FB TW PIN NWS

Cheney: 'Saldırılar seçimi etkilemek için'

2006-10-31
Amerika Birleşik Devletleri'nde Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Irak'ta artan şiddet olaylarıyla ülkesinde yapılacak Kongre yenileme seçimleri arasında doğrudan bağlantı kurarak El Kaide ve diğer direnişçi örgütlerin Amerika'da yapılacak seçim sonucunu etkilemeyi amaçladıklarını ve Amerikan halkının iradesini kırabileceklerini düşündüklerini öne sürdü.

Cheney, saldırıların arkasındaki güçlerin Amerikan kamuoyunu tepkisini internetten adım adım takip ettiklerini belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri'nin halihazırda Irak'ta 150 binden fazla askeri bulunuyor. Ekim, hem Amerikalılar hem de Iraklılar için işgalden sonraki en kanlı aylardan biri oldu. Bu ay Irak'ta düzenlenen saldırılarda 100'den fazla Amerikan askeri ölürken .Irak'ın 2003 yılında işgalinden bu yana 2800 Amerikan askeri hayatını kaybetti.

Basra'da güvenlik kaygısı

Irak'taki gidişat İngiltere hükümeti için de sıkıntı yaratıyor.

İngiltere hükümeti, güvenlik gerekçesiyle Irak'ın Basra kentindeki İngiliz konsolosluğu personelini çekeceğini açıkladı. Personel, kentin dışında, Basra havalimanındaki geçici bir binada faaliyetlerine devam edecek.

Londra'da bir hükümet sözcüsü, bu duruma gerekçe olarak konsolosluğa yönelik havan topu ve roket saldırılarındaki artışı gösterdi. Sözcü, başkonsolos ve üst düzey yetkililerin konsolosluk binasında kalacaklarını belirtti.