FB TW PIN NWS

Erdoğan: ''Türkiye özgüven eksikliğini aştı''

2007-03-21
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin daha önce sahip olduğu ''içe kapanmacı'' zihniyetin ''büyük bir özgüven eksikliğinden kaynaklandığını'' kaydederek, ''Bugün itibariyle net olarak söylüyorum; Türkiye iç ve dış sorunlarını çözmede artık o psikolojik etkiyi aşmıştır'' dedi.

Erdoğan, Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfının, düzenlediği özel oturumda yaptığı konuşmada, Türkiye'yi aktif bir politika izlemekten uzak tutan etkenlerin harici şartlardan çok dahili şartlardan kaynaklandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Türkiye, gerek bölgesinde, gerekse dünya üzerinde aktif ve belirleyici rol oynama mekanizmalarına sahipken içine kapanmayı, dengeler adına, sahip olduğumuz imkanların üstünü örtmeyi seçmiştir. Çoğu durumda da dengelerin dışında kalarak, çıkarlarını koruyabilecek etkinliği gösterememiş, varlığını hissettirememiştir. Bu içe kapanmacı zihniyetin büyük bir özgüven eksikliği olduğu açık ve nettir. Nitekim bugün bile birçok tartışma konusu üzerinden bu eski yaklaşım gün yüzüne çıkmaktadır. Bugün itibariyle net olarak söylüyorum; Türkiye iç ve dış sorunlarını çözmede artık o psikolojik etkiyi aşmıştır.''

ABD ile ilişkilerde bazı inişler çıkışlar yaşansa da son tahlilde Türkiye'nin dost ve müttefikleriyle ilişkilerinin kendi iktidarları döneminde ''gerçekçi ve sağlam bir temele kavuştuğunu'' vurgulayan Erdoğan, ''Türkiye, komşularıyla da barış, istikrar ve işbirliğine yönelik çalışmalarını dirayetle sürdürüyor. Şu anda Türkiye'nin özellikle dargın olduğu, görüşmediği, kavgalı olduğu, Ermenistan hariç bir komşu ülke kalmamıştır. Hepsiyle münasebetlerimiz gayet ileri derecede sürmektedir'' şeklinde konuştu.