FB TW PIN NWS

FT: 'Türk diplomatların askeri dışlayacak kadar güveni var'

2007-01-11
Financial Times gazetesi, Lokmacı köprüsünün Türk askerlerinin isteklerine rağmen kaldırıldığına dikkat çekerken bir diplomata atfen bunun “Türk hükümetinin ulusal çıkarlara ilişkin konularda (askerlerin itirazlarını) geçersiz kılacak güveninin olduğu” nu yansıttığını yazdı. Gazete Lokmacı köprüsü olayının KKTC Cumhurbaşkanı Talat’ın AB’nin nezdindeki konumunu güçlendirdiği görüşünü de öne sürdü.

Türk hükümetinin ulusal çıkarlara ilişkin konularda askerleri dışlayacak kadar güveni olduğu yorumu yapıldı. Financial Times gazetesi, Lokmacı köprüsünün Türk askerlerinin isteklerine rağmen kaldırıldığına dikkat çekerken bir diplomata atfen bunun “Türk hükümetinin ulusal çıkarlara ilişkin konularda (askerlerin itirazlarını) geçersiz kılacak güveninin olduğu” nu yansıttığını yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Lefkoşa’daki Lokmacı köprüsünün kaldırılması olayını değerlendirirken Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs adasının geleceği konusunda, Kuzey Kıbrıs’ta bulundurulan 40 bin askerinin varlığı ile güçlendirilen “boğucu bir hakimiyet”in olduğunu ancak bunun bu hafta zayıfladığını öne sürdü.

SİVİLLERİN KIBRIS POLİTİKASINI DİKTE ETMESİNİN ENDER ÖRNEÐİ
Gazete, “şahin” olarak nitelendirdiği Genelkurmay Başkanlığı’nın isteklerine rağmen AKP Hükümeti’nin “desteği” ile KKTC Yönetiminin köprüyü kaldırdığını belirtirken, “Siyasi analistler ve diplomatlar, silahlı kuvvetlerin dışlanmasının, sivillerin, özellikle, işgal ve KKTC’nin kuruluşunun, ulusal çıkarların bir zaferi olarak değerlendirildiği Ankara’da Kıbrıs politikasını dikte etmesinin ender bir örneği olduğunu söylüyorlar” diye yazdı. Financial Times şöyle devam etti:

“Bir diplomat, bunun Türk askerlerinin parlamentoya daha çok hesap vermesi amacıyla anayasal reformları geçiren Türk hükümetinin ulusal çıkarlara ilişkin konularda ne ölçüde (onların itirazlarını) geçersiz kılacak güveninin olduğunu yansıttığını söyledi.”

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Türkiye’de dört kez darbe yaptığını ve halk tarafından en güvenilir kurum olarak değerlendirildiğini anımsatan gazete, Lokmacı köprüsü olayının muhalefeti kızdırdığını belirtirken “Ancak bu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın girişimi olumlu karşılayan Rumlar ve AB’nin nezdindeki konumunu güçlendirdi” yorumunu da yaptı.

Gazete, Talat’ın Genelkurmay’daki görüşmesi sırasında köprü ile ilgili kararın askerler değil, siyasetçilerin kararı olduğu konusunda ısrar ettiği iddiasına da yer verdi.