FB TW PIN NWS

IMF Başkanı Rato: 'Hükümetler yüksek büyümeyi ölçüt almalı'

2006-11-23
Rodrigo de Rato, İspanya’nın Cadiz kentindeki bir konferansta yaptığı konuşmada, dünyada ekonomik büyümenin 2006 ve 2007’de yüzde 5 dolayında olmasının beklendiğini bildirdi. Rato, IMF üyelerinin Singapur’da Kore, Meksika, Çin ve Türkiye gibi yükselen dört piyasa için IMF kotaların artırılması konusunda ilk adımı attığını bildirdi.

IMF Başkanı Rodrigo de Rato, dünyada şu anda bütün uluslar için ekonomik gelişme fırsatı yaşandığını belirterek, “Yaşadığımız an tüm uluslar için büyük bir fırsat anıdır. Şu anda önemli olan olumlu küresel ekonomik ve mali piyasa koşullarından yararlanmaktır. Hükümetler şimdi gelecekteki yüksek büyüme oranlarını ölçü almalıdırlar” dedi. Rato, G-20 zirvesinde yaptığı “Kore, Meksika, Çin ve Türkiye’nin IMF kotaları artırılacak” açıklamasını yineledi.

Rato, İspanya’nın Cadiz kentinde “Avrupa Kendisiyle Aynı Zamanda Küresel Ekonomiye Nasıl Yardım Edebilir?” başlıklı konferansta konuştu. Küresel ekonomiler ve Avrupa ekonomilerinin güçlü bir pozisyonda olduğunu kaydeden Rato, “IMF Başkanı olarak, görevlerimden biri politikacıları küresel görünümlü risklere ve hassasiyetlere karşı alarmda tutmak. Zarar beklentili risklerden bir bölümü geçtiğimiz dönemde ortaya çıktı. Ancak bu risk küresel ekonominin nadiren sahip olduğu güçlü bir zemine karşı meydana gelmiş olmalı. Küresel ekonomik büyümenin hem 2006’da hem de 2007’de yaklaşık yüzde 5 civarında olması bekleniyor” dedi.

Büyümenin dünyada bölgeler arasında da dengeli bir şekilde gerçekleştiğini kaydeden Rato, “Yakın geçmişte küresel büyüme ABD’deki talebin yönlendirmesiyle gerçekleşiyordu. Bu değişiyor. Çin ve Hindistan dünya ekonomisindeki büyüme için önemli motorlar haline gelmiştir. Aynı zamanda Avrupa’da uzun süre beklenen, yatırım ve istihdam alanındaki iyileşmeleri de görüyoruz” diye konuştu.

IMF projelerinin Euro alanında 2006’da yüzde 2.5 büyüyeceğini, inşaat sektörü ve özellikle metal ve makine sanayindeki yatırımlarda ve ihracatın öncülüğünde artacağını kaydeden Rato, Avrupa’daki nüfusun yaşlanması konusunda şunları kaydetti:

“Birçok gelişmiş ülkede nüfus yaşlandığı için halkın hükümetten talepleri yıllar itibarıyla artacak. Son tahminlerimize göre yaşlanan nüfus, Euro alanındaki ülkelerde 2025’e kadar gayri safi yurtiçi hasılaya yaklaşık yüzde 3.75 kamu harcaması olarak yansıyacak. Hükümetler bütçeleri etkileyen ve sosyal gerilimi artıran yaşlı nüfustan gelecek baskıyı bekleyene kadar, buna şimdiden, iyi bir dönemde, hazırlık yaparlarsa iyi olur.”

Rato, IMF için bir orta dönem stratejisi olan denetim reformlarının daha geniş reform paketinin bir parçası olduğunu belirtirken, “IMF üyeleri, Singapur’da dört yükselen piyasa ülkesi Çin, Kore, Meksika ve Türkiye için kotaların artırılması konusunda ilk adımı attı. Ayrıca gelecek iki yılda fon oy hakkını genişletecek, bu düşük gelirli ekonomileri zayıflatmayacak” diye konuştu. Rato sözlerine şöyle devam etti:

“Yaşadığımız an tüm uluslar için büyük bir fırsat anıdır. Şu anda önemli olan olumlu küresel ekonomik ve mali piyasa koşullarından yararlanmaktır. Hükümetler şimdi gelecekteki yüksek büyüme oranlarını ölçü almalıdırlar. Avrupa şu anda özellikle tedbirli para politikalarını koruyarak, istekli mali ve yapısal politikaları teşvik ederek, kendisine yardım etme fırsatına sahiptir. Öyle yaparsa küresel yandaşlarına yardım edebilir. Umarım politikacılar bu fırsatı yakalarlar.”