FB TW PIN NWS

Trump ile Kim anlaşamadı

2019-02-28
Trump ile Kim anlaşamadı
Trump ile Kim anlaşamadı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un arasında Vietnam'ın Hanoi kentinde yapılan zirvenin 27 Şubat 2019 tarihindeki ikinci gün görüşmeleri, dün olumlu giden görüşmeler ışığında başladı. Ancak öğle yemeği yiyeceklerinin, ardından imza törenine geçilip, basın toplantısı yapılacağının açıklanmasının ardından, Beyaz Saray'dan Donald Trump ile Kim Jong-Un arasındaki görüşmede anlaşma sağlanamadığı açıklandı. İki lider görüşmeyi kesti, Trump basın mensuplarının karşısına yalnız geçerek, soruları yanıtladı ve şu an için Kuzey Kore ile anlaşma imzalanmasının olanaksız olduğunu söyledi.

İlk olarak geçtiğimiz yıl Haziran ayında Singapur'da bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un, bu kez Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bir araya geldi. İki lider, dün merakla beklenen zirvede akşam yemeği öncesi el sıkışarak ve gülümseyerek basına poz verdi. Akşam yemeği ile başlayan zirvede Trump ve Kim'in akşam yemeğindeki samimi anları dikkat çekti. Metropole Otel’deki yemekte Kim ile bir araya gelen ABD Başkanı Trump, bir saat 42 dakika sonra otelden ayrıldı. Trump, Hanoi'deki zirvenin ardından Washington'a hareket edecek.

Zirvenin ilk gününde geçen olumlu yaklaşımlarından ardından bir son dakika gelişmesi yaşandı. ABD yönetimi, Başkan Trump ve Kuzey Kore lideri Kim arasında Vietnam'da yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadığını açıkladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Vietnam'ın başkenti Hanoi'de ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un arasındaki zirvede anlaşma sağlanamadığını duyurdu. İki liderin görüşmesi, anlaşmanın imzalanacağı tören olmadan kesildi.

İki lider, imza töreni ve görüşmelerinin devam etmesi beklenirken Metropole Hotel'den ayrı ayrı ve beklenenden 2 saat erken ayrıldı.

ABD Başkanlığına ait Air Force One uçağına binen Trump, görüşmeler için geldiği Vietnam'ın başkenti Hanoi'den ayrıldı. Trump uçağa bindikten sonra merdiven arabanın arıza yapması üzerine, korumaların aracı iterek uçaktan ayırdığı gözlendi.

ABD Başkanı Donald Trump, canlı yayında konuşma yapıyor;
"Kim Jong-Un ile çok iyi olumlu zaman geçirdik. Mike Pompeo ile benim fikrim, bir şey imzalamanın iyi olmayacağını düşündük. Kim Jong-Un enteresan bir karakter. Birçok seçeneğimiz vardı, şu anda bu seçeneklerin hiçbirini kullanmama kararı aldık. Çok enteresan iki gün geçirdik. Bazen masadan uzaklaşmak, yürüyüp gitmeniz gerekir."

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo;

"Ekiplerimiz uzun süredir son derece yoğun bir çalışma içerisindeydi. Koreli ekiplerle birlikte ileriye büyük bir adım atmak istiyorduk. Her iki liderin Singapur'da geçen yıl anlaştığı çerçevede ilerlemeler sağladık. Son 36 saat içerisinde iki liderin görüşmeleriyle daha da ilerlerdik ama ABD'nin istediği bir sonuca ulaşamadık. Onlardan daha fazla şey yapmak istedik ama Kim Jong-Un bunu yapmaya hazırlıklı değildi. Hala iyimserim, ekiplerimizin yeniden bir araya geleceğine, bu karmaşık sorunu çözmek için birlikte çalışacağına eminim. Baştan da söylemiştik bu çözüm zaman alacak. Sınırlamaların farkındayız. Zorlukların farkındayız. Çalışmaya devam edeceğiz. İlerleme sağlayacağız ve tüm dünyanın nükleerden arındırılmasını başaracağız. ABD'nin ve tüm dünya halklarının istediği noktaya ulaşacağımızı düşünüyorum. Daha fazla ilerleyeceğimizi umuyoruz ama gösterdiğimiz çabalarla iyimser olduğumu söyleyebilirim. Liderlerin iki gündür sürdürdüğü görüşmeler olumlu bir yola sokmuştur. Kim Jong-Un da daha fazla ilerleme taraftarı, anlaşma sağlanamadı ama önümüzdeki günlerde ilerleme sağlayacağımıza inanıyorum"

Donald Trump;
"Yaptırımların kaldırılmasına hazır değildik. Bu da bizi anlaşmadan uzaklaştırdı. Olay yaptırımlarla ilgiliydi. Yaptırımların kaldırılmasını istediler. Kim, bir vizyona sahip ama bizimle aynı vizyona sahip değil, bu nedenle uzaklaşma istedik."

"Belli bir noktada anlaşacağımızı düşünüyoruz. Yaptırımların kaldırılmasına karşılık, nükleerden arındırılmasını istedik, ama buna hazır değiller. Ülkeyi karış karış tanıyoruz, istediğimizi almalıyız, başka yolu olamaz."

"Bu tamamen benim kararım değildi. İlişkimizi devam ettirmek istiyoruz. Biliyorsunuz, insanlarımızı geri aldık. Kim Jong-Un, dün bana daha fazla nükleer ve roket testi yapmayacaklarının sözünü verdi. Mike onlarla iyi bir ilişki ortaya koydu, görüşmeye devam edecek."

"Güney Kore yönetimiyle görüşmedim henüz, ama şu an bir anlaşma imzalamamız gerektiğini söyleyeceğim onlara da..."

Eski avukatı Michael Cohen'in dün 'hilekar, yalancı, ırkçı' açıklamaları hakkında ise Trump; "Böyle büyük, önemli bir zirve sırasında bu açıklamaları yapıyor olması inanılmaz. Tek bir konuda yalan söylemedi, 'Rusya ile tezgah yok' dedi. Çok fazla yalan söylüyor, bu kısımda neden yalan söylemedi, anlamadım. Rusya ile herhangi bir tezgah yok. Bu sadece bir cadı avı, başka hiçbir başkanın başına gelmedi. Rus cadı avına bir de artık sahte lafını eklemek gerekiyor. Söylediklerinin yüzde 95'i yalan olan birinin en çok bu açıklamasına şaşırdım ama gerçekten utanç vericiydi."

"Gayet dostane bir atmosfer vardı, dışarı fırlayıp masadan kalktık gibi bir görüşme değildi. El sıkışıp, iyi dileklerde bulunarak ayrıldık. Gerçekten özel bir şey yapma fırsatımız var. Birçok başkanın görevi sırasında çözülebilirdi, çok söz verdiler ama hiçbir şey yapmadılar. İlişkimizin gayet sıcak olduğunu söyleyebilirim."

Pompeo; "Aynı fikirdeyim. Mevkidaşlarımla görüştük. Daha fazlasını yapamaya kararlıyız. Neler yapabileceğimize bakacağız. 36 saat öncesine göre daha yakınız. Bir iki ay öncesine oranla daha da yakınız. Gerçek bir ilerleme sağlandı. Herkes umutluydu. Biraz daha iyisini yapabilirdik, daha başarılı olabilirdik. Ancak birlikte çalışacağımız konusunda anlaşarak masadan ayrıldık. Her iki taraf da bu konuda çözüm için kararlı. Herkes bu ruhla ayrıldı"

Trump; "Birbirimizi seviyoruz, iyi anlaşıyoruz Kim Jong-Un ile. Her zaman masadan ayrılmaya hazır olmanız gerekir. İmzalamış olsak, ne korkunç bir şey yaptım diyebilirsiniz. Ben buraya imzalamaya hazır geldim, ama bizim için doğru değildi. Hızlı olmasındansa doğru olmasını uygun buldum.

BEYAZ SARAY: ANLAŞMA YOK
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Devlet İşleri Komisyonu Başkanı Kim Jong-Un'un "çok verimli ve yapıcı" bir toplantı yaptıklarını ancak bir anlaşamaya varılmadığını duyurdu.

Beyaz Saray'dan gelen yazılı açıklamada, iki liderin nükleer silahsızlanma ve ekonomi odaklı kavramlar için farklı yaklaşımları tartıştıkları ve bir sonraki görüşmelerini hevesle bekledikleri belirtildi.

Söz konusu zirvenin programının "ani bir şekilde" değiştiği belirtilirken, liderlerin arasında imzalanması planlanan ikili anlaşma ve çalışma yemeğinin de iptal edildiği duyuruldu.
ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lightizer de, ABD Temsilciler Meclisi komitesinde yaptığı konuşmada, ticaret görüşmelerinde önemli gelişmeler kaydedildiğini, ancak görüşmelerin sonucuna ilişkin bir yorum yapmak için "henüz erken" olduğunu söyledi.

Ticaret görüşmelerinin bir süreç olduğunu ve iki ülke arasındaki tüm sorunların hemen çözümlenemeyeceğini hatırlatan Lightizer, Çin'de, özellikle ABD'li işçiler için adaletsiz olan piyasa karşıtı uygulamaları içeren "büyük meseleleri" düzeltmeye yardımcı olacak yapısal değişiklikler yapmak isteyen reformcular olduğunu söyledi.

Devlet kapitalizmi ve teknoloji hırsızlığı değil piyasa çıktılarının kazananları belirlemesi gerektiğini vurgulayan Lighthizer, Çin'in daha önce uygulamalarını değiştirme sözünü tutmadığı için anlaşmanın uygulanabilirliğini sağlamanın anlaşmanın en önemli parçası olduğunu söyledi.


Trump, yemek öncesinde bir araya gelerek tokalaştığı görüşmede, "Kim'le burada olmam büyük bir şeref. Sizinle birlikte olmak gerçekten harika. İlk zirvemiz başarılıydı. Her iki tarafın da memnun olduğunu söyleyebiliriz. Bu zirvenin ilkinden daha başarılı olacağını umuyorum. Attığımız adımlar gerçekten başarılı. Ülkenizin sınırsız ekonomik potansiyeli var. Büyük bir lider olduğunuzu düşünüyorum" demişti.

KIM İLK KEZ BATILI BİR GAZETECİNİN SORUSUNU YANITLADI
Kim bir basın toplantısında ilk kez Batılı bir gazetecinin sorusunu yanıtladı. Sosyal medyada dün gazetecilerin soru sormasından rahatsız olduğu için yüzünü buruşturduğu söylenen Kim, ilk kez Batılı bir basın mensubunun sorusunu yanıtladı. Kim, Washington Post muhabirinin David Nakamura'nın "Trump'la anlaşmaya varabilmek konusunda kararlı mısınız?" sorusuna "Bunu söylemek için çok erken. Kötümser olduğumu söyleyemem" diye cevap verdi.

Yine bir ABD'li gazetecinin sorusuna yanıt veren Kim, "Nükleer silahsızlanmaya hazır olmasam burada bulunmazdım" derken, Trump da Kim'e, "İyi cevap, vay canına. Bu, senden duyduğum en iyi cevap olabilir" dedi.

ZİRVE İKİNCİ GÜNÜNDE
ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un arasında Vietnam'da yapılan zirvenin ikinci gün görüşmeleri başladı.
ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore ile nükleer bir anlaşma yapma konusunda acele etmeyeceğini kaydederek, "Önemli olan doğru bir anlaşma yapmak." dedi.
Kim'in nükleer görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkması için tüm çabayı göstereceği konusunda söz verdiğini belirten Trump, bu noktada hızlı olmanın önemli olmadığına işaret etti.
Öte yandan Kim ise "Harika bir diyalogumuz var ve bugün çok iyi bir sonuç çıkması için elimden gelenin en iyisini yapacağım." dedi.

Trump ile görüşmesi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kim ayrıca Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da ABD irtibat bürosu kurma fikrini memnuniyetle karşılayacağını söyledi.
Baş başa görüşmenin ardından iki lider heyetler arası görüşmelere geçti.


Öte yandan Beyaz Saray'dan yapılan Trump'ın bugünkü programı ile ilgili yazılı açıklamaya göre, Trump ile Kim, yerel saatle 14.05'te (TSİ 10.05) ortak imza töreni gerçekleştirecek.
Trump, yerel saatle 15.50'de (TSİ 11.50) basın toplantısı düzenleyerek zirveye ilişkin değerlendirmelerde bulunacak.
Dün başlayan Trump-Kim zirvesinin ilk günündeki görüşmelerin pozitif geçtiği bildirilmiş, asıl zirve görüşmelerinin ise bugün gerçekleştirileceği kaydedilmişti.