FB TW PIN NWS

Dünyaca ünlü olan fizik profesörü Stephen Hawking 76 yaşında hayata veda etti.

2018-03-14
Dünyaca ünlü olan fizik profesörü Stephen Hawking 76 yaşında hayata veda etti.
Dünyaca ünlü olan fizik profesörü Stephen Hawking 76 yaşında hayata veda etti.

Stephen Hawking 14 Mart 2018 tarihinde tedavisi mümkün olmayan ALS hastalığı yüzünden 76 yaşında İngiltere, Cambridge'de yaşamını yitirdi.

Stephen Hawking günümüzün en büyük bilim insanı olarak kabul edilmiştir. Ünlü fizik profesörünün, kara delikler, uzay bilimi ve kuantum fiziği alanındaki çalışmaları çığır açmıştı. Açıklamaları ve öngörüleriyle büyük saygınlık kazanan Nobel ödüllü Hawking'in ölümü, tüm dünyada son dakika oldu. Hawking, Albert Einstein'dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul ediliyor.

Sabah saatlerinde kameraların karşısına geçen Hawking ailesinin sözcüsü, bilim adamının hayata gözlerini yumduğunu açıkladı.

Açıklamanın ardından Stephen Hawking’in çocukları Lucy, Robert ve Tim babalarının ölümüyle ilgili yazılı açıklama yaparak, babalarının ölümüyle ilgili yazılı açıklamalarında "Sevgili babamızı bugün kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Çok büyük bir bilim insanı, çalışmaları ve mirası yıllarca yaşayacak olağanüstü bir kişiydi" ifadesini kullandı.

'Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere' adlı kitabıyla dünya çapında büyük ses getiren Nobel ödüllü İngiliz fizikçi, uzay bilimi, kara delikler ve kuantum fiziğiyle ilgili çalışmalarıyla biliniyordu. 1988'de yayımlanan bilim kitabında, büyük patlama (Big Bang), kara delikler, ışık konikleri, superstring kuramı kavramlarını açıklamıştı. Kitap 10 milyondan fazla sattı.

Stephen Hawking, Albert Einstein ve Sir Isaac Newton gibi fiziğin diğer dev isimleriyle kıyaslandı.

1963'te tedavisi olmayan motor nöron (ALS Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığına yakalandığında doktorlar yalnızca iki yıl ömrü kaldığını söyledi ancak Hawking 76 yaşına kadar çalışmalarına devam edip birçok teoriye, kitaba imza attı.

'İNSANLIĞIN DÜNYAYI TERK ETMESİ LAZIM'

Son olarak geçen yıl yaz mevsiminde Norveç’teki bir festivalde konuşan bilim adamı, “İnsanlığın Dünya'yı terk etmesi gerektiğine inanıyorum” demişti.

Hawking’e göre uzay programlarında öncü olan ülkeler astronotlarını 2020 yılına kadar yeniden Ay'a göndermeli. İklim değişikliği gibi sorunlardan ancak başka dünyaların keşfiyle kurtulunabilcieceğini belirten İngiliz bilim adamı, önümüzdeki 10 yıl içinde Mars'a gidilmesi, 30 yıl içinde de Ay'a bir uzay üssü kurulması için çağrı yapmıştı.

Hawking sözlerini, "En iyisini umuyorum. Başka çaremiz yok" diyerek sonlandırmıştı.

Stephen Hawking, henüz 21 yaşındayken yakalandığı ve tedavisi olmayan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığının ardından, motor nöronları zamanla işlevlerini yitirmeye başlaması sebebiyle tekerlekli sandalye kullanmaya başlamıştı. 1960’lı yıllardan sonra vücudundaki kasların büyük bölümünün kullanılamaz hale gelmesine rağmen çalışmalarına devam eden ve dersler veren Hawking, Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Kara Deliklere ve Ceviz Kabuğundaki Evren gibi kitaplarıyla çok okunanlar arasına da girmişti.

Hayatının büyük bir bölümünü IBM tarafından özel hazırlanmış bir tekerlekli sandalyede geçiren Stephen Hawking, yıllar boyu vücudunun çalışan kaslarını hareket ettirmek suretiyle iletişim kurmuştu. Tekerlekli sandalyeyi kullanmaya başladığı ilk yıllarda elini oynatmak suretiyle klavyeyi kontrol eden bilim adamı, hastalığının ilerlemesiyle birlikte sol yanağında hareket ettirebildiği tek bir kas yardımıyla bilgisayarı kullanıyor ve çalışmalarını bu yolla tamamlayabiliyordu.