Feyyaz Berker
Feyyaz Berker Biyografisi
Feyyaz Berker, 7 Ekim 1925 tarihinde Mersin’de doğmuştur. Babası göz doktoru Muhtar Berker’dir. İlkokulu Mersin'de, İleri İlkokulu'nda okudu. İlkokulu bitirdikten sonra eğitimine Tarsus'taki Amerikan Koleji'nde devam etti. 1939 yılında babasının VI. Dönem seçimlerinde İçel milletvekili seçilmesi üzerine ailesiyle birlikte Ankara'ya taşındı. Bu sebeple Tarsus Amerikan Koleji'nden ayrılmak zorunda kalan Feyyaz Berker, ailesi tarafından 1939 sonbaharında, İngilizce eğitimine de devam edebilmesi için İstanbul'daki Robert Kolej'e yatılı olarak gönderildi. Liseyi Robert Kolej'de okuduktan sonra yine üniversiteye Robert Kolej'de 1942 yılında başlayıp 1946 yılında inşaat mühendisi olarak bitirdi. II. Dünya Savaşı'ndan kaynaklanan pek çok sıkıntı okuldaki hayatı olumsuz etkilese de, Berker buradaki öğrenciliğine başarıyla devam etti.
Yüksek lisansını ABD’de Michigan Üniversitesi'nde 1948 yılında tamamladı. Amerika'da bir yandan üniversite eğitimi alırken, bir yandan da harçlığını kazanmak amacıyla hafta sonları ve yaz aylarında çalışmaya başladı. Michigan, Willow Run'da kurulmuş olan Kaiser-Frazer otomobil fabrikasında montaj hattında bir iş buldu. Çalıştığı fabrika o zamanlar dünyanın en büyük kompleksiydi. Burada çalıştığı dönem, mesleki bilgiler bakımından kattığı artılar bir yana, iş ve yaşam felsefesi bakımında da Feyyaz Berker'e yepyeni ufuklar kazandırmıştı. Üniversite eğitimini 1948 yılında tamamladıktan sonra da bir yıl Amerika’da kalıp Kaliforniya'da, bir inşaat-mühendislik firmasında çalıştı ve 1949 yılında Türkiye’ye döndü.
Feyyaz Berker, Türkiye’ye döndükten sonra 1949-1950 yılları arasında Ankara'da yedek subay olarak askerlik görevini yaptı ve akabinde Ankara Esenboğa Havaalanı inşaatında önce şantiye şefi, sonra Esenboğa'daki işler tamamlanıp şantiye kapatıldıktan sonra merkezde laboratuvar ve araştırma bölümü başkanı olarak çalıştı.
Kendisi gibi Robert Kolej ve Michigan Üniversitesini bitirdikten sonra Bayındırlık Bakanlığında çalışmaya başlayan Ali Nihat Gökyiğit'le birlikte 1956 yılında Tekfen'in nüvesini oluşturan Feyyaz-Nihat Müşavir Mühendislik (FN) şirketini kurdu. Onlara kısa bir süre sonra Necati Akçağlılar'ın da katılmasıyla şirket, Feyyaz-Nihat-Necati Müşavir Mühendislik (FNN) adını aldı.
Başlangıçta sadece mühendis müşavirlik hizmetleri veren şirket, 1957 yılında Tekfen İnşaat'ın kurulmasıyla müteahhitlik sektörüne de girdi.
Feyyaz Berker ve ortakları, yıllar içinde büyük bir yapıya dönüşen Tekfen Holding'in 2000 yılında yeniden yapılanmasıyla birlikte yönetimi tümüyle profesyonellere devretti.
Şu anda holding bünyesindeki Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş., Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kafkasya ve Orta Asya, Doğu ve Orta Avrupa'da büyük başarıları olan uluslararası bir yüklenici olarak saygın bir isimdir. Dünyadaki en büyük 225 müteahhit firma arasında yılda 1 milyar doları aşkın kontrat miktarıyla 2012 yılında 88. olmuştur. Bu tarihten sonra Berker, diğer ortaklarıyla dönüşümlü olarak üstlendiği Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini, emekliye ayrıldığı 2014 yılına kadar sürdürdü.
1971 yılında kurulan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)’nin 1971-1980 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmıştır. 1995-1996 yıllarında TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı olarak görev aldı.
Feyyaz Berker, Robert Kolej ve TEMA Mütevelli Heyetleri içindedir.
27 Ekim 1997 tarihinde 9. cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından "Devlet Üstün Hizmet Madalyası " ile ödüllendirilmiştir.
Feyyaz Berker, Tekfen Holding, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden sağlığı uygun olmadığından 14 Ağustos 2014 tarihinde istifa etti.
Feyyaz Berker, Alev Berker ile evlidir ve Şebnem Berker ve Meltem Berker adında iki kızı vardır. Şebnem Berker adlı kızı Cem Uzan ile evli idi boşandılar.
Feyyaz Berker, 22 Ağustos 2017 tarihinde 92 yaşında İstanbul'da vefat etti.
Toplumsal Sorumluluk Faaliyetleri - Vakıf & Dernek / Mesleki Kuruluş Üyelikleri:
TÜSİAD, Kuruculuk ve Yönetim Kurulu Başkanlığı
TÜSİAD, Yüksek İstişare Konsey Başkan Yardımcılığı
TÜSİAD, Yüksek İstişare Konsey Başkanlığı
TÜSİAD, Onursal Başkanlığı
DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu), Başkan Yardımcılığı ve İcra Kurulu Başkanlığı
DEİK, Divan Başkanlığı
DEİK, Şeref Üyeliği
TAPV (Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı) Kuruculuk, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı
TAPV, Yönetim Kurulu Başkanlığı
TAPV, Mütevelli Heyet Başkanlığı, Yönetim Kurulu Üyeliği
HEV (Hisar Eğitim Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanlığı
Robert Koleji, Mütevelli Heyet Üyeliği
Robert Koleji, Mezunlar Derneği Üyeliği
Boğaziçi Üniversitesi, Danışma Kurulu Üyeliği
Amerikan Konferans Heyeti Üyeliği, New York ABD
Stanford Araştırma Enstitüsü Üyeliği
MESS, Y. Danışma Kurulu Üyeliği
TİSK, Danışma Kurulu Üyeliği
TÜSEV (Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı) Kuruculuk ve Mütevelli Heyet Üyeliği
TESEV (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı) Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyet Üyeliği
TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) Kuruculuk ve Mütevelli Heyet Üyeliği
DENİZTEMİZ TURMEPA, Kurucu Üyeliği
TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı), Kuruculuk ve Mütevelli Heyet Üyeliği
TGV. (Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı), Kuruculuk ve Mütevelli Heyet Üyeliği
Kaynak:Biyografi.info
Feyyaz Berker hakkında haberler
-
22 Ağustos 2017
Tekfen Holding kurucusu Feyyaz Berker vefat etti
Tekfen Holding kurucu ortaklarından ve TÜSİAD’ın kurucu başkanı Feyyaz Berker vefat etti. 92 yaşında yaşam...
Feyyaz Berker kitapları
-
Fikir Üreten Fabrika Tüsiad'ın İlk On Yılı 1970-1980
Yarın tarihi : 2009-01-15
Yayınevi : DOĞAN KİTAP
Ekonomi » Türkiye Ekonomisi
Ekonomi » İnceleme-Araştırma
Feyyaz Berker için yapılan aramalar
Feyyaz Berker, Feyyaz Berker biyografi, Feyyaz Berker hayatı, Feyyaz Berker özgeçmişi, Feyyaz Berker hakkında, Feyyaz Berker doğum yeri, Feyyaz Berker fotoğraf, Feyyaz Berker video, Feyyaz Berker resim, Feyyaz Berker kimdir?, Feyyaz Berker kaç yaşında?, Feyyaz Berker nereli, Feyyaz Berker memleketi
- Baba Mondi Bugün
- Arda Kardeşler Dün
- Murat Balcı 03 Kasım
- Levent Dönmez 25 Ekim
- Sergio Perez 24 Ekim
- Utku Varlık 13 Ekim
- Lando Norris 09 Ekim
- Rahmi Özkan 77
- Beren Saat 62
- George Washington 62
- Levent Yıldız 53
- Hadi Neşet Türkmen 51
- İsmail Hacıoğlu 51
- Çağrı Doğanay 49
- Arda Turan 48
- Müge Dağıstanlı 48
- Murat Göğebakan 47
- Yunus Emre Genç 47
- Recep Tayyip Erdoğan 41
- Gülcan Zeybel 40
- Oya Aydoğan 39
- Melike Zobu 38