FB TW PIN NWS

İsrail'le Hizbullah'ın tutsak pazarlığı

2006-11-01
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'le muhtemel bir tutsak değişimi konusunda dolaylı yollardan ciddi müzakereler yapılmakta olduğunu açıkladı.

Nasrallah, Birleşmiş Milletler tarafından Eylül ayında atanan arabulucular aracılığıyla işleyen süreçte ilerleme sağladıklarını; görüş alışverişi ve tekliflerle, koşulların sunulduğu bir aşamaya geldiklerini söyledi.

Hizbullah'ın iki İsrail askerini esir aldığı operasyonun ardından İsrail Lübnan'da yıkım ve ölümlere yol açan saldırılar düzenlemişti.

Nasrallah, ağustos ayında yaptığı açıklamada, ''Eylemin bir savaşı tetikleyeceğini düşünseydik, iki İsrail askerini kaçırmazdık'' demişti.

Ayrıntı vermedi

El Manar televizyonundaki açıklamalarında Hasan Nasrallah müzakerelerin içeriğine ilişkin detaylara girmedi.Sadece Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından geçen ay atanan müzakerecinin, Hizbullah ve İsrail yetkilileri ile ayrı ayrı biraraya geldiğini söylemekle yetindi.Karşılıklı öneri ve şartların ortaya konduğu görüşmelerin ne kadar süreceğine ilişkin de bilgi vermedi.

Hizbullah bu olaydan önce son olarak 2000 yılında İsrail askerlerini esir almış, bunu esir değişimi müzakerelerinin izlemesi için aradan 4 yıl geçmişti.Sonunda askerler, yaklaşık 400 Filistinli ve 35 Lübnanlı mahkum ile değiş tokuş edilmişti.

Mısır'da yayımlanan El Hayat gazetesi geçen hafta, İsrail ile Hizbullah arasındaki müzakarelerin başarısız olduğunu yazmıştı.

Hizbullah esir aldığı iki askeri, daha önce olduğu gibi Filistinli ve Lübnanlı esirler ile değiştirmek istiyor.Ancak İsrail'in bu talebe henüz olumlu yanıt vermediği bildiriliyor.

Hizbullah lideri açıklamasında, yaklaşık bir ay süren savaşın ardından eskisi kadar güçlü olduklarını, mühimmat ve silahlarını da yenilediklerini dile getirdi.

İç politikaya ilişkin mesajlar da veren Nasrallah, gelecek hafta yapılması beklenen görüşmeler ardından Lübnan'da yeni bir birlik hükümeti kurulmaz ise, Hizbullah'ın geniş çaplı protesto gösterileri düzenleyeceğini duyurdu.

Parlamentoda halen 9 milletvekili bulunan Hizbullah, güç birliği yaptığı gruplarla birlikte, kabinedeki sandalyelerin üçte birini istiyor.