İşte Türkiye’nin yerli elektrikli otomobili…
2019-12-27Tüm Türkiye'nin merakla beklediği yerli otomobil İstanbul Gebze'deki Bilişim Vadisi'nde tanıtıldı. Yerli otomobilin SUV ve sedan modelleri bir arada gösterildi. Yerli otomobil, yollara çıkacağı 2022 yılına kadar TOGG’un öncülüğünde yayılımını sağlayacak geniş kapsamlı şarj altyapısı sayesinde evlerde, ofislerde ve yol üzerindeki istasyonlarda şarj edilebilecek. Bağlantılı ve akıllı bir otomobil olmanın sunacağı teknolojik imkanlar ile kullanıcılar otomobillerinin şarjını kolaylıkla planlayıp yönetebilecek. Türkiye'nin yerli elektrikli otomobili 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek. İşte yerli otomobilin özellikleri ve açıklamalar...
Türkiye’nin yerli otomobilinin tanıtım toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
İstanbul Gebze’deki Bilişim Vadisi'nde düzenlenen Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Yeniliğe Yolculuk Buluşması‘na Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra kabine üyeleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu hissedarları, otomotiv dünyası temsilcileri de katıldı.
Tanıtım töreninde sahneye ilk olarak (Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu) TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş çıktı. TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, 5 farklı modelin 2030 yılının sonuna kadar üretileceğini söyledi.
2023 yılından itibaren dünyada ilk kez Türkiye'nin otomobilinde kullanılmaya başlanacak olan "Holografik Asistan" teknolojisi aracın öne çıkan özelliklerinden biri olarak dikkat çekiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, lansman öncesinde Türkiye'nin 1960'lı yıllarda ürettiği Devrim marka otomobilin direksiyonuna geçti.
5 farklı modelde üretileceği bilinen yerli otomobilde, modellerin detayları da gün yüzüne çıktı. Tanıtımda sergilenen modeller C-Suv, C-Sedan, C-Hatcback, B-Suv, C-MPV olarak duyuruldu.
TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, 5 farklı modelin 2030 yılının sonuna kadar üretileceğini söyledi.
Tanıtım öncesi yerli otomobil projesini anlatan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, "Dünyada otomotivle ilgili oyunun kuralları yeniden yazılıyor. Otomobil akıllı bir cihaza dönüşüyor" dedi.
"Yola çıktığımızda hedefimiz küresel bir marka yaratmaktı. Projeye başlamadan önce 18 firmayı inceledik. Biz aylardır Türkiye'deki yan sanayi ve tedarikçilerle beraber çalışıyoruz. Bizim farkımız ne olacak? Biz ortaklık yapımızla bir sistem kurduk. Sıfırdan başladık, 15 sene içinde 5 modelimiz olacak. Türkiye'deki hedef kitlemiz bizden samimi ve yenilikçi bir marka bekliyor.
Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
"Sayın Cumhurbaşkanımız çağrı yapmış ve bu işi üstlenmemizi istemiştir. Biz de yola çıktık, babayiğitlerimizle yola çıktı. Bir vatan evladı olarak gurur duyuyorum.
Otomotiv sektörü dünyada kabuk değiştiriyor, bizim için de yeni bir fırsat penceresi.
Bugüne kadar çok denedik, çok konuştuk ama başarmadık. Ama bu sefer Allah'ın izniyle başaracağız.
2017 Mayıs'ında Sayın Cumhurbaşkanımıza söz verdik, taşın altına elimizi koyarız dedik. Dalga geçtiler. 2018 Haziran'da şirketimizi kurduk, güldüler. Ama pes etmedik çalışmaya devam ettik.
Daha yolumuz uzun, daha çok eleştiriler var ama bakın bugün buradayız.
Markası, patenti, tasarımı bizim olacak. Lisans almayacağız lisans satacağız, montaj yapmayacağız, montaj yaptıracağız. Başkasının patenti için çalışmayacağız. Kendi patentlerimiz için yabancı mühendisleri çalıştıracağız. 15 yılda 2,5 milyar avro yatırım yapılacak. Ortaklar olarak 500 milyon avro, 3,5 milyar lira sermaye taahhüdü veriliyor.
Bu işi başaran Türk özel sektörü adına gurur duyuyorum. 15 yılda 22 milyar liralık yatırım yapacağız. 2021'de fabrikamızı tamamlayacağız. 2022'de de inşallah ilk aracımız banttan çıkmış olacak.
Yerli otomobilde Holografik Asistan teknolojisi de bulunuyor. Bu teknolojiyle yol detayları, tümsekler, köprüler sürücünün direkt olarak göz bebeğine ışınlar yoluyla iletilecek. Sürücü yola bakarken aynı zamanda bu uyarıları da görebilecek. Holografik Asistan teknolojisi dünyada ilk kez kullanılıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da tanıtım toplantısında bir konuşma gerçekleştirdi. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:
"Bugün ülkemiz için tarihi bir güne, Türkiye'nin 60 yıllık rüyasının gerçeğe dönüşmesine hep birlikte şahitlik ediyoruz. Bizim amacımız tasarımcılarımızın emekleriyle yoğrulan, tüm hakları bize ait olan bir otomobile sahip olmaktı. Sadece işine odaklanmış profesyonel bir ekip kurup bizi bugünlere getirdiler, çalıştılar, çabaladılar. Bir kısmı yurt dışındaki işini bırakıp vatana döndü.
Devrimin hikayesi aynı zamanda bize hayallerimizin nasıl kabusa dönüştürüldüğünün de hikayesi. Tam da otomobil piyasasının canlanmaya başladığı bir dönemde teşebbüsler hayata geçirilebilseydi bugün Türkiye bambaşka bir yerde olurdu. Ülkemizin ilk motor fabrikası teşebbüsünü başlatan sanayileşme fikrinin yılmaz savunucusu Necmettin Erbakan Hocamızı rahmetle minnetle yad ediyorum. Kayseri'deki uçak fabrikasına sipariş verilmesine, dışarıdan alınan siparişlerin ihraç edilmesine engel olan zihniyet bugün yine faaliyette. Kaybettiğimiz 65 yılın hesabını sormayı halkımıza bırakıyoruz. Geçmişte 'Devrim' otomobilinin önünü kestiler ama bu defa başaramayacaklar.
2022 yılında tüm Türkiye'de şarj alt yapımız hazır olacak. Recep Tayyip Erdoğan olarak, şahsım adına bu projede ilk ön siparişi veriyorum."
Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, yerli otomobil fabrikasının Bursa'da kurulacağı yeri de açıkladı. Erdoğan açıklamasında "Şimdi merak ediyorsunuz, Bursa’da neresi olacak diye. Onun da ben size müjdesini vereyim Gemlikte Silahlı Kuvvetlerimize ait olan büyükçe bir yerimiz var. yaklaşık 4 milyon metrekarelik bu alanın inşallah şu anda 1 milyon metrekaresini buraya tahsis edeceğiz ve süratle de inşallah fabrikamızın orada yapımına başlayacağız" dedi.
Yerli otomobilin motor gücü 150 KW... İki çeker 200 beygir, 4 çeker ise 400 beygir gücünde. Yerli otomobil, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile %80 doluluğa ulaşacak. Li-ion pil hücreleriyle 300+ ve 500+ kilometre menzile sahip olacak. Yerli otomobil merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek. Arıza durumunda araç servis ekibi uzaktan müdahale edebilecek.
TOGG AÇILIM
TOGG: Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu
ORTAKLARI KİMLER?
CEO : Mehmet Gürcan Karakaş
Yönetim kurulu başkanı : M. Rifat Hisarcıklıoğlu
Yönetim kurulu başkan yardımcısı : Tuncay Özilhan
Yönetim kurulu başkan yardımcısı : Taha Yasin Öztürk
Yönetim kurulu üyesi : Kamilhan Süleyman Yazıcı
Yönetim kurulu üyesi : Bülent Denkdemir
Yönetim kurulu üyesi : İnan Kıraç
Yönetim kurulu üyesi : Okan Baş
Yönetim kurulu üyesi : Ahmet Akça
Yönetim kurulu üyesi : Osman Yılmaz
Yönetim kurulu üyesi : Ahmet Nazif Zorlu
Yönetim kurulu üyesi : Bekir Cem Köksal
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım
- Fatih Erdoğan (iş adamı) 147
- Sırrı Süreyya Önder 129
- Murat İde 122
- Veysel Deniz 114
- Pınar Hacıbektaşoğlu 112
- Recep Tayyip Erdoğan 110
- Evangeline Lilly 103
- Nilüfer Şasev Özbek 91
- Ufuk Uras 91
- Yusuf Taha Lüleci 91
- Ahmet Hamdi Çamlı 74
- Mustafa Kemal ATATÜRK 74
- Scarlett Johansson 74
- Meltem Cumbul 73
- Serdar Erener 73