FB TW PIN NWS

Eski Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, serbest bırakıldı

2017-03-24
Eski Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, serbest bırakıldı
Eski Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, serbest bırakıldı.

Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in altı yıl süren tutukluluğunun ardından serbest bırakıldığı açıklandı.

Mısır'daki temyiz mahkemesi ise 2 Mart 2017 tarihinde Mübarek'i suçsuz buldu ve serbest bırakılması yönünde karar verince, tutukluğunun büyük bölümünü geçirdiği Maadi Askeri Hastanesi'nden 24 Mart 2017 tarihinde çıkarak evine gitti.

Protestocuların ölümünden sorumlu tutulduğu davadan beraat eden Mübarek'in avukatı, müvekkilinin yargılandığı başka bir davadan aldığı üç yıllık cezayı da doldurduğu gerekçesiyle serbest bırakılmasını istemişti. Mübarek’in, 14 Mart 2017’de, 6 yıllık dava sürecinin sonunda salıverilmesine karar verildi. Mısır'ı yaklaşık 30 yıl yöneten Mübarek, 2011 yılında devrilmişti.

Mübarek, 2011 yılında başkent Kahire'deki protesto gösterileri sırasında 800'den fazla kişinin ölümünden sorumlu tutulmuştu. Bu protesto gösterileri sonucunda istifa etmek zorunda kalan Mübarek, 2012 yılında açılan davada müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak daha sonra temyiz mahkemesi Mübarek hakkındaki kararı bozarak, Mübarek'in yeniden yargılanması gerektiğine hükmetmişti.

Bunun üzerine ilgili ceza mahkemesi davanın düşmesine karar vermişti. Yüksek Temyiz Mahkemesi ise davanın yeniden görülmesi gerektiğini bildirmişti.

Hüsnü Mübarek'in istifasının ardından 2012'de beşinci cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi'nin iktidarı, 3 Temmuz 2012'de ordunun yönetime el koymasıyla sona ermişti.

11 Şubat 2011 tarihinde istifa ettikten kısa bir süre sonra tutuklandı ve idam ile yargılanmaya başlandı. 2 Haziran 2012 günü yardımcısı Ömer Süleyman ile birlikte ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Kısa süre sonra Mübarek'in idam edilmesini isteyen gösteriler başladı.

Mübarek'in görevi bırakmasıyla sonuçlanan süreç sonrasında, eski Cumhurbaşkanı, oğulları Ala ve Cemal ile birlikte, Nisan 2011'de tutuklandı ve ülkede eski devlet yetkililerinin yargılanmasına başlandı.

Ağustos 2011'de başlayan davalarda Mübarek, 900 protestocunun hayatını kaybettiği olayların sorumlusu olmak ve çok sayıda yolsuzluğa karışmak suçlarıyla yargılandı.

Mübarek'in mahkeme salonuna sedyeyle getirilmesi tüm dünyada büyük ses getirdi.

Mübarek, 2 Haziran 2012'de Kahire'deki mahkemece 239 kişinin ölümünde suçlu bulunarak müebbet hapse mahkum edildi. Tora Cezaevi’nde kısa bir süre geçiren Mübarek, sağlık sorunları gerekçe gösterilerek 27 Aralık 2012’de Kahire’deki askeri hastaneye sevk edildi.

Ocak 2013’te Yüksek Mahkeme, Hüsnü Mübarek’in yeniden yargılanmasına karar verdi.

Mübarek’in, Mayıs 2013’te başlayan yeniden yargılama esnasında askeri darbe oldu. Mısır'ın 25 Ocak 2011 Devrimi sonrası demokratik seçimlerle iktidara gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, göreve başladıktan bir yıl sonra 3 Temmuz 2013'te darbe ile devrildi ve hapse atıldı.

Mübarek dönemi askeri istihbarat şefi, Mursi döneminde de Genelkurmay Başkanı olan Abdülfettah el Sisi darbeyle ülkenin başına geçti.

Ardından Mübarek hakkındaki cezalar birer birer düştü.

Önce Kasım 2014’te Kahire Ceza Mahkemesi, protestocuların ölümü suçlamasıyla verilen cezayı, teknik bir sebep göstererek iptal etti.

13 Ocak 2015’te ise Mübarek ve oğullarının yolsuzluk suçlaması Yargıtay’dan döndü.

Yargıtay’ın yolsuzluk iddiaları için talep ettiği yeniden yargılama sonucunda Mayıs 2015’te Mübarek üç yıl hapse mahkum edildi. Ceza Haziran 2016’da onandı. Gözaltı ve tutukluluk süresi boyunca bu 3 yıllık hapis cezasını doldurduğu gerekçesiyle, Mübarek’in avukatları tahliye için dilekçe verdi. Ancak diğer yargılama sürdüğü için Mübarek’in askeri hastaneden çıkarılmasına izin verilmedi.

Son olarak 2 Mart 2017’de Mübarek, protestocuların ölümünden sorumlu tutulduğu davadan da beraat etti. Diğer davadan aldığı üç yıllık cezayı da doldurduğu gerekçesiyle serbest bırakılması istenen Mübarek’in, 14 Mart 2017’de, 6 yıllık dava sürecinin sonunda salıverilmesine karar verildi. Mübarek, 24 Mart 2017'de serbest bırakıldı.