FB TW PIN NWS
BioRank 8567

Denis Papin

Doğum tarihi : 22.Ağustos.1647 Ölüm tarihi : ??.??.1712
Denis Papin kaç yaşında öldü : 65
Kilo & Boy :
Burcu : Aslan
Meslek : Fizikçi, Mucit
Denis Papin doğum yeri : Blois Fransa
Ölüm yeri : Londra

Denis Papin Biyografisi

Denis Papin, 1647 yılında Fransa’nın Blois şehrinin yakınlarında Chitenay'da doğarak 1681'de düdüklü tencere'yi icat eden Fransız bilim adamıdır. Doktorluk eğitimi aldı ama hekimlikten çok fizikle ilgilenmekteydi. Bir yolunu bulup Hollandalı fizikçi, matematikçi ve astronom olan Huygens’le tanıştı ve 26 yaşında onun asistanı oldu.
Denis Papin, hayatını, buhar makinelerini tasarlamak ve yapmakla geçirdi. Hatta buharlı bir gemiyi bile gerçekleştirdi ve onunla İngiltere’ye gitmeyi tasarladı. Ama işlerinin bozulacağından korkan kayıkçılar, gemiyi batırdılar. Fakat Papin'in tenceresi ona, birçok icadı arasında en fazla şeref sağlayan buluşudur. Papin'in İngiltere’de gerçekleştirdiği bu mutfak aracı, “Sindirim yaptıran” ismini taşıyordu.

Emniyet supapı sayesinde her türlü patlama tehlikesini ortadan kaldıran bu tencere, buhar basıncından yararlanarak ev kadınlarına, alışılageldiğinden çok daha kısa bir sürede yemek pişirmek imkânını veriyordu. Dolayısıyla yakacaktan da tasarruf etmek olanağını getiriyordu. Papin'in tenceresi büyük bir başarı kazandı. Bu tencere, devrimizdeki birkaç dakikada yemek pişiren düdüklü tencerelerin öncüsüdür.

Denis Papin, bir silindirde yoğuşturulan buharın, vakum yaratarak, bir pistonu çalıştıracağını öne süren ilk kişidir. Papin böylece, deneylerde yaratılan yapay vakum tekniği ile teknolojiyi birleştirmiştir. Bütün buhar makineleri bu ilkeye dayanır.

HUYGENS’in yardımcısı olan Papin, Huygens’in, bir silindirin, barut patlamasıyla pompadan daha hızlı boşaltılabileceği düşüncesi üstünde çalıştı. İki yıl sonra, Londra’ya gitmeye karar verdi. Huygens’in önerisiyle, BOYLE ile çalışmaya başladı. 1681′de ilk büyük buluşu olan OTOKLAV’ı ve düdüklü tencerelerin yalın bir türü olan buharlı tencereyi ortaya koydu. Buharlı tencere, büyük basınç altındaki suyun, oldukça yüksek bir sıcaklığa erişmedikçe kaynamayacağı ilkesine dayandırılmıştır.

Bir süre için Venedik’e giden Papin, 1684′te İngiltere’ye döndü. 1687′de de Marburg’da ( Almanya ) sürekli bir görev alarak, matematik öğretmeye başladı.

Drenaj işlerinde kullanılan santrifüj pompayı buldu. Aynı ilkeyi bir kömür madeninin havalandırılmasında da uyguladı.

Buharın genleşmesi pistonu kaldırır, yoğunlaşma da vakum yaratır. Papin, söz konusu ilkeyle çeşitli deneyler yaptı. Elde ettiği sonuçlar 1690′da yayınlandı. Bir dizi pistonun hareketini bir çarka ileterek, bir gemiyi hareket ettirebileceğini düşünüyordu. Ayrıca bu sistemi, kara taşımacılığına da uygulamak istiyordu. Ne var ki, santrifüj pompa dışında, buluşlarını uygulamaya geçiremedi.

Papin, buharlı gemilerde kendi geliştireceği bir makineyi kullanmayı düşündü. Büyük bir limanda, buluşunun daha da ilgi göreceğini umarak Londra’ya döndü.

Papin, Londra’da Royal Society’den buharlı gemisi için parasal destek istedi. Yapacağı makinenin Savery’ninkinden üstün olacağını öne sürdü. Ancak isteği kabul edilmedi. Papin Londra’da, yoksulluk ve yalnızlık içinde 1712 de öldü.

Kaynak:Biyografi.info

Denis Papin için yapılan aramalar

Denis Papin, Denis Papin biyografi, Denis Papin hayatı, Denis Papin özgeçmişi, Denis Papin hakkında, Denis Papin doğum yeri, Denis Papin fotoğraf, Denis Papin video, Denis Papin resim, Denis Papin kimdir?, Denis Papin kaç yaşında?, Denis Papin nereli, Denis Papin memleketi