FB TW PIN NWS

Akdamar Kilisesi dünya basınında

2007-03-30
Akdamar Kilisesi’nin restore edilerek açılması, dünya basını tarafından da yakından takip edildi. Independent gazetesi, bir anıt müze olarak açılan kiliseyle haç takılmadığına dikkat çekti. BBC ise kilisenin açılmasını bir jest olarak değerlendirdi.

Akdamar Kilisesi’nin restore edilerek açılması, dünya basını tarafından da yakından takip edildi.
Independent gazetesi, bir anıt müze olarak açılan kiliseyle haç takılmadığına dikkat çekti. BBC ise kilisenin açılmasını bir jest olarak değerlendirdi.


INDEPENDENT: “HAÇ TAKILMADI”
İngiliz Independent gazetesi, Van Gölü içinde bulunan Akdamar Kilisesi’nin açılış törenine çok sayıda Ermeni Hıristiyan’ın “Türk milletinin en kutsal mekânlarını nasıl restore ettiğine tanıklık etmeleri için” çağırıldığını yazdı. Gazetenin açılış törenini izlemek için Van’da bulunan muhabiri, Ian Herbert tarafından yazılan haberde, Akdamar Kilisesi’nin 1000 yıldan fazla bir zaman önce yapıldığı anımsatıldı.


Açılışın Türkiye’nin Ermeniler ile ilişkilerini düzene koymak istediğinin bir göstergesi olarak lanse edildiği belirtilen haberde, ancak restorasyonu yapan Ermeni mimarın protestolarına rağmen kiliseye haç takılmadığına dikkat çekildi.


Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu’nun “Kilise bir müze olarak açılacak bu yüzden bir haça ihtiyaç yok” dediği belirtilen haberde Halaçoğlu’nun, yaklaşık 22 bin Osmanlı eserinden hilalin çıkarıldığını ancak diğer ülkelerin bu konuya bu kadar önem vermediğini söylediği de vurgulandı.


BBC: “BİR JEST”
BBC’nin haberinde de Türkiye’nin 1100 yıllık Akdamar Kilisesi’ni restore ettiği ve bu adımın komşu Ermenistan’la ilişkileri geliştirmek için bir jest olarak görüldüğü kaydedildi.
Haberde, iki ülke arasında diplomatik ilişkiler olmamasına karşın üst düzey Ermeni yetkililerin açılış törenine katıldığı vurgulandı.


BBC’nin haberinde, Türkiye’deki Ermeni Patriği İkinici Mesrob’un, anıt müze olarak açılan kilisenin yılda bir kez ibadete açılmasını istediği, Kütler ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un ise bu öneriyi değerlendireceklerini söylediği ifade edildi.