FB TW PIN NWS

AKP'den CHP'ye Cumhurbaşkanlığı barikatı

2007-01-15
AKP yönetimi, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu’nun 367 şartı doğrultusunda, oylamaya katılmayarak seçim yapıldıktan 10 dakika sonra Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıklaması üzerine Cumhurbaşkanı seçimlerinde CHP ile uzlaşma arayışına girmeme kararı aldı.

15 Nisan’da aday açıklanmadan önce AKP yönetimi, sivil toplum örgütlerinin görüşlerini alacak.

AKP’de cumhurbaşkanı seçiminin partinin oylarını 10 puan daha yukarı çekeceği değerlendirmesi yapılarak, kasım ayındaki seçimin Cumhurbaşkanı seçiminin hemen ardından yapılmak üzere öne çekilmesi eğilimi gündeme geldi.

AKP, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun 367 oy şartı doğrultusunda, seçim yapıldıktan 10 dakika sonra Anayasa Mahkemesi’ne başvuracakları açıklaması nedeniyle Cumhurbaşkanı seçimlerinde CHP ile uzlaşma arayışına girmeme kararı aldı.

AKP yönetimi, Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin izleyeceği yol haritasını belirlemeye başladı. AKP yönetiminin partinin adayı ve adayı belirlerken takınacağı tutuma ilişkin ilk kararı CHP’ye yönelik oldu. CHP’ye yönelik bu karar, Baykal’ın eski Başsavcı Kanadoğlu’nun toplantı yeter sayısı için 367 oyun zorunlu olduğuna ilişkin görüşlerinin ardından yaptığı, CHP’nin oylamalara katılmayıp, seçim yapıldıktan 10 dakika sonra, iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracakları açıklaması üzerine alındı. AKP yönetiminde CHP ile ilgili bu karar, “Cumhurbaşkanı adayımızı göstermeden önce toplumsal kesimlerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek kuruluşlarıyla görüşmelerde bulunacağız. Bu görüşmelerde uzlaşı arayacağız. Aday konusunda da bu görüşmeler sonrasında karar vereceğiz. Ancak CHP bu konuda oylamaya katılmayıp Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini açıkladığı için şansını kaybetti. CHP ile uzlaşma arayışının anlamı kalmadı“ diye ifade edildi.

Cumhurbaşkanı seçiminde takvim belirlenirken partinin adayını 15 Nisan’da açıklaması benimsenirken, bu tarihten 1 ay öncesinden itibaren sivil toplum kuruluşlarıyla uzlaşma görüşmelerinin yapılması kararı alındı.

Parti yönetiminin AKP’nin Cumhurbaşkanı seçim sürecini yönetmesi“ tanımıyla seçim ve ardından ortaya çıkabilecek olası gelişmelere ilişkin değerlendirmelerinde bazı noktalarınm altı şöyle çizildi:
Partinin ve diğer partilerin oy oranları aylık yaptığımız anketlere göre ortada. İddia edilenen tersine süreci iyi yönetmemiz halinde Cumhurbaşkanı seçimi oyumuzu düşürmeyecek. Tersine cumhurbaşkanı seçimi toplumda olumlu etki yaratacak ve bize artı 10 puan kazandıracak. Partinin oyları kesinlikle yüzde 30’un altına düşmeyecek. Hatta, Türkiye cumhurbaşkanlığı da ve başbakanlığın da bizde olduğu bir dönemi isteyerek oy verip desteğimizi artıracak.

Eğer partilerin oylarında kaymalar olacaksa bu en çok CHP için olacak. CHP’nin oyları düşecek. Oy tablosundaki değişimle MHP ya da DYP’nin ya da her ikisinin birden Meclis’e girmesi durumunda, bu durum, bizden daha çok CHP’nin oylarını etkileyecek.

DTP’nin bağımsız aday çıkarmasının bizim milletvekili sayımızı düüşüreceği yorumları gerçeği yansıtmıyor. Yerel seçimlerde bizim Doğu ve Güneydoğu’da o zaman DEHAP adıyla seçime giren DTP’nin elinden 5 ili aldığımız gözden kaçırılıyor.

Bu arada, haftasonunda AKP yönetimince 13 bölgede yapılan toplantılarla il teşkilatlarının seçim işleri başkanları, genel merkezden gönderilen uzmanlar ve parti yöneticilerince eğitildi.