Eva Braun
Eva Braun Biyografisi
Eva Braun, 6 Şubat 1912’de Münih, Almanya’da doğdu. Annesi Franziska Kronberger, babası ise bir öğretmen olan Friedrich Fritz Braun idi. İkisi de saygın Bavyeralı ailelerden geliyorlardı. Eva, ailenin 2. kız çocuğuydu. Ablası 1908 doğumlu Ilse, küçük kız kardeşi ise 1915 doğumlu Gretl’dı. Liseden sonraki eğitimine bir manastırda aldığı ekonomi dersleriyle devam etti. Notları çok iyi değildi ancak atletizme karşı bir yeteneğinin olduğunu keşfetmişti. Çevresindekiler ise onu çok güzel buluyordu. Bir tıp bürosunda birkaç ay boyunca resepsiyonist olarak çalıştı. 17 yaşına geldiğinde, Nazi Partisi’nin resmi fotoğrafçısı olan Heinrich Hoffmann’ın yanında asistan olarak işe başladı. 1929 yılında Hitler’le burada tanıştı. Hitler, Braun’la 1920ler’ de güvenlik amacıyla kullandığı takma isim olan "Herr Wolff" adıyla tanıştırıldı. Eva, Hitler’i arkadaşlarına “komik bıyıklı, açık renk bir İngiliz paltosu giyen ve kocaman bir fötr şapka taşıyan bir centilmen” olarak anlatmıştı. Her ikisinin ailesi de Hitler – Braun ilişkisine karşı çıkıyordu bu yüzden ikilinin ilişkisindeki ilk 2 yıl hakkında çok az şey biliniyordu. Braun’un babasının karşı çıkmasının ahlaki ve politik nedenleri vardı ve Hitler’in üvey kız kardeşi Angela Raubal, Eva’yı 2. sınıf bir insan olarak görüyordu.
1931’de Angela Raubal’ın kızı Geli Raubal öldü. Raubal’in Hitler’in sevgilisi olduğu söyleniyordu. Bazı tarihçiler bunun bir intihar olduğunu çünkü Geli’nin, Hitler’in Braun’la olan ilişkisine daha fazla katlanamadığını, bazıları da onu Hitler’in öldürdüğünü ya da öldürttüğünü savunuyordu. Bu sırada Hitler aktris Renate Müller gibi başka kadınlarla da görüşüyordu. Müller’in erken ölümünün de bir intihar olduğu öne sürüldü. Eva Braun da ilki 1932’de, ikincisi 1935’te olmak üzere iki kere intihar girişiminde bulundu. İlk seferde kendisini boynundan vurmaya çalışmış, ikincisinde de aşırı dozda uyku hapı almıştı. Braun kendine geldikten sonra Hitler ona daha iyi davranmaya başladı, hatta ona Münih’te bir villa ve bir Mercedes aldı ve bir şoför tahsis etti. 1936 yılında Eva Braun Hitler’in yanına, Berghof’taki evine taşındı.
Hitler ve Braun toplum içine hiçbir zaman bir çift olarak çıkmadı. Bunun nedeninin, Hitler’in kadınlar arasındaki popülaritesini ve onların desteğini yitirmek istememesi olduğu düşünülüyordu. Alman halkı Braun ve Hitler ilişkisinden savaş sonrası döneme kadar haberdar değildi. Albert Speer’ in anılarında anlattığına göre Eva, Hitler’le aynı odada yatmazdı, ayrı bir odası vardı. Hitler’in eski partili arkadaşları geldiğinde Eva ortaya çıkabiliyordu ancak yüksek rütbeli devlet memurları evi ziyarete gelirse Eva Braun ortadan kaybolmak zorundaydı. Onu tanıyanlar, Braun’un Hitler’e duyduğu derin bağ yüzünden katlandığı bu mutsuz hayatı görünce onun için üzülüyorlardı.
İkinci Dünya Savaşı sırasında, Eva Bruan günlerini egzersiz yaparak, film izleyerek ve aşk romanları okuyarak geçiriyodu. Fotoğrafçılığa eskiden beri merakı vardı. Sonraları Hitler filmlerinde kullanılan görüntülerin çoğu, Braun’un kendi karanlık odasında çıkarttığı resimlerdi.
Hitler’i tanıyanlar, onun Eva Braun’un sesini duyunca daha mutlu olduğunu ve hep onunla birlikte olmak istediğini söylüyorlardı. Braun’un şapkalarıyla dalga geçiyordu, bazen de çalışma odasında birlikte saatler geçiriyorlardı. Hitler onunla ilgilenemeyecek kadar meşgul olduğunda Braun sürekli gözyaşları içinde olurdu. Münih’teki evinin önünde bir kadın Eva Braun’a “Führer’in fahişesi” diye bağırınca Hitler evin önüne onlarca polis koruması koydurttu.
Hitler’in kadınların makyaj yapmasına karşı olduğu bilinirdi. Hizmetçilerinin anlattığına göre bir akşam yemek sırasında Braun’un rujunun izi mendile çıktığında Hitler gülerek “Yakında o ruj ölü askerlerin bedenlerinden yapılacak” demişti.
1944 yılında Eva Braun, kuzeni Gertraud Weisker’i Berghof’taki eve davet etti. Weisker, anılarında Almanya’da makyaj yapmak, sigara ve içki içmek gibi kadınların yapmasının yasak olduğu herşeyi Eva’nın yaptığını, ancak onun, hayatında gördüğü en mutsuz kadın olduğunu anlattı. Weisker yasal olmayan birşey yapmış, BBC’nin radyo yayınını dinlemişti. Burada savaşın kötüye gittiğini duymuş, bunu Braun’a da anlatmıştı. Ayrıca her ne kadar Yahudiler’e kötü davranıldığının farkında olsalar da toplama kampları hakkında hiçbir şey bilmediklerini anlatmıştı.
Weisker, Eva’yı en son Ocak 1945’te görmüştü. Tarihçilerin yanıldığını, Eva’nın bir Nazi değil, kapana kısılmış çaresiz ve mutsuz bir kadın olduğunu söylüyordu. Kuzenine göre Braun dış görünüşüne çok önem veriyordu ve çok güzel olduğunun farkındaydı. Onu ziyarete gittiğinde yanlarında sürekli olarak 3 Nazi askeri duruyordu bu yüzden ne Hitler ne de toplama kampları hakkında konuşabilmişlerdi.
3 Haziran 1944’te Eva Braun’un kız kardeşi Gretl, Hitler’in bir tanıdığı olan ve Heinrich Himmler’in irtibat subayı olarak çalışan Herrmann Fegelein’la evlendi. Ancak savaşın son günlerinde Fegelein, başka bir kadınla İsveç’e kaçmaya çalışırken yakalandı ve Hitler’in emriyle idam edildi. Bu sırada Gretl Fegelein 8 aylık hamileydi ve doğan çocuğuna Eva Fegelein adını verdi.
1945 yılının başında, Kızıl Ordu Almanya’ya girdiğinde Eva Braun, Hitler’in yanından ayrılmayarak ona en sadık insanlardan biri olduğunu göstermişti. Hitler ve Braun, 29 Nisan 1945’te Joseph Goebbels ve Martin Bormann şahitliğinde evlendi. Braun, siyah ipek bir elbise giydi. Resmi adını Eva Hitler’e çeviren Braun’a “Bayan Hitler” olarak hitap edilmesi emredilmişti ancak Hitler onu “Matmazel Eva Braun” olarak çağırıyordu.
Bir süre sonra Eva'nın Hitler'in çocuğunu taşıdığı dedikoduları yayılmaya başladı ancak bunu kanıtlayacak hiçbir bulgu ortaya çıkmadı. Braun ve Hitler, 30 Nisan 1945'te birlikte intihar etti. Eva Braun siyanür aldı, Hitler ise kendini vurdu. Eva Braun öldüğünde 33 yaşındaydı. Cesetleri Reich Chancellery bahçesinde yakıldı. Cestlerinden arda kalanlar daha sonra Ruslar tarafından bulundu ve Sovyetler Birliği’nin Doğu Almanya'daki binalarının olduğu yere, Joseph ve Magda Goebbels ve 6 çocuklarının cesetleriyle birlikte gizlice gömüldü.
Braun ölmeden önce kendisine ait tüm eşyaları babasına yollamıştı. Annesi Franziska, 1976'da, 96 yaşında Bavyera'da öldü.
Eva Braun, çok uzun yıllar boyunca hep Hitler'in yanında ona destek olmuştur. Hitler üstündeki siyasi baskısı ve etkisi hakkında bilenenler çok azdır ancak bu etkinin minimum seviyede olduğu tahmin edilmektedir. Yine de tarihçiler Braun’un 3. Reich’ın iç mekanizması hakkında birçok önemli detayı bildiğini düşünmektedirler. Dışarıdan bakıldığında politikayla ilgili değil gibi görünmektedir.
Kaynak:Biyografi.info
Eva Braun için yapılan aramalar
Eva Braun, Eva Braun biyografi, Eva Braun hayatı, Eva Braun özgeçmişi, Eva Braun hakkında, Eva Braun doğum yeri, Eva Braun fotoğraf, Eva Braun video, Eva Braun resim, Eva Braun kimdir?, Eva Braun kaç yaşında?, Eva Braun nereli, Eva Braun memleketi
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım
- Veysel Deniz 69
- Recep Tayyip Erdoğan 55
- Yusuf Taha Lüleci 38
- Nilüfer Şasev Özbek 37
- Cansu Dere 29
- Evangeline Lilly 29
- Meryem Uzerli 24
- Alessandra Ambrosio 23
- Josh Holloway 23
- Lady Gaga 22
- Arda Turan 20
- Anna Nicole Smith 19
- Lindsay Dee Lohan 18
- Elif Kaya 17
- Fatih Ürek 17