FB TW PIN NWS
BioRank 8366

Prof.Dr.Hüseyin Yılmaz (fizikçi)

Doğum tarihi : 13.Ağustos.1926 Ölüm tarihi : 27.Ocak.2013
Hüseyin Yılmaz (fizikçi) kaç yaşında öldü : 87
Kilo & Boy :
Burcu : Aslan
Hüseyin Yılmaz (fizikçi) doğum yeri : Yumrutaş köyü, Acıpayam, Denizli
Ölüm yeri : Cambridge, Massachusetts, ABD

Hüseyin Yılmaz (fizikçi) Biyografisi

Hüseyin Yılmaz’ın, çobanlık yaparak geçirdiği çocukluğuna bir hayırseverin dokunmasıyla bütün hayatı değişti. Hüseyin Yılmaz, 1958 yılında yayımladığı kütleçekim teorisi ile tanınır. Renk algısı ve konuşma algılama konularında da çalışmalar yapmıştır.

Hüseyin Yılmaz(fizikçi), 13 Ağustos 1926 tarihinde Denizli'nin Acıpayam ilçesinin Yumrutaş köyünde doğmuştur. Annesinin adı Rukiye (Nüfusta Fatıma) babasının adı Abdurrahman Hoca’dır. Kendisinden 8 yaş büyük bir ablası vardır. 4 yaşında iken annesi, 11 yaşında iken babası öldü. 1933-1935 yılları arasında köydeki 3 sınıflı ilkokulda okudu. Acıpayam Gölcük Yatılı Bölge Ortaokulu'nda 4 ve 5nci sınıfı okumak üzere kayıt oldu ancak babası 1936 yılında ölünce köyüne geri gönderildi. Köyde çobanlık yapmaya başlar. Tahsiline devam etmeyi çok isteyen Hüseyin Yılmaz, köydeki öğretmeninden yardım ister, kendisindeki yeteneği sezen ve arzuyu gören öğretmen, onu okutması için bir hayırseverin yanına vermek üzere Denizli’ye götürmeye razı olur.

Hüseyin Yılmaz 25 Ağustos 1938 tarihinde köyünden son kez ayrılırken sadece Ümmühan halası ile vedalaşır. Halası yanına biraz azık ve parası olmadığından pazarda satması için bir oğlak verir. Bu oğlağı 2,5 liraya satar ve öğretmeni ile birlikte Denizli’ye giden bir kamyona biner. Bu kamyon Ali Rıza Kaşıkçı’ya aittir. Ali Rıza Bey yolda adama Denizli’ye ne için gittiğini sorar. O da köy öğretmeni olduğunu söyleyerek çocuğun hikâyesini anlatır. Çocuğu olmayan Ali Rıza Bey etkilendiği bu hikâye karşısında Hüseyin’i evlat edinmek ister. Bir nevi denemek için “Sen benim oğlum ol, ben sana fabrikada kâtiplik te veririm, çalışırsın” der. Hüseyin “Ben okumak istiyorum, okutacaksan senin oğlun olurum. Eğer okuyamazsam o zaman gelir senin fabrikanda kâtip olurum.” Der. Ali Rıza Bey şartı kabul eder, Hüseyin’i eve götürür. Annesi “Yaşar’la beraber okusunlar” diyerek kendi evine alır. Yaşar’la Hüseyin birlikte okula giderler, bir süre sonra Hüseyin, Yaşar’ı gerilerde bırakarak yükselmeye başlar. Hüseyin sürekli okuyan bir çocuktur. Ceplerinde ise vidalar, kablolar bobinler vb ile dolaşır, bir şeyler yapar. Hüseyin Yılmaz bu muhterem ailenin yanında iki sene durur ve Denizli’de İsmet İnönü İlkokulu’nun 4. ve 5. Sınıflarına devam eder.

İlkokuldan mezun olunca Ulusal Parasız Yatılı Sınavını birincilikle kazanır ve İzmir Buca Orta Okulu’na devam eder. Ancak her sene yaz tatillerinde Kaşıkçı Ailesi’nin yanına Denizli’ye gelir. Ortaokulu bitirince Denizli’ye döner ve İsmet İnönü Lisesi’ne devam eder.

Hüseyin Yılmaz, henüz lisedeyken kalın üniversite kitapları okur. Liseyi bitirdiği sene velisi Ali Rıza Kaşıkçı’nın yanan fabrikasının elektrik tesisatını yapar, bu bilgiye henüz bir lise öğrencisiyken sahiptir. O dönemlerde her üniversite kendi sınavını yaptığından Hüseyin Yılmaz, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine girmeye hak kazanır. Seçimi, Elektrik Mühendisliği’nden yana olur. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde okurken Maxwell Teorisi Uygulamasında şaşırtıcı bir ikilik olduğunu gösterir. Bu çalışma Fizik Hocası Marcel Fauce tarafından çok beğenilir ve bitirme tezi olur.

1950 Yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden lisans derecesi ile ve 1951 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden Yüksek Lisans derecesi ile birincilikle mezun olan Hüseyin’in tezini hocaları Avrupa ve Amerika’daki üniversitelere gönderirler. Hemen Fransa ve Amerika’dan burs teklifleri gelir, ancak Hüseyin İngilizcesi iyi olmamasına rağmen kariyer yaparken maaşla çalışma olanağı veren Amerika’yı, (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) MIT’yi tercih eder. Hüseyin Yılmaz azimle aradığı okuma idealine ve hedefine ulaşır.

1952 yılında Doktora adayı olarak Massachussetts Institute of Technology, ABD’ye gitti. Bu üniversitede Fizik alanında araştırma asistanı oldu. 1954 yılında Massachussetts Institute of Technology’den “Teorik Fizik” (Theoretival Physics) doktorası aldı. Burada, MIT’de Profesör Philip Morse ile çalıştı. 1954-1956 yılları arasında Stevens Institute of Technology’nin Fizik Departmanında çalıştı.

Hüseyin Yılmaz, 1956 yılında National Research Council of Canada (Kanada Ulusal Araştırma Konseyi)’ne “Staff Member” olarak kabul edildi. 1957 yılında Sylvania Electric Products Firmasında Atom fiziği, görelilik teorisi ve renk algısı alanlarında titizlikle araştırma yapan bir mühendislik uzmanı olarak görev aldı.

1959 yılının Ocak ayı ile Haziran ayı sonuna kadar Institute of For Advanced Study’de Gravitation/Field Theory alanında üye olarak çalıştı. Bu enstitü Albert Einstein’ın daha önce çalıştığı enstitüdür.

Hüseyin Yılmaz, 1961 yılında “Renk Algısı Teorisi” alanında “Darwinci Değerlendirme Teorisi”nin uyarlanabilir postulatlarını kullanan bir depolama teorisi yayınlandı.

1962 yılının bahar aylarında Dr. Hüseyin Yılmaz Development Division of the Arthur D. Little Organization of Cambridge, Mass Firmasında “Senior Research Staff and Staff Consultant” olarak çalışmaya başladı. Burada yaptığı çalışmalar bugün Siri adıyla kullandığımız sesli komut sistemlerinin atasını doğurmuştur. Hüseyin Yılmaz sesle kumanda edilen bir bilgisayarın ilk tasarlayıcısı olarak kayıtlara geçer.

1962-1964 yılları arasında Massachussetts Institute of Technology’nın “Department of Biology” bölümünde “Research Associate” olarak bulundu. 1964 yılında iki ay süre ile Hollanda'da Institute for Perception Research, Eindhoven, Netherlands’ta misafir (Guest) olarak bulundu. Sonrasında yine ABD'ye çalışmak için döndü.

1965-1966 yıllarında Massachussetts Institute of Technology Electrical Engineering Departmanında Visiting Professor (Misafir Profesör) olarak çalıştı.

1969 yılında Winchester, Massachusetts’de kurduğu Algı Teknolojileri Şirketi (Perception Technology Corporation) NASA ile başarılı projeler yürüttü. Yılmaz, Amerikan devletinin pek çok kurumu için konuşma tanıma ve sesli komutla ilgili ArGe projelerine imza attı.

Hüseyin Yılmaz, 1970'lerde bilim felsefesi ile ilgilendi. 1990'larda ise Tufts Üniversitesi Elektro-Optik Araştırma Merkezi ve Japonya'daki Hamamatsu Fotonik firmasında çalışmalar yaptı. Sadece ABD ve Avrupa arasında değil, Japonya'da da saygın bir araştırmacı olarak görüldü, 1990'larda Japonya'daki Hamamatsu Fotonik firmasında yönetici olarak projelerini sürdürdü.

Hüseyin Yılmaz, eşi Karen Yılmaz ile 1964 yılında tanıştı, 1965 yılında evlendiler. Birisi kız, ikisi erkek 3 çocukları vardır. Kızının adı Amanda Elif, oğullarının adları ise Emre Hasan ve Levni Rıza’dır.

Hüseyin Yılmaz, 27 Ocak 2013 tarihinde Cambridge, Massachusetts, ABD’de 87 yaşında ölmüştür.

Kaynak:Biyografi.info

Hüseyin Yılmaz (fizikçi) için yapılan aramalar

Hüseyin Yılmaz (fizikçi), Hüseyin Yılmaz (fizikçi) biyografi, Hüseyin Yılmaz (fizikçi) hayatı, Hüseyin Yılmaz (fizikçi) özgeçmişi, Hüseyin Yılmaz (fizikçi) hakkında, Hüseyin Yılmaz (fizikçi) doğum yeri, Hüseyin Yılmaz (fizikçi) fotoğraf, Hüseyin Yılmaz (fizikçi) video, Hüseyin Yılmaz (fizikçi) resim, Hüseyin Yılmaz (fizikçi) kimdir?, Hüseyin Yılmaz (fizikçi) kaç yaşında?, Hüseyin Yılmaz (fizikçi) nereli, Hüseyin Yılmaz (fizikçi) memleketi