FB TW PIN NWS

Pamuk: 'Nobel beni yeni davalardan korumaz'

2006-10-10
2006 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk, Nobel'in beni gelecekte açılması muhtemel davalardan koruyacağını zannetmiyorum'' dedi.

Associated Press (AP) muhabirinin sorularını yanıtlayan Pamuk, ödülün kendisini değiştirmeyeceğini belirtti ve "ödülün en iyi tarafı artık kimsenin Nobel'i kazanacak mısın? diye sormayacak olması" diye konuştu.

Orhan Pamuk, politikanın eserlerinden öte tüm yaşantısını etkilediğini belirtti ve "romancılığımı siyasetten ayırmak için elimden geleni yapıyorum" ifadesini kullandı.

AP muhabiri haberinde, Pamuk'un kitaplarını İngilizceye çeviren Morin Freely'nin "politika onun bir parçası, eğer önemli birşey varsa mutlaka birşeyler söyleyecektir" yorumuna da yer verdi. Orhan Pamuk hala en iyi romanını yazmadığı düşüncesinde.

Pamuk, "hala defterlerimde yazacağım yeni romanların notları duruyor, zaten roman yazmanın en güzel taraflarından biri de yazma anı değil, hayal kurmak" diye konuştu. Pamuk dört yıldır üzerinde çalıştığı yeni romanını ise 'politik değil, tarihi bir tema çerçevesinde biçimlendirdiğini' ve 'Masumiyet Müzesi' adlı bu kitabında İstanbullu bir zenginin yoksul akrabasıyla ilişkisini konu alacağını açıkladı.

Nobel Edebiyat Ödülü Pamuk'un

2006 Nobel Edebiyat Ödülü yazar Orhan Pamuk'a verildi. Böylece Pamuk, Nobel ödüllerinin en prestijlisi olan Edebiyat Ödülü'nü alan ilk Türk oldu.

Ödülü kazanmasının ardından New York'ta basın toplantısı düzenleyen Pamuk, ''bu ödül, yalnız bana değil, Türkiye'ye de verildi'' dedi.

Orhan Pamuk davası

Yazar Orhan Pamuk, bir İsviçre gazetesine, "bu topraklarda 30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeni öldürüldü. Benden başka kimse bundan bahsetmeye cesaret edemedi" açıklamasında bulununca hakkında TCK'nın 301'inci maddesinden ‘Türklüğe hakaret’ davası açılmıştı.

Geçtiğimiz ekim ayında Almanya'nın Frankfurt kentinde Alman Yazarlar Birliği'nin 'Barış Ödülü'nü alan Pamuk, burada yaptığı konuşmada da "açık ve net bir şekilde tekrarlıyorum. '1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü' dedim. Bu sözlerimin arkasındayım" ifadesini kullanmıştı.

Türkiye ile AB arasında ciddi gerilime neden olan Orhan Pamuk’un hakkındaki dava 22 ocak tarihinde düşmüştü.

Adalet Bakanlığı, Şişli İkinci Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda, Yeni Ceza Yasası gereği izin yetkisi olmadığını hatırlatarak, Pamuk'un yargılanması için Adalet Bakanlığı’nın izin verdiğine ilişkin belge bulunmadığı gerekçesiyle davanın düşmesine karar vermişti.