İbni Firnas
İbni Firnas Biyografisi
İbni firnas, 810 yılında Endülüs’ün Kurtuba şehirinde doğmuştur. Tam adı Abbas Kasım İbni firnas’dır. Âilesi, Berâbir Kabîlesindendir. Halîfe İkinci Abdurrahmân bin Hakem'in zamânında yaşadı. MS. 9. yüzyılda günümüzdeki İspanya ve Portekiz topraklarında Endülüs Emevi devleti vardı.
İbni firnas, kendisine has metodlarla bir kısım kum ve taşlardan mükemmel renksiz cam yapma usûlünü buldu. Ayrıca düzeltme kabiliyeti olan camı keşfederek gözlüğün mucidi olduğu kabul edilir. Sülfirik nitrik, nitro hidroklorik asitleri keşfetmiş, ayrıca birçok kimyevî maddeyi de ortaya çıkarmıştır. Ayrıca kaya kristallerini kesme yöntemini geliştirdi. O zamana kadar sadece Mısırlılar kristal kesmeyi biliyordu. Bundan sonra, İspanya Mısır'dan kuartz ihracını bıraktı.
875 yılında tüy ve kumaş gibi malzemeleri kullanarak ilk uçuş aletini, bir planör yaptı, bir kuleden atlayarak uçmayı denedi. Uçuş büyük ölçüde başarılı oldu, havada uzun süre kuşlar gibi süzüldü. Ancak, inişi biraz sert oldu, yaralandı. İbni firnas’ın bu başarısından 1028 yıl sonra 17 aralık 1903 tarihinde Wright Kardeşler uçak yapıp uçmayı başardı. Philip Hitti, "Siyasî ve Kültürel İslâm Tarihi" adlı eserinde şöyle der: 'İbn Firnas, insanlık tarihinde ilk defa bilimsel uçma girişiminde bulunan kişidir.' Alman bilim tarihi araştırıcısı Sigrid Hunke, 'İbn- i Firnas'ın yaptığı bu uçakla İkaros'un rüyasını gerçekleştirdiğini' dile getirmektedir. Prof. Dr. Osman Turan da İbn-i Firnas'ın "İslâm medeniyetinde modern havacılığın öncüsü" olduğunu dile getirdikten sonra şöyle bir tesbiti de ilâve etmektedir: "Daha doğrusu şu dünya tarihinde ilk defa uçmayı gerçekleştiren, uçak yapan bir Müslümandır."
Güneş ve gezegenleri hareket halinde gösteren bir “Plenatarium” da yapmıştır. İbni firnas, Bilgin bu cihazla yıldızlarla birlikte bulutu ve şimşekleri de inceliyordu.
İbni firnas, aynı zamanda İslâm musıkîsinin İspanya'da topluma mal edilmesini sağlayan değerli, duygulu ve çok hassas bir musikîşinasdır.
Libya'da onun onuruna posta pulu basıldı. Irak'ta Bağdat Uluslararası Havaalanı'nda onun anısına bir heykel dikildi. Yine Irak’da Bağdat`ın kuzeyinde “İbni firnas” adında havaalanı vardır. Ayrıca, ay üzerinde güneybatıda King ve Ostwald Kraterlerine yakın bir yerde 89 km çapındaki bir kraterin adına da “Abbas İbni firnas Krateri” adı verilmiştir.
İbni firnas, 888 yılında 78 yaşında Kurtuba'da öldü.
Kaynak:Biyografi.info
İbni Firnas için yapılan aramalar
İbni Firnas, İbni Firnas biyografi, İbni Firnas hayatı, İbni Firnas özgeçmişi, İbni Firnas hakkında, İbni Firnas doğum yeri, İbni Firnas fotoğraf, İbni Firnas video, İbni Firnas resim, İbni Firnas kimdir?, İbni Firnas kaç yaşında?, İbni Firnas nereli, İbni Firnas memleketi
- Dick Schoof 24 Kasım
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Fidel Castro 32
- Muhammed Ali 24
- Paris Hilton 19
- Murat Kekilli 14
- Al Pacino 12
- Aytaç Durak 12
- Bülent Somay 12
- Cengiz Ünder 12
- Mustafa Kemal ATATÜRK 12
- Cafer Mahiroğlu 11
- Robert Bosch 11
- Anna Nicole Smith 10
- Dalai Lama 10
- Deniz Erten 10
- Alessandra Ambrosio 9