FB TW PIN NWS

ABD: 'Sünni ve Şii liderleri hedef alabiliriz'

2007-01-13
Üst düzey Amerikalı askeri yetkili, Irak hükümetince kabul edilen yeni bir siyaset uyarınca, Amerikan askerlerinin bundan böyle başkent Bağdat'taki aşırı uçtaki Şii ve Sünni liderlerini hedef alabileceğini açıkladı.

Adının gizli tutulmasını isteyen yetkili, Iraklıların şimdiye kadar aşırı uçtaki bazı liderlere getirdiği saldırı kısıtlamasını kaldırmayı kabul ettiklerini belirtti ve ölüm timleri ve mezhepsel milisleri kastederek, "Askeri kapasitelerini engellemenin bir yolu da liderlerine saldırmaktır. Evet, dolayısıyla her iki tarafın liderlerinin hedef alınmasını bekliyorum" dedi.

Iraklıların ayrıca radikal Şii lideri Mukteda Sadr'ın kalesi sayılan Sadr mahallesinde Amerikan operasyonlarına uygulanan kısıtlamayı da kaldırmayı kabul ettiğini belirten yetkili, "Ancak Amerikan kuvvetleri siyasi liderlere saldırmayacak. Hedef alınacak kişiler, Iraklı ortaklarımıza, bazı durumlarda da bize karşı şiddet olaylarına doğrudan karışan kişiler olacak" diye konuştu.

Geçmişte Irak hükümetinin Amerikalıların bazı hedefleri konusunda dayattığı siyasi değerlendirmeleri olduğunu ifade eden yetkili, artık bu kısıtlamaları kaldırmak için Irak tarafından söz aldıklarını düşündüğünü belirtti, ancak Amerikan askerlerinin, önce saldıran taraf olmadıkları sürece Sadr'ın Mehdi Ordusu gibi Şii milisleriyle çatışmasının söz konusu olmadığını da ifade etti.