FB TW PIN NWS

Büyükanıt Yunanistan'a gidiyor

2006-11-01
Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt 3 günlük resmi bir ziyaret için Atina’ya gidiyor.

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Oramiral Panayottis Hinofotis’in davetlisi olarak bu akşam saaetlerinde Atina’ya gelecek olan Büyükanıt, evsahibi meslektaşı Hinofotis ile iki ülke arasındaki askeri ilişkileri gözden geçirme imkanı bulacak.

Bu bağlamda Ege’deki askeri faaliyetlerin olası krizlere ya da sıcak temaslara yol açma tehlikesine karşı bir dizi önlemin alınmasının da söz konusu olduğu belirtiliyor.

Atina ziyareti sırasında Yunanistan Savunma Bakanı Vangelis Meymarakis’le de görüşecek olan Büyükanıt’ın ziyaretine Yunanistan’da büyük önem veriliyor.

Askeri çevrelere oranla ikinci planda kalmayı yeğliyorlarsa da Yunanistan hükümeti de Büyükanıt’ın bu ziyaretini yakından izlemeye kararlı görülüyor.

Generkurmay Başkanlarının Türkiye’deki rolünü gözönünde bulunduran hükümet çevrelerinde siyasi düzeyde yapılacak anlaşmalar ne olursa olsun Türk Silahlı Kuvvetleri’nin onayı olmadan Ege anlaşmazlıklarının giderilemeyeceği inancı hakim.

Bu nedenle Yunanistan hükümetinin Büyükanıt’ın burada yapacağı açıklama ve konuşmalarından Türkiye’deki iç dengelerin durumunu da anlamaya çalışacağı belirtiliyor.

Geçen ağustos ayında bir önceki Türk Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Yunanlı meslektaşı Oramiral Hinofotis’ı Türkiye’ye davet etmiş ve iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin düzeltilmesi yolunda önemli adımlar atılmıştı.

Bu çerçevede iki ülke genelkurmay başkanlıkları arasında bir telefon hattı kurulmasına da karar verilmişti.

Oramiral Hinofitos’un ‘’son derece olumlu ve yapıcı’’ olarak nitelediği Türkiye ziyaretinden sonra genelkurmay başkanlığı görevine atanan ve saygın bir asker olarak gördüğü Büyükanıt’ı Atina’ya davet etmekle iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin daha da pekiştirileceğine inandığı basında çıkan haberlerin arasında yer alıyor.

Orgeneral Büyükanıt geçen yıl da kara kuvvetleri komutanı olarak Yunan meslektaşı tarafından Atina ve Selanik’te ağırlanmış ve buradaki askeri çevrelerde olumlu izlenimler bırakmıştı.