FB TW PIN NWS

''PKK'nın AB'den topladığı paralar terör saldırıları için''

2007-04-13
Avrupa Birliği’nin 2006 yılına ilişkin Terörizm Durum ve Eğilimler Raporu açıklandı, raporu AB’nin polis üst örgütü EUROPOL hazırladı.


Raporda İslamcı teröristlerin medyadan sofistike biçimde yararlandıkları belirtilerek “Bu gerçekler İslamcı teröristler tarafından koordineli bir küresel medya saldırganlığını gösterebilir” denildi.


Avrupa Birliği’nde 2006’da yaşanan terör olaylarının dökümünü yapan ve geleceğe ilişkin tahminlere yer verilen, “Avrupa Birliği Terörizm Durum ve Eğilimler Raporu”nda “PKK’nın AB’de para toplama girişimlerindeki artış, Türkiye’de Kürt teröristlerin terör seferberliğindeki artışla bağlantılıdır” denildi.


Rapor AB’nin polis üst kuruluşu EUROPOL tarafından hazırlandı. “TE-SAT 2007” olarak adlandırılan raporda geçen yıl AB sınırları içinde meydana gelen terör olaylarının dökümü, terörün gelecekte alabileceği eğilimler değerlendirildi. Raporda “İslamcı Terörizm, Etnik-milliyetçi ve Ayrılıkçı Terörizm, Sol ve Anarşist Terörizm, Sağcı Terörizm” ana başlıkları yer aldı.


Raporda, “ETA ve 2003’te kendisini Kongra-Gel olarak yeniden adlandıran PKK gibi etnik milliyetçi ve bölücü terörist gruplar, uluslar arası tanınma peşinde ve politik olarak kendi geleceklerini kendilerinin belirlemesi arayışındadırlar. Genellikle milliyetçilik, etnisite ve dinden motive olmaktadırlar” denildi.


“ETNİK MİLLİYETÇİ VE AYRILIKÇI TERÖRİZM”
Raporun, “etnik milliyetçi ve ayrılıkçı terörizmle” ilgili bölümünde AB’de geçen yıl bu grupta 424 saldırı gerçekleştiği, saldırıların yüzde 60’ının Fransa ve İspanya’da yapıldığı büyük bölümüyle Bask bölgesi ve Korsika’yla sınırlı kaldığı bildirildi. Her bölümün sonunda yer alan o terör türüyle ilgili “Ana Bulgular ve Eğilimler” bölümünde Türkiye’yle ilgili olarak “PKK’nın AB’de para toplama girişimlerindeki artış, Türkiye’de Kürt teröristlerin terör seferberliğindeki artışla bağlantılıdır” denildi.


“Tutuklanan Şüpheliler” kısmında, değişik örgütler için gerçekleşen tutuklamalar yanında Avusturya, Fransa, Almanya ve Lüksemburg’un Kürdistan İşçi Partisi (PKK)’nın terör eylemleriyle bağlantılı olduğundan kuşkulanılan 9 kişiyi tutukladığı anımsatıldı.
Bu bölümün “AB Dışındaki Durum” kısmında ise Türkiye’nin turistik bölgelerindeki patlamaların dökümü verilerek şöyle denildi:
“Etnik milliyetçi ve ayrılıkçı grupların Türkiye’de ve Sri Lanka’da kalkıştıkları bir dizi terörist saldırı, bazı üye devletlerde ve AB üzerinde doğrudan ya da dolaylı etkiye sahip olmuştur... Türkiye ve Kürtler arasındaki ihtilaf açıkça, 2006’da artmıştır. Örneğin, Türk Dışişleri Bakanlığı’na göre, 2006’nın ilk yedi ayında PKK’yla çatışmalarda 91 Türk askeri ölmüştür. Türk politikacıları ve generaller, PKK’nın Türkiye’ye saldırılarını düzenlemek için Kuzey Irak’taki üslerden yararlandıklarını iddia etmişlerdir.”


AB dışındaki durumla ilgili bölümde son olarak “Eski bir NATO komutanının ABD Adalet Bakanlığı tarafından, ABD’nin Kuzey Irak’ta kuzey sınırı boyunca PKK ve diğer terörist gruplar tarafından Türkiye’ye yönelik saldırıların ortadan kaldırılması amacıyla Türkiye ve Irak’la çalışmaları koordine etmek için görevlendirildiği” anımsatıldı.
“Kısaltmalar” bölümünde PKK’nın açılımı, “Kongra-Gel, Kadek olarak da bilinen Kürdistan İşçi Partisi” diye yapıldı.


İSLAMCI TERÖR: AB DIŞINDAKİ DURUM
Raporun İslamcı terör ve AB dışındaki durumla ilgili bölümünde Bosna’da bombalı saldırıya hazırlanan Türk vatandaşıyla ilgili bilgi yer aldı. Bosna asıllı İsveçli arkadaşıyla ve AB birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi için eylem hazırlığındayken yakalanan ve tutuklanan Türk’ün 13 yıl hapis cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı.


İSLAMİ TERÖRÜN KÜRESEL MEDYA SALDIRISI
Raporda ayrıca, AB’de yakalanan İslamcı teröristlerin genellikle Fas, Tunus, Cezayir doğumlu oldukları, kendi ülkelerindeki terör gruplarıyla gevşek bağa sahip bulundukları kaydedildi ve şöyle denildi:
“El Kaide yönetiminin ve diğer İslami teröristlerin üyeleri tarafından yapılan video açıklamalarının sıklığında göze çarpan bir artış vardır. Propaganda oldukça sofistike, yüksek kaliteli ve daha profesyoneldir. Genellikle direk konuşmada ya da altyazılarda İngilizce kullanılmaktadır böylece daha önce sadece Arapça yapılan yayınların ulaştığından daha büyük bir izleyiciye ulaşılmaktadır. Bu gerçekler İslamcı teröristler tarafından koordineli bir küresel medya saldırganlığını gösterebilir.”


SOL KANAT VE ANARŞİST TERÖRİZM
Raporun sol terörle ilgili bölümünde ise, “Fransa’da Türk grup Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP/ML)’nin, 17 Haziran 2006 tarihinde Paris’te Türkiye Konsolosluğu’na yanıcı madde attığından kuşkulanılmıştır” denildi ve şu ifadeler yer aldı:
“Tutuklanan Şüpheliler: … Almanya ve Belçika DHKP/C’nin toplam altı üyesini tutuklarken, Fransa’da Türk TKP/ML’nin Fransız kolunun çözülmesinin bir sonucu olarak 15 kişi tutuklanmıştır. 21 Türk vatandaşı şüphelinin 18’i erkek ve 26-52 yaşları arasındadır.
Terörist Etkinlikler: … TKP/ML’nin Fransız kolunun çözülüşü, örgütün Türkiye’deki terör eylemlerini, adam kaçırma, gasp ve kara para aklama gibi suç eylemleri aracılığıyla finanse ettiğini ortaya çıkarmıştır.”


KİLİT BULGULAR VE EÐİLİM
Raporda sol terörün eğilimiyle ilgili olarak, “Sol kanat ve anarşist teröristler Molotof kokteyllerini kolayca elde edilebilen el yapımı patlayıcıları tercih etmektedirler. Bu taktikleri sofistike değildir ve yüksek düzey eğitim, uzmanlık ya da hazırlık gerektirmez. Sol kanat teröristlerin saldırıları sınırlı hasarla sonuçlansa da, sol kanat terörist gruplar eylemlerini gasp, banka soygunu, adam kaçırma gibi şiddet yollarına başvurarak gerçekleştirmektedirler. Bu bir şiddet potansiyelinin varolduğunu göstermektedir” denildi.


SAÐ TERÖRDE EÐİLİMLER
Raporun sağ terörle ilgili bölümü ise şu cümlelerden oluştu:
“Sağ-kanattan kaynaklanan aşırı şiddet, bazı AB üyesi ülkelerde ciddi ve artış gösteren bir sorundur. Bununla birlikte, sağ-kanat şiddet ve diğer politik kökenli suçlar temelde ‘sağ-kanat aşırılığı’ ve bir ‘terörist saldırı olarak görülmeme’ biçiminde incelenirken sağ-kanat terörizme ilişkin dosyalar tesadüfi niteliktedir.


2006’da sadece bir sağ-kanat terörist saldırı rapor edilmiştir. Mayıs 2006’da Varşova’da bir Antify (Anti Nazi Cephe) üyesini bıçaklamıştır. Kurbanın kişisel bilgileri ve adresleri Kan ve Onur adında, kimi üye devletlerde etkin olan bir neo-Nazi örgütü tarafından internette yayınlanmıştır. Geçen yıl 15 terörizm şüphelisi sağ kanatla ilgili olarak tutuklanmıştır.
Almanya’da sağ ve sol örgütlerin birbirlerinin internet sitelerini çökertmeleri olaylarının yaşandığına değinilen raporda şöyle denildi:
“-Sağ-kanat aşırıların halka karşı gösterdikleri şiddet alarm vermektedir ve ciddi bir tehdit ortaya koymaktadır. Yine de sağ kanat aşırılar tarafından işlenen şiddet eylemleri genelde tek tük ve durumlara bağlı olarak görülebilmektedir, sağ kanat aşırılarının etkinlikleri organizedir ve uluslar üstüdür.