FB TW PIN NWS

Arap Zirvesi öncesi dışişleri bakanları buluştu

2007-03-26
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el Faysal, bu hafta Riyad’da toplanacak olan Arap zirvesinde İsrail ile barış konusunda bir Arap inisiyatifi oluşturulması için birleşik bir duruş sergilenmesi gerektiğini söyledi.

28-29 Mart tarihlerinde toplanacak Arap Zirvesi öncesi zirveye katılacak ülkelerinin dışişleri bakanları toplantısında konuşan Prens Suud Arapların İsrail ile barış için inisiyatif konusunda güçlü bir duruş sergilemelerinin uluslararası toplum tarafından örnek alınmaları şansını da artırdığının altını çizdi.

Suudilerin barış planına birçok ülke Arap ülkesi destek veriyor. Ancak Suudiler, Filistin’deki Hamas örgütünün de plana tam destek sunmasını istiyor. Üst düzey bir Filistinli yetkili Hamas lideri Halid Meşal’in zirvede Barış planına karşı herhangi bir muhalefet göstermeyecekleri sözü verdiğini söyledi.

Arap ülkelerinin devlet başkanlarının katılmasının beklendiği zirvede Suudi Arabistan’ın, İsrail’in 1967’de işgal ettiği toprakları Filistinlilere geri vermesi şartına karşılık bütün Arap ülkelerinin İsrail ile normal diplomatik ilişkiler geliştirmesini öneriyor.