I. Ahmet
I. Ahmet Biyografisi
I. Ahmet, 18 Nisan 1590'da Manisa'da doğdu. Babası III. Mehmet, annesi ise Handan Sultan'dır. Şehzadeliğinde Aydınlı Mustafa Efendi, Hocazade Ahmet ve Es'ad Efendi gibi devrin âlimlerinden dersler aldı. Babası III. Mehmet'in ölümü üzerine 21 Aralık 1603'de Eyüp Sultan'dan kılıç kuşanarak 14 yaşında Osmanlı tahtına geçti.
I. Ahmet, tahta geçtiğinde Osmanlı Devleti batıda Avusturya, doğuda İran ile savaş halindeydi. I. Ahmet, Sokolluzade Lala Mehmet Paşa'yı Avusturya cephesinde, Çağalazade Sinan Paşa'yı ise İran cephesinde gönderdi. Peşte ve Vaç Kaleleri'nin zaptından sonra Sokolluzade Estergon Kalesi'ni kuşattı. Estergon Kalesi'nin alınmasından sonra Uyvar ve Polata Kaleleri'de ele geçirildi. 1606 yılında Sokolluzade'nin ölümünden sonra Avusturya barış istedi. Budin'de yapılan görüşmelerde 11 Kasım 1606'da Avusturya ile Zitvatoruk Antlaşması imzalandı. Bu antlaşmaya göre Kanije, Eğri ve Estergon Kaleleri Osmanlı Devleti'nde kalacak ve Avusturya Osmanlı Devleti'ne savaş tazminatı ödedi.
İran cephesine gönderilen Çağalazade Sinan Paşa, Tebriz üzerine yürümüş ancak başarısız olmuştu. Safevi ordusunun Gence ve Şamahı'yı alması ile Şirvan'nın bir bölümü elden çıkmıştı. 1610'da tayin edilen Kuyucu Murat Paşa, Kanuni Sultan Süleyman döneminde imzalanan Amasya Antlaşması üzerinden barış teklifinde bulundu. Vefat eden Kuyucu Murat Paşa yerine atanan Nasuh Paşa, 1611 yılında Nasuh Paşa Antlaşması'nı imzaladı.
Bir yandan devam eden Avusturya Savaşı Osmanlı Devleti'nin doğuda başarılı olmasını engelliyordu. Avusturya ile imzalana Zitvatorok Antlaşması da osmanlı Devleti'nin eski gücünü kaybettiğini gösteriyordu. Osmanlı Devleti'nin iki cephede savaşması ülke içindeki asayişin zayıflamasına neden olmuştu. Yavuz Sultan Selim döneminde başgösteren "Yozgatlı Celal" isyanları büyük sorunlara neden olmuştu. Bu dönem Anadolu'nun çeşitli yerlerinde başgösteren isyanlara "Celali İsyanları" adı verilmiştir. Tavil Ahmet, Kalenderoğlu, Deli Hasan ve Canbolatoğlu isyanları en önemlileridir. Celali İsyanları'nı bastırmakla görevlendirilen Kuyucu Murat Paşa, sertliği ile bilinen bir sadrazamdı. Sadrazam Kuyucu Murat Celali İsyanları'nı bastırmak için Anadolu'da birçok katliam yaptı.
Genç yaşta tahta çıkması karşın zeki ve hamiyetli bir padişah olan I. Ahmet, iyi bir binici ve avcı idi. Fatih Sultan Mehmet zamanında getirilen "kardeş katli" yasasına son verip, ailenin yaşça en büyük ve aklı başında olan üyesinin padişah olması anlamına gelen "ekber ve erşet" sistemini getirdi. İmar faaliyetlerine önem veren I. Ahmet, Şehzadebaşı Kuyucu Murad Paşa Külliyesi, İstanbul Mesih Paşa Camii, Piyale Paşa Camii ve Elmalı Ömer Paşa Camii'ni yaptırdı.
"Bahtî" ve "Ahmedî" mahlasını kullanan I. Ahmet, dine bağlılığını şu dörtlük ile ifade etmiştir:
N’ola tacum gibi başumda götürsem daim
Kademi resmini ol hazret-i Şah-ı resulün
Gül-i gülzar-ı nübüvvet o kadem sahibidir
Ahmeda durma yüzün sür kademine o gülün
Eşleri :
Mahfiruz Hatice Haseki Sultan - II. Osman'ın Annesidir.
Fatma Haseki Sultan
Mahpeyker Kösem Sultan - (IV. Murat ve I. İbrahim'in Annesidir.)
12 Kasım 2015 tarihinde Star TV’de başlayacak olan, yapımcı Timur Savcı’nın yapımcılığını üstlendiği, ‘Kösem Sultan’ dizisinde Safiye Sultan’ı Hülya Avşar canlandıracak. Kösem Sultan’ı ise Beren Saat canlandıracak. Ekin Koç'un canlandırdığı I. Ahmet'in eşi olacak olan Kösem Sultan'ın çocukluğunu ve gençliğini Yunan oyuncu Anastasia Thsilimpou 9 bölüm canlandıracak.
Kaynak:Biyografi.info
I. Ahmet için yapılan aramalar
I. Ahmet, I. Ahmet biyografi, I. Ahmet hayatı, I. Ahmet özgeçmişi, I. Ahmet hakkında, I. Ahmet doğum yeri, I. Ahmet fotoğraf, I. Ahmet video, I. Ahmet resim, I. Ahmet kimdir?, I. Ahmet kaç yaşında?, I. Ahmet nereli, I. Ahmet memleketi
- Süleyman Saim Tekcan Bugün
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık
- Vahit Karaarslan 08 Aralık
- John Napier 813
- Harika Avcı 345
- Mustafa Taviloğlu 179
- Ercument Karacan 167
- Tansu Polatkan 145
- Hasan Cemal 127
- Haldun Solmaztürk 101
- Osman Müftüoğlu 100
- Nevzat Demir 94
- Semiramis Pekkan 77
- Türkan Şoray 68
- Füsun Demirel 61
- Demet Akalın 59
- Abdullah Çatlı 58
- Çağrı Doğanay 56
- Hasan Cemal 127
- Mustafa Taviloğlu 179
- Osman Müftüoğlu 100
- Haldun Solmaztürk 101
- Çağrı Doğanay 56
- Demet Akalın 59
- Tansu Polatkan 145
- Ercument Karacan 167
- Gülben Ergen 51
- Semiramis Pekkan 77