FB TW PIN NWS
BioRank 6438

Abay Kunanbayulı

Doğum tarihi : 10.Ağustos.1845 Ölüm tarihi : 06.Temmuz.1904
Abay Kunanbayulı kaç yaşında öldü : 59
Kilo & Boy :
Burcu : Aslan
Meslek : Şair, Besteci, Filozof
Abay Kunanbayulı doğum yeri : Semey, Kazakistan, Rus İmparatorluğu
Ölüm yeri : Semey, Kazakistan, Rus İmparatorluğu

Abay Kunanbayulı Biyografisi

Abay Kunanbayulı çağdaş Kazak edebiyatının ve dilinin kurucusu sayılır. Şiirlerinde genel olarak, Kazak halkının sosyal ve ahlaki sorunlarına değinen Abay Kunanbayulı, Liberal İslam'ı da temel alarak Kazak-Türk Medeniyetini Avrupa ve Rus medeniyetlerine yakınlaştırmayı hedefleyen bir reformcuydu.

Abay Kunanbayulı, 10 Ağustos 1845 tarihinde Kazakistan’ın eski Karkaralı ilindeki Şıngıs dağının Kaskabulak yaylasında (şimdiki Semey ili Abay ilçesi Karavıl köyü) doğmuştur. Doğum adı İbrahim idi, ancak daha sonra Kazakça'da dikkatli anlamına gelen Abay takma adı verildi. Orta Cüz Kazakları’ndan Argın boyunun Tobıktı koluna mensuptur. Babası Kunanbay Öskenbayev varlıklı ve nüfuzlu bir beydi. Eğitim hayatına köyünde başlayan Abay, on yaşına geldiğinde Semey şehrindeki bir medresede din ilimlerinin yanında edebiyat, tarih, matematik, coğrafya gibi modern bilimleri de tahsil etti. Semey şehirinde okurken doğu’nun klasikleri olan Nizami, Nevai, Saidi, Hafız ve Fuzuli’nin eserlerini ve Mihail Lermontov ve Aleksandr Puşkin'in eserlerini okudu. Bu yıllarda şiir de yazmaya başladı. Arap, Fars ve Türk edebiyatının eserlerini taklit ederek şiirlerini yazmaya başlamıştır.

Abay Kunanbayulı, asıl eserlerini Kazak halk edebiyatı türlerinde verdi. Bu arada bir Rus mahalle mektebine devam ederek Rusça öğrendi. On üç yaşında iken, hacca gidecek olan babasının yerine boyun idaresini üstlenmesi gerektiğinden öğrenimini bıraktı. Bu yıllarda kendi halkını yakından tanıma fırsatı buldu.

Daha sonra idarî işlere ve siyasete karışmaya başladı. 1876-1878 yıllarında Konır Kökşe adlı bir yerin idareciliğine seçildi. Siyasî gücünü yanlış ve haksız uygulamaları durdurmak için kullanmaya çalışan Abay, bu konuda fazla başarı sağlayamadığı gibi adaletsiz yönetimi sebebiyle eleştirdiği babasıyla da anlaşmazlığa düştü. Gördüğü yanlışları şiir yazarak tenkide ve halkı uyarmaya çalıştıysa da şairlik o dönemde Kazak soyluları arasında hakir görülüyordu. Bu yüzden Abay 1886 yılına kadar şiirlerinde takma ad kullandı.

Semey’e sürgüne gönderilen Çarlık karşıtı Rus aydınlarından E. P. Mihaelis gibi Rus arkadaşlarının ve Saint Petersburg’da bir askerî okulda öğrenim görmekte olan kardeşi Halilolla Öskenbayev’in yardımıyla Rusça’sını ilerletti. Rus edebiyatının önde gelen yazarlarının eserlerini okudu, ayrıca dünya edebiyatı klasiklerinin Rusça çevirilerini okuma imkânı buldu.

Kırk yaşına geldiğinde kendini edebiyata veren Abay Kunanbayulı, 1886 yılında yazdığı “Jaz” (yaz) adlı şiirinde ilk defa kendi adını kullandı. Bu tarihten sonra kaleme aldığı şiirlerle Kazak halkını uyandırmaya ve ilerletmeye çalıştı. Çağın gerisinde kalan halkı için kaygılanıyor, toplumu değiştirmenin yollarını arıyordu. 1890’lı yıllarda artık halk arasında beğenilen ve fikirlerine güvenilen bir şair olmuştu. Çeşitli yerlerden pek çok kişi Abay’dan istifade etmek üzere yanına gelmeye başladı. Bu şekilde birçok şair ve yazar yetiştirdi.

Abay Kunanbayulı, 6 Temmuz 1904 tarihinde Semipalatinsk’de 59 yaşında ölmüştür.

1995 yılı UNESCO tarafından bütün dünyada “Abay Yılı” olarak ilan edildi ve doğumunun 175. yılı dolayısıyla 2020 yılı Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı tarafından Abay Kunanbayoğlu yılı ilan edilmiştir.

İstanbul'un Zeytinburnu ilçesindeki Abay Kunanbayoğlu Meydanı'nda büstü vardır.

Kaynak:Biyografi.info

Abay Kunanbayulı için yapılan aramalar

Abay Kunanbayulı, Abay Kunanbayulı biyografi, Abay Kunanbayulı hayatı, Abay Kunanbayulı özgeçmişi, Abay Kunanbayulı hakkında, Abay Kunanbayulı doğum yeri, Abay Kunanbayulı fotoğraf, Abay Kunanbayulı video, Abay Kunanbayulı resim, Abay Kunanbayulı kimdir?, Abay Kunanbayulı kaç yaşında?, Abay Kunanbayulı nereli, Abay Kunanbayulı memleketi