FB TW PIN NWS

Hisarcıklıoğlu:'Merkez Bankası Ankara'da kalsın'

2007-01-15
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul trafiğine ilişkin Başbakan Erdoğan’ın önerisini değerlendirirken, “Eğer İstanbul’da kalabalık ve trafikte araç konusunda kısıtlamaya gidiyorsanız, o zaman Merkez Bankası’nın Ankara’da kalması daha doğru olacak gibi gözüküyor” dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul'daki trafik sorununa radikal çözümler getirmek gerektiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’daki trafik sorununa çözüm olarak sunduğu “İstanbul için belki plaka sayısını belirleyerek, dondurmamız lazım” önerisini değerlendiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Eğer İstanbul’da kalabalık ve trafikte araç konusunda kısıtlamaya gidiyorsanız, o zaman Merkez Bankası’nın Ankara’da kalması daha doğru olacak gibi gözüküyor” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş da, trafik sorunun çözümü için radikal önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu ve Yalçıntaş, gazetecilerin Başbakan Erdoğan’ın “İstanbul'da plaka sınırlandırılmasına” ilişkin sorularını yanıtladı.

“ALT YAPI GÜÇLENDİRİLEREK ÇÖZÜM OLMALI”
Hisarcıklıoğlu, insanların belli bir mesafeye ulaşmasında yaşayacakları problemlerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, plaka sınırlandırılmasının sıkıntı getireceğini belirterek, bununla ilgili bilgi ve doneler geldikten sonra kendilerinin de bu konudaki görüşünü daha net olarak ifade edeceklerini kaydetti. “Özel mülkiyet açısından bir sorun olabileceğini düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine Hisarcıklıoğlu, “Tabii. Ama esas olarak alt yapı inşallah güçlendirilerek çözüm. Sınırlandırma yerine rahatlık için alt yapının daha güçlendirilerek, insanların özgürlüklerini kısıtlayıcı olmaması daha doğrusu” dedi.

MERKEZ BANKASI’NIN ANKARA’DA KALMASI DAHA DOÐRU
Merkez Bankası ve bazı kamu bankalarının merkezinin İstanbul’a taşınması önerisinin hatırlatılması üzerine Hisarcıklıoğlu, “İstanbul'un cidden yaşamda zorluğu varken, İstanbul'un daha da zorlu ve yaşamı daha da zorlaştıracak hadiselere itibar etmemek lazım diye düşünüyorum. Merkez Bankası'nın taşınması noktasında, eğer İstanbul'da kalabalık ve trafikte araç konusunda kısıtlamaya gidiyorsanız o zaman Merkez Bankası'nın Ankara'da kalması herhalde daha doğru olacak gibi gözüküyor” değerlendirmesi yaptı.

“RADİKAL ÇÖZÜMLER ALINMALI”
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da, Başbakan Erdoğan’ın önerinin teknik çalışması ellerinde olmadığı için bununla ilgili olarak bir şeyler söylemenin zor olduğunu kaydetti. “İTO başkanı olarak şunu çok büyük bir rahatlıkla söyleyebilirim; bugün İstanbul'daki trafik sorununun çözülmesi için mutlaka radikal tedbirler alınması lazım” diyen Yalçıntaş, şöyle konuştu:
“Bu radikal tedbirler neler olmalıdır? Toplum taşımadan deniz ulaşımının daha fazla kullanılmasına kadar, belli yerlerde yoğunluğun azaltılmasına kadar, alt yapının iyileştirilmesine kadar bir çok önlemler kısa zamanda alınmalıdır. Bu önlemler içinde sayın Başbakanın açıkladığı vize uygulamasının veya trafikteki plaka sayısının kısıtlanmasına gelince de, mutlaka Başkanlığın veya ilgili kurumların yaptığı bir alt yapı çalışması vardır. Bu detayları gördükten sonra beyanatta bulunmak daha doğru olur.”