz" diye konuştu.

RUM YÖNETİMİ OLUMLU CEVAP VERECEK

Rum Yönetimi sözcüsü Hristodulos Pashiardis, Gambari'nin Kıbrıs'taki taraflara birer mektup gönderdiğini ifade ederek, kendilerinin Gambari'nin mektubuna olumlu yanıt vereceklerini söyledi.

Pashiardis, Gambari'nin mektubunun 8 Temmuzda varılan anlaşmanın uygulanmasına ilişkin çabaların hızlandırılmasını amaçlayan pratik düzenlemeler içerdiğini kaydetti.

Rum sözcü, ''Tarafımız Gambari'nin önerilerine olumlu karşılık verecektir'' dedi.