FB TW PIN NWS

Coca Cola’nın yeni CEO’su Muhtar Kent

2006-12-09
Dünyanın en büyük alkolsüz içecekler şirketi Coca-Cola'nın icra başkanlığı görevine Muhtar Kent getirildi. Kent, şirketin 200'den fazla ülkedeki yönetici birimlerinden sorumlu olacak. Muhtar Kent, şirketin icra başkanı olduktan sonraki ilk açıklamasını CNN TÜRK'e yaptı.

CNN TÜRK'ten Merva Ulusoy'a konuşan Muhtar Kent iyi bir yöneticinin öncelikle iletişimde başarılı olması gerektiğini söyledi. Muhtar Kent, "Türkiye ekonomisi büyüyor, artık büyük şirketlerin yönetiminde daha fazla Türk göreceğiz" dedi. Kent'e göre, Avrupa Birliği dinamizm kazanmak istiyorsa bir an önce Türkiye'yi üyeliğe almalı. Coca Cola, yıllık 70 milyar dolar cirosu ve 700 bin çalışanıyla dünyanın en büyük şirketleri arasında sayılıyor.

Muhtar Kent, yeni görevi çerçevesinde Coca-Cola şirketinin büyüme stratejilerinin uygulanmasının yanı sıra, Kuzey Amerika dahil tüm dünyadaki faaliyetlerini doğrudan yönetecek.

''Büyümenin yüzde 95'i Kent'in yönettiği pazarlardan''

Coca- Cola'dan yapılan açıklamada, 28 yıl önce kariyerine başladığı Coca-Cola şirketine 2005 yılında Kuzey Asya, Avrasya ve Orta Doğu Grup Başkanlığı göreviyle geri dönen Kent'in, şirketin önemli uluslararası pazarlarda elde ettiği büyüme performansına liderlik ettiği vurgulandı.

Coca-Cola Üst Yöneticisi Neville Isdell, şirketin 2006 yılı içinde elde ettiği büyümenin yüzde 95'inin Muhtar Kent'in yönettiği pazarlardan geldiğine dikkat çekerek, ''Muhtar Kent, hızlı sonuç alma, şişeleyici ortaklarımızla uyum içinde çalışma ve disiplin konularında çok tecrübeli ve başarılı bir yönetici. Bu nedenle, uzun dönemli büyümemiz ve stratejik kararlarımızı uygulamak üzere yönetim kuruluyla birlikte kendisinden bu yeni liderlik rolünü üstlenmesini istedik'' dedi.

28 yıl önce satış ve pazarlamada başladı

İngiltere'deki Hull Üniversitesi Ekonomi Bölümünden mezun olan Kent, Londra City Üniversitesinde iş yönetimi konusunda master eğitimi yaptı.

Coca-Cola şirketinde 1978 yılında Atlanta'da satış ve pazarlama departmanında başlayan Muhtar Kent, Hollanda ve İtalya'da çeşitli görevler üstlendikten sonra 1985 yılında Türkiye ve Orta Asya Bölgesi Genel Müdürlüğü, 1989 yılında Orta ve Doğu Avrupa Bölüm Başkanlığı görevlerine atandı.

1995 yılında Avrupa'daki 12 ülkede şişeleme faaliyetlerini yürüten Coca-Cola Amatil şirketinin başına geçen Kent, 1999-2005 yılları arasında Efes İçecek Grubunda başkanlık görevini üstlendi.

Efes İçecek Grubu’nun yeni pazarlara yayılması ve Londra Borsası’nda halka açılarak 2.5 kat değer kazanmasıyla ilerleyen süreci yöneten Muhtar Kent, aynı dönemde Coca-Cola İçecek şirketinin de Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu.