FB TW PIN NWS

Türk Amerikan Parlamenter Dostluk grubunun ABD ziyareti

2006-11-21
Türk Amerikan Parlamenterler Dostluk Grubu, 2. çalışma toplantısına katılmak üzere ABD'ye gelen milletvekilleri Egemen Bağış, Damla Gürel, Mevlüt Çavuşoğlu ve Reha Denemeç, ABD'li meslektaşları ile Türk-Amerikan ilişkilerinin ABD'deki ara seçimler sonrası dengelerini görüştü.

Türk-Amerikan ilişkileri konuşuldu
Türk-Amerikan Parlamenterler Dostluk Grubu, 2. çalışma toplantısı yapıldı. Resmi temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gelen Egemen Bağış, Damla Gürel, Mevlüt Çavuşoğlu ve Reha Denemeç'ten oluşan Türk milletvekilleri grubu, ABD'li meslektaşları ile Türk-Amerikan ilişkilerini ele aldı. ABD'deki ara seçimlerin ardından ilişkilerin nasıl bir denge politikası izleyeceği yönünde yapılan görüşmelerde Ermeni yasa tasarısı da ağırlıklı olarak ele alınan konu oldu. Türk kamuoyunun sözde Ermeni soykırımına dair hassasiyetlerini ABD'ye ilettiklerini belirten Egemen Bağış, "Demokratların seçim öncesi Ermeni toplumuna vermiş olduğu sözler nedeniyle bu tasarının gündeme gelmesini Türkiye-ABD ilişkilerine etkisi açısından ele aldık" diye konuştu.

Demokratların önceliği Ermeni yasa tasarısı değil
Ermeni meselesinin Türkiye'de iktidar ve muhalefetin en hemfikir olduğu konu olduğuna değinen Bağış, "Şu anda Nancy Pelosi henüz meclis başkanlığı koltuğuna oturmuş değil. Ermeni meselesinin birinci önceliği olmadığını da kendi söyledi" dedi. Demokratların ilk önceliklerinin Irak meselesi olduğunu söyleyen Bağış, yeni siyasi tabloda Dostluk Grubu olarak çabalarına devam edeceklerini ve Pelosi ile görüşmek üzere girişiminde bulunacaklarını kaydetti. Bağış, "Aslında Demokrat ya da Cumhuriyetçi olsun, siyasetçiler yönetime geldiğinde "Taç giyen başa akıl gelir" sözünde bir ülke çıkarlarını gözetir olur" diyerek ABD'li Demokrat milletvekillerinin seçimler öncesi verdikleri sözleri seçim sonrası değerlendirerek, Türk-Amerikan ilişkilerinin hassas dengesini gözeterek karar vereceklerini sandıklarını ifade etti.

“Ermeni yasa tasarısı ilişkileri zedeler”
Ocak ayında tasarı olarak ABD Kongresi'ne sunulması beklenen soykırım tasarısı ile ilgili olarak Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da "Yeni dönemde tahmin ediyoruz ki Ermeniler bu yeni meclisteki aritmetikten aldıkları cesaretle bunu tasarı halinde sunmaya çalışacaklar. Bu durumun gerçekleşmesi de yüksek ihtimal. Biz teyakkuz halinde olacağız. Bunun ilişkilere ne kadar zararlı olacağına dikkat çekeceğiz" dedi.