Johann Gottfried Galle
Johann Gottfried Galle Biyografisi
Johann Gottfried Galle, 9 Haziran 1812 tarihinde Radis, Kemberg, Almanya’da doğmuştur. 1830 - 1833 yılları arasında Berlin Üniversitesinde matematik ve fizik üzerine okudu. Liselerde matematik ve fizik dersleri vermeye başladı. Daha sonra Berlin'deki Gymnasium'a transfer oldu.
Johann Gottfried Galle, 1845 yılında astronomi dalında doktora derecesini aldı. 1851’de Breslau Üniversitesi’nde astronomi profesörlüğüne ve gözlemevinin yöneticiliğine atanan Gaile, kırk altı yıl sürdürdüğü bu görevden 1897’de, 85 yaşındayken emekliye ayrıldı.
Johann Gottfried Galle, öğrencisi Heinrich Louis d'Arrest’in de yardımları ile 23 Eylül 1846 tarihinde Alman astronomi bilgini Urbain Le Verrier’nin yaptığı yörünge hesaplarına dayanarak Neptün gezegenini görerek keşif yapmıştır. Urbain Le Verrier, Neptün'ün varlığını ve konumunu önceden tahmin etmişti ve koordinatları Galle'ye göndererek onaylamasını istedi. Galle, Neptün'ü aynı gece buldu.
1847 yılında Königsberg Rasathanesi’ne müdür olarak atandı. 1951 yılında Breslau'ya (bugün Wrocław) geçti ve yerel gözlemevinin müdürü oldu. 1856'da Schlesischen Friedrich-Wilhelms-Universität Breslau'da Astronomi Profesörü oldu. Breslau'da 45 yıldan fazla çalıştı. Breslau'da gezegen yörüngelerinin kesin olarak belirlenmesini ele aldı ve auroraların yüksekliğini ve meteorların yolunu hesaplamak için yöntemler geliştirdi ve 1894'e kadar keşfedilen tüm 414 kuyruklu yıldızın verilerini tek bir eserde birleştirdi. Dünya'nın manyetik alanı ve klimatoloji ile ilgilendi. Toplamda 200'den fazla eser yayınladı.
Johann Gottfried Galle, 1857 yılında C. E. M. Regenbrecht ile evlendi. Andreas Galle (d.1858-ö.1943) ve Georg Galle (d.1860-ö.1946) adında 2 oğlu vardı. Eşi 1887 yılında vefat etti.
Johann Gottfried Galle, 1897 yılında Potsdam'a geri döndü.
Johann Gottfried Galle, 10 Temmuz 1910 tarihinde Potsdam, Almanya’da 98 yaşında ölmüştür.
Doğduğu yere yakın olan Gräfenhainichen kasabası, 1977'de kendisine bir anıt yaptı. Ay'da ve Mars'ta birer kratere onun adı verildi. Ayrıca asteroit 2097 Galle ve Neptün'ün halkası onuruna adlandırılmıştır.
Yüz yıla yakın yaşamının altmış iki yılını astronomi çalışmalarına adayan Gaile, en çok kuyrukluyıldızlar, gezegenimsiler, göktaşları ve gökölçümüne (astrometri) ilişkin araştırmalarıyla tanınan usta bir gözlemciydi.
Johann Gottfried Galle, Halley Kuyruklu Yıldızı ve Encke kuyrukluyıldızlarının geçişlerini gözlemlemiş, 1839 sonuyla 1840 başlarında çok kısa aralarla üç yeni kuyrukluyıldız keşfetmişti. 23 Eylül 1846’da Fransız astronomu Le Verrier, Uranüs’ün yakınında yer alan ve bu gezegenin yörüngesinde küçük sapmalara yol açan yeni bir gezegenin varlığından kuşkulandığını Galle’e yazarak, yörüngesini ve konumunu hesapladığı, ancak Paris Gözlemevi’ndeki araçlarla gözlemlemeyi başaramadığı bu olası gezegeni araştırmasını istedi. Aynı gece Gaile, Berlin Gözlemevi’nin güçlü teleskoplarıyla gökyüzünü taradı ve Le Verrier’nin belirttiği konumda 1 derece kadar geride 8. kadirden yeni bir yıldız gördü. Ancak, Berlin Gözlemevi, Le Verrier’ nin keşfettiği yeni gezegenin gözlem sonuçlarını bilim dünyasına duyurduğunda, astronomlar arasında büyük bir tartışma doğdu. İngiliz astronomu John Couch Adams, Le Verrier’den bir yıl kadar önce, gene Uranüs’ün tedirginliklerinden yola çıkarak yeni gezegenin yörüngesini hesaplamış, ancak konuya geç eğilen Cambridge Gözlemevi 1846 Ağustos’unda girişilen gözlemlerden bir sonuç alamamıştı. Başta Arago olmak üzere Fransız bilim çevreleri gezegene La Verrier’nin adının verilmesinde ısrar, ettiyse de, Adams’ın hesaplarının doğruluğu göz önüne alınarak, iki bilginin kuramsal yöntemlerle keşfettiği ve Gaile’ in gözlemlediği yeni gezegene “Neptün” adı verildi.
Neptün :
İlk kez 1980’lerde Voyager uzay araçları tarafından yakından gözlemlenen Neptün, hala birçok sır saklıyor. Gezegenin öne çıkan özellikleri ise şunlar:
- Güneş Sistemi’indeki sekizinci gezegen olan mavi gezegen, Dünya’nın yaklaşık 30 katı büyüklüğünde,
- Helyum, hidrojen ve suyun yoğun olduğu gezegen kayalık ince bir yüzeye sahip. Yoğunluğu ise Dünya’nın 17 katı.
- Yüzeyindeki su katmanı, hem katı, hem sıvıya dönüşebilen bir özelliğe sahip.
- Jüpiter gibi Dünya’ya dev bir kalkan görevi gören gezegen, yüksek yerçekimi gücü sayesinde çok sayıda kuyruklu yıldız ve meteoru kendisine çekiyor.
- NASA’nın Voyager 2 uzay aracı Neptün’ün yakınından geçtiğinde yıl 1989’du. O yıl, Neptün’ün Triton ve diğer uyduları da görüntülendi.
- Neptün’de bir gün 15 saat 58 dakika sürüyor.
Kaynak:Biyografi.info
Johann Gottfried Galle için yapılan aramalar
Johann Gottfried Galle, Johann Gottfried Galle biyografi, Johann Gottfried Galle hayatı, Johann Gottfried Galle özgeçmişi, Johann Gottfried Galle hakkında, Johann Gottfried Galle doğum yeri, Johann Gottfried Galle fotoğraf, Johann Gottfried Galle video, Johann Gottfried Galle resim, Johann Gottfried Galle kimdir?, Johann Gottfried Galle kaç yaşında?, Johann Gottfried Galle nereli, Johann Gottfried Galle memleketi
- Okan Demir 18 Aralık
- Süleyman Saim Tekcan 18 Aralık
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık