FB TW PIN NWS

Nükleer santrale karşı 100 bin imza

2006-11-25
Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri, Türkiye'de nükleer santral yapılmaması için topladıkları 100 bin imzalı dilekçeyi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy'a verdi.

İstanbul, Sinop, Mersin, Adana ve Samsun'dan otobüslerle Ankara'ya gelen platform üyeleri, TBMM'nin Dikmen kapısı önünde toplandı. Ellerinde 'Nükleer santrale geçit yok', 'Nükleer tehdidi durduralım' yazılı pankartlar taşıyan grup, 'Nükleer santral istemiyoruz' sloganları attı.

Burada yapılan basın açıklamasında konuşan CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, nükleer enerji karşıtlarının haklı mücadelelerine destek verdiklerini dile getirerek, ''Hükümetin, nükleer enerjiyi topluma sunmasını kınıyoruz'' dedi.

Basın açıklamasının ardından, grup üyelerinden belirlenen 8 kişi, TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Aksoy'u ziyaret etti.

Aksoy, komisyonlarında nükleer enerji konusunda bir kanun tasarısı bulunduğunu, bu tasarıyla nükleer enerji santrallerinin kurulması durumunda hangi hukuki esaslara göre yapılacağının düzenlendiğini söyledi.

Bulgaristan'da yeşil bir alana kurulan bir nükleer santrali gezdiğini, 3'üncü nesil olan bu santralin çevreye hiçbir şekilde zarar vermediğinin dile getirildiğini anlatan Aksoy, Türkiye'nin de enerjisini çeşitlendirmesi gerektiğini kaydetti.

Platform üyelerinin eleştirileri üzerine Aksoy, ''Hiçbir hükümet, milletvekili, Türkiye'ye zarar verecek bir şeyi yapmaz, yaptırmayız'' dedi.

Aksoy, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili bir yasa çıkarttıklarını, bu yasa kapsamında 500 kişinin, kendi elektriğini üretmek için lisans başvurusunda bulunduğunu ifade ederek, doğalgaz, petrol, hidroelektrik gibi enerji kaynaklarının, Türkiye'nin gelişen sanayisine yeterli olmayacağını kaydetti.

''Nükleer santral istemiyoruz''

Nükleer Karşıtı Platformu Yürütme Kurulu Üyesi ve Elektrik Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Cengiz Göltaş ise ne Sinop, ne Mersin Akkuyu, ne de Türkiye'nin hiçbir yerinde nükleer santral istemediklerini belirterek, ülkede yüksek bir güneş, rüzgar ve hidroelektrik potansiyeli bulunduğunu ve bunların kullanılması gerektiğini söyledi.

Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz, Türkiye'nin nükleer enerji santrallerine ihtiyacı olmadığını, güvenli olan yenilenebilir kaynakların ülkeye yeteceğini savundu.