FB TW PIN NWS

''Keşanlı Ali Destanı'' Ankara sahnelerine geri döndü

2007-01-31
Türk tiyatro tarihinin ölümsüz eseri 'Keşanlı Ali Destanı', tekrar Ankara sahnelerine dönüyor. Haldun Taner'in eseri, 6 Şubat'ta 125'inci Yıl Çayyolu Tiyatrosu'nda izleyiciyle buluşacak.

Ankara Devlet Tiyatrosu'nun yeni sezondaki iddialı yapıtları arasında yer alan eser, Faik Ertener'in rejisiyle sahnelenecek.

Dekorunu Osman Şengezer'in, kostümlerini Funda Çebi'nin hazırladığı yapıtın ışık düzeni Zeynel Işık'ın, dans düzeni ise İhsan Bengier'in imzasını taşıyor.

Yalçın Tura'nın müzikleriyle izleyici karşısına çıkacak olan oyunda, orkestrayı Kemal Günüç yönetiyor.

Haldun Taner'in 1960'lı yıllarda kaleme aldığı oyun, bugüne değin usta sanatçıların yorumuyla sahneye geldi.

Rüştü Asyalı, Engin Cezzar gibi ustaların canlandırdığı Keşanlı Ali'yi bu kez Tolga Tekin izleyiciyle buluşturacak.

Ali'nin yavuklusu Zilha'yı Neşe Baykent'in canlandıracağı oyunda, Kader İlhan, Durukan Ordu, Osman Nuri Ercan, Haydar Gültepe, Cahit Çağıran, Erdinç Doğan, Ercan Eker, Murat Çıdamlı, Gültekin Gülkan, Güven Besimoğlu, Demet Bölükbaşı ve Aylin Gürsoy rol alıyor.

Oyunun konusu şöyle:

Sineklidağ, büyük bir kentin eteklerinde yer alan, gecekondulardan oluşmuş, ezilen, yoksul insanların yaşadığı bir varoştur. Keşanlı Ali, Çakal Rüstem'i öldürmekten hapse düşmüştür ve hapisten bir kahraman olarak çıkagelir.

Ali'nin iki dramı vardır. Birincisi suçsuzdur, ikincisi aşık olduğu Zilha, Çakal Rüstem'in yeğenidir ve ona düşmanca davranmaktadır. Muhtar seçilen Ali, Sineklidağ'da yeni bir düzen oluşturur ama yüreğiyle beyni arasında ciddi bir çatışma yaşamaktadır.

Önderleri olarak mahalle halkına, insan olarak duyduğu aşka sorumludur.

'Keşanlı Ali Destanı' adlı oyunun tanıtımı, 125'inci Yıl Çayyolu Tiyatrosu'nda gerçekleştirildi.

Oyunun yönetmeni Faik Ertener, eserin kalabalık bir kadrosunun bulunduğunu, dans ve müzikle örülü, emek isteyen bir yapıt olduğunu belirterek, ''Belki de bu nedenle 20 yıl aradan sonra sahneye geliyor'' dedi.

Yapıtın konusunun 1960'lı yıllarda geçtiğine değinen Ertener, ''O günlerin havasını yansıtması için oyunu günümüze uyarlamadık. Yani, cep telefonlarını, bugünlerin kıyafetlerini koymadık. O günlerin nostaljik havasını yansıtmasını istedik'' dedi.

Yapıtın 60 kişilik bir kadroya sahip bulunduğunu da belirten Ertener, geçmiş yıllarda Keşanlı Ali'nin usta oyuncuların yorumlarıyla sahneye getirildiğini, şimdiki kuşakların da eseri bu kadroyla tanıyacağına inandığını sözlerine ekledi.