FB TW PIN NWS

Esnafa göre seçimden koalisyon hükümeti çıkacak

2007-04-01
Türkiye 16 Mayıs’da Çankaya Köşkü’ne çıkacak ismi tartışırken, esnaf ve tüccar çifte seçim yılında istikrarın bozulacağını düşünüyor.


Ankara Ticaret Odası’nın anketine göre, esnaf ve tüccar, sandıktan koalisyon hükümetinin çıkmasını bekliyor. Ankete katılanların yüzde 60.6’sı milletvekili genel seçimleri sonucu ortaya çıkacak siyasi tablonun koalisyon hükümeti olacağını düşünüyor.


ATO, Akademetre Araştırma Şirketi’ne yaptırdığı “Ticaret Sektörü Ekonomik ve Siyasi Durum Analizi” anketinin, seçimler ve hükümetin ekonomi politikalarına ilişkin ikinci bölümünü açıkladı. ATO’ya kayıtlı 2 bin 360 işyerinde yapılan anket, piyasalarda Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ekonomik ve siyasi istikrarı, toplumsal huzuru bozacağı endişesinin yaşandığını ortaya koydu.


SEÇİMLER EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLER
Ankete katılanların yüzde 43.6’sı Cumhurbaşkanlığı seçiminin ekonomik istikrarı olumsuz etkileyeceğini belirtti. Yüzde 4.2’si “çok olumsuz etkiler” derken olumlu etkileyeceğini düşünenlerin oranı yüzde 10.3 oldu. Ankete katılanlar, Cumhurbaşkanlığı seçiminin siyasi istikrarı nasıl etkileyeceği sorusuna da benzer yanıtlar verdi. Siyasi istikrarın olumsuz etkileneceğini düşünlerin oranı yüzde 43.4, “çok olumsuz etkileneceğini” öngörenlerin oranı yüzde 4.8, “Olumlu etkileneceğini belirtenlerin oranı da yüzde 10.3 olldu.


TOPLUMSAL HUZUR BOZULUR
Cumhurbaşkanlığı seçiminin toplumsal huzuru olumsuz etkileyeceğini düşünenlerin oranı 42.5 olurken, yüzde 33.5’i de “ne olumsuz ne olumlu etkiler” görüşü bildirdi. Bu arada, “Milletvekili seçimleri ekonomik istikrarı olumlu etkiler” diyenlerin oranı 14.4, olumsuz etkileyeceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 42.9 olarak saptandı. Milletvekili seçimlerinin siyasi istikrara etkileri konusunda “olumlu olur” diyenler ankete katılanların yüzde 14.5’ini oluşturuyor. Olumsuz etkileneceği kanaatini taşıyanların oranı ise yüzde 41.8.


HÜKÜMETİN KARNESİ
Anket sonuçlarına göre, Hükümet en başarılı özelleştirme para politikaları konusunda başarılı çıktı. Katılımcıların yüzde 22’si özelleştirme konusunda, yüzde 21.6’sı da para politikası konusunda başarılı buldu. “Kredi faizlerinin düşürülmesi konusunda hükümet başarılı” diyenler ankete katılanların yüzde 21.5’ini oluştururken, bütçe açığının kontrol altına alınması konusunda başarı sağlandığını düşünenlerin oranı yüzde 21.4 oldu. Ankete katılanların yüzde 20.5’i ise mali disiplinin sağlandığı kanaatini taşıyor.