FB TW PIN NWS

Osmangazi Köprüsü açıldı

2016-06-30
Osmangazi Köprüsü açıldı
Osmangazi Köprüsü açıldı.

Temeli 2013'te atılan Osmangazi Köprüsü'nün açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla 30 Haziran 2016 günü gerçekleşti. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın da izlediği açılışta bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmangazi Köprüsü'nün bayram tatilinin sonuna kadar ücretsiz olacağını duyurdu. Öte yandan, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, köprü geçiş ücretinin 89 TL olacağını açıkladı.

Başbakan Binali Yıldırım, açılışı yapılan Osmangazi Köprüsü'nden geçişlerin bu geceden başlayarak, 11 Temmuz pazartesi saat 07.00'ye kadar ücretsiz olacağını açıkladı.

Osmangazi Köprüsü, İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturacak. 252 metre kule yüksekliğine, 35,93 metre tabliye genişliğine, bin 550 metre orta açıklığına ve bin 682 metre uzunluğa sahip. Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada.

İzmit Körfezi'nde otomobille mevcut yol kullanılarak 2 saate yakın süren güzergah, köprü sayesinde 4 dakikada geçilebilecek. Otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olmasının sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanırken, 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3-3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörüldü.