FB TW PIN NWS

Savcı ''Silahlı teşekkül'' dedi

2007-01-25
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesi olayına ilişkin adliyeye sevk edilen Ogün Samast ile Yasin Hayal'in de aralarında bulunduğu 5 kişinin tutuklandığını belirterek, ''Şüphelilere isnat edilen suçların vasıf ve mahiyetinden de anlaşılacağı üzere, sanıkların cürüm işlemek için silahlı bir teşekkül oluşturdukları sonucu çıkmaktadır'' dedi.

Başsavcı Engin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Dink cinayeti soruşturmasında, Samsun ve Trabzon'da yakalanarak gözaltına alınan ve İstanbul Emniyet Müdürlüğüne getirilen şüphelilerin yasada ön görülen azami gözaltı sürelerinin dolduğunu ve savcılığa sevk edildiklerini söyledi.

Görevli savcılarca alınan ifadeleri ve mahkemedeki sorgularından sonra 5 sanığın tutuklandığını belirten Başsavcı Engin, bu sanıklardan Ogün Samast'ın, olayın asli faili olup, ''cürüm işlemek için oluşturulmuş silahlı suç örgütü üyesi olmak'', ''taammüden adam öldürmek'' ve ''6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanununa muhalefet'' suçlarından, diğer şüpheliler Yasin Hayal, Ahmet İskender, Ersin Yolcu ve Zeynel Abidin Yavuz'un ise ''cürüm işlemek için silahlı suç örgütü oluşturmak'', ''taammüden adam öldürmeye azmettirmek'' ve ''6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanununa muhalefet'' suçlarından tutuklandıklarını kaydetti.

''SİLAHLI TEŞEKKÜL OLUŞTURMUŞLAR''
''Şüphelilere isnat edilen bu suçların vasıf ve mahiyetinden de anlaşılacağı üzere, sanıkların cürüm işlemek için silahlı bir teşekkül oluşturdukları sonucu çıkmaktadır'' diyen Başsavcı Engin, soruşturma dosyasının bugünkü safhasında bu suçların oluştuğuna dair belge ve deliller bulunduğunu bildirdi.

Öte yandan, mahkemece tutuklandıktan sonra adliyeden çıkarılan Yasin Hayal, gazetecilerin, bir şey söyleyip söylemeyeceğini sorması üzerine, ''Vatan sağ olsun. Çok huzurluyum'' dedi.
Hayal'in de aralarında bulunduğu 4 kişi, daha sonra geniş güvenlik önlemleri atında adliyeden çıkartılıp, bir polis midibüsüne bindirilerek ceza evine gönderildi.

Olayla ilgili gözaltına alınan Ogün Samast, daha önce tutuklanarak ceza evine konulmuştu.