Gustave Courbet
Gustave Courbet Biyografisi
Gustave Courbet, 10 Haziran 1819 tarihinde Fransa'nın İsviçre sınırında bulunan Ornans şehrinde demokrat ve jacoben geleneklerine bağlı zengin çiftçi bir ailenin oğlu olarak doğmuştur. Gustave Courbet’in gençliği politik ve sosyal olaylar arasında geçti. Bu arada birçok grevler yapıldı ve 1833 yılı yasakları kondu (1831 yılında Lyon şehrinde ‘canuts’ların meşhur ayaklanmaları oldu). Courbet ve ailesinin yaşadığı Franca Contea bölgesi, bu olayların başlıca merkezlerinden biri idi. İlk öğrenimini Ornans Semineri’nde yapan Courbet, isyankar ve disiplinsiz bir öğrenciydi; fakat resme olan eğilimi yavaş yavaş belirmeye başlamıştı.
Gustave Courbet, 1839 yılında 21 yaşındayken Paris'e gitti. Babasının isteği üzerine hukuk öğrenimine başladı, ancak kısa bir süre sonra kendisini tümüyle resme ve sanata verdi. Ailesinin hukuk tahsili yapmasını istemesine rağmen o önce ünlü ressam Jacques Louis David’in öğrencilerinden Charles Antoine Flajoulot’nun resim derslerine devam etti. Louvre Müzesindeki kopya seanslarına katıldı. Sonra Steuben ve Hesse'nin stüdyosunda çalışmaya başladı. Stüdyodan bir süre sonra ayrılarak Desprez’in yanında çalışarak «İsviçre Akademisi»ne yazıldı. İspanyol, Flaman, Fransız ressamları inceleyip, eserlerinin kopyalarını çizerek kendi tarzını oluşturdu.
Gustave Courbet, 1847 yılında, Hollanda'ya giderek Rembrandt, Frans Hals ve diğer Hollandalı ustaların eserlerini inceledi. Sürdürdüğü bohem hayat ve bu sırada tanıştığı Charles Baudelaire, Pierre Paul Prud'hon, Champfleury gibi yazar ve düşünürlerle kurduğu dostluklar, sanata bakışını olgunlaştırdı. Hollanda ve İngiltere’ye yaptığı birçok seyahatten sonra 1848 yılında temelli Paris’e yerleşti.
Erken dönem çalışmaları arasında yaptığı, kendi köpeğinin portresi ve Pipolu Adam tablosunu Paris Salonu sergilemeyi reddetti. Fakat eleştirmenler hakkında birçok yazı yazdı. 1849 yılında artık tanınan bir ressam oldu.
1849-1850 yılları arasında yaptığı “Ornans'ta Cenaze” adlı tablosu Gustave Courbet’in en önemli çalışmalarından biridir. Büyük amcasının cenazesini betimlediği, 3 metreye 6 metrelik bu eser dönemi yansıtan gerçekçilik akımının en önemli parçalarından biri kabul edilir.
“Ornans'ta Cenaze” adlı tablosu
Gerçekçilik akımının yaratıcısı ve bu ismi literatüre kazandıran ressam olan Gustave Courbet, sanat hayatı boyunca doğa ve deniz manzaraları, mecazi kompozisyonlar, sosyal problemler üzerine tablolar yaptı. Ancak onu dünya çapında üne kavuşturan işler, hayatının son yıllarında yaptığı erotik eserler oldu.
Koltuktaki Çıplak Kadın tablosu. 1862 yılında “Koltuktaki Çıplak Kadın” adlı tablosunu yaptı.
Gustave Courbet, 1860'ların sonuna doğru, bir grup erotik resimler çizdi. Bunların arasında Koltuktaki Çıplak Kadın (Femme nue couchée) da vardı. 1866 yılında çizdiği Dünyanın Kökeni (L’Origine du monde) isimli resimde kadın cinsel organını betimledi. Le Sommeil (Uyku) tablosunda ise iki kadını yatakta çizdi. Halka sergilenmesi yasaklanan bu eserler onun ününü daha da arttırdı.
Bunların arasında daha önce bahsi geçen Dünyanın Kökeni, Koltuktaki Çıplak Kadın (Femme nue couchée), Uyku (Le sommeil) adlı tablolar sayılabilir. Bu eserlerin yapıldığı yıllarda halka sergilenmesi yasaklanmış, bu yasaklar ve onun gerçekçi cüretkarlığı, ününü daha da artırmıştır.
1855 yılında Paris’te sırf kendi tablolarından oluşan bir sergi düzenledi. 1867’de düzenlediği ikinci özel sergisi birinciden de büyüktü.
Gustave Courbet, 14 Nisan 1870 tarihinde özgür ve sansürsüz sanat için yayınladığı bildiriye André Gill, Honoré Daumier, Jean Baptiste Camille Corot, Eugene Pottier, Jules Dalou ve Edouard Manet’de imzalamıştır.
III. Napolyon'un vermek istediği şeref nişanını cumhuriyetçi olduğu için reddetti. Sedan yenilgisiyle III. Napolyon tahttan indirilince 1871 yılındaki halk devrim sırasında kurulan Paris Komünü'nün Sanat Birliği başkanlığına getirildi. Paris'teki müzelerin korunması görevi Gustave Courbet’e verildi ve ressam kalabalığın müzeleri yağmalamasına engel oldu.
Courbet, bundan sonraki dönemde politikayla uğraşarak bazı siyasal olaylara katıldı. 1870 yılında Fransız- Prusya Krallığı Savaşı sırasında Louvre Müzesi’ndeki eserleri saymakla görevli Müzeler Komisyonuna üye seçildi. Napolyon Bonapart’ın emri ile 1810 yılında dikilen ve İmparatorun heykelini taşıyan Vendome Sütununun Invalides’e taşınmasını teklif etti. Sütun yıkıldıktan sonra yeni kurulan hükümetin teşebbüsüyle 1871 yılında yargılanan Courbet, altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Altı ay sonra hapisten çıkan sanatçı, 1874 yılında Vendome Sütununun yeniden yapılmasına engel olduğu gerekçesiyle bu defa tazminat ödemeye mahkum edildi. Varlığı elinden alındı; Hautefeuille Sokağı’ndaki atölyesinde bulunan bütün eserleri bir mezatta satıldı.
Gustave Courbet, kaçarak İsviçre'ye sığındı. 4 Mayıs 1877'de tahmini masraf açıklandı: 323.091 frank ve 68 sent. Courbet gelecek 33 sene boyunca her yıl 10.000 frank ödemeye mahkûm edildi.
Gustave Courbet, 31 Aralık 1877 tarihinde İsviçre'de La Tour-de-Peilz'de 58 yaşında ağır alkol sebebiyle geçirdiği karaciğer rahatsızlığı sonucunda öldü.
The Desperate Man 1843 - Gustave Courbet resimlerinden biri
Gustave Courbet, hayat görüşünü şöyle açıkladı:
“Elli yaşındayım ve her zaman özgür yaşamak istedim. Hayatımı özgürlük içinde tamamlamama izin verin. Ölürken hakkımda "Hiçbir okula, kiliseye, enstitüye, akademiye ait değildi. Özgürlük rejimi haricinde hiçbir rejime ait olmadı." denmesine izin verin.” |
Kaynak:Biyografi.info
Gustave Courbet için yapılan aramalar
Gustave Courbet, Gustave Courbet biyografi, Gustave Courbet hayatı, Gustave Courbet özgeçmişi, Gustave Courbet hakkında, Gustave Courbet doğum yeri, Gustave Courbet fotoğraf, Gustave Courbet video, Gustave Courbet resim, Gustave Courbet kimdir?, Gustave Courbet kaç yaşında?, Gustave Courbet nereli, Gustave Courbet memleketi
- Arda Kardeşler Dün
- Murat Balcı 03 Kasım
- Levent Dönmez 25 Ekim
- Sergio Perez 24 Ekim
- Utku Varlık 13 Ekim
- Lando Norris 09 Ekim
- Rikki 06 Ekim
- Beren Saat 38
- Müge Dağıstanlı 30
- Levent Yıldız 29
- Yunus Emre Genç 28
- Arda Turan 25
- Oya Aydoğan 25
- Hadi Neşet Türkmen 23
- Tolga Aşkıner 23
- Adriana Lima 22
- Megan Fox 20
- Mehmet Akif Alakurt 19
- Müge Üzel 18
- Adnan Polat 17
- Aslan Özcan 17
- Aslızen 17