Resneli Niyazi Bey
Resneli Niyazi Bey Biyografisi
Resneli Niyazi Bey, 1873 yılında bugün Makedonya sınırları içerisinde kalan Manastır yakınlarındaki Resne kasabasında doğdu. Bu nedenle Resneli Niyazi Bey olarak anılır. Asıl adı Ahmet Niyazi’dir. Manastır Askerî İdadisinde eğitim aldı. Ardından Harbiye Mektebi’ni bitirdi ve teğmen rütbesi ile 1897 yılında Osmanlı-Yunan savaşına katıldı.
Savaşta gösterdiği yararlılık nedeniyle Mülâzım-ı sânîliğe (üsteğmenlik) yükseltildi. Kendisine “Padişah yaverliği” unvanı da verilmek istendi; ancak kazaskerin 13 yaşındaki oğluna da aynı unvanın verilmesi üzerine bu unvanı kabul etmeyip cepheye dönmeyi istedi.
Resne’de ambar memurluğu gibi pasif bir göreve atanan Niyazi Bey, 1903 yılına dek bu görevde kaldı. Daha sonra Balkanlar’da ayaklanan Sırp ve Bulgar çetecilerle mücadele görevi verildi. Bu mücadele sırasında vatanseverliği ve silahşörlüğü ile tanındı. Rütbesi kolağası (yüzbaşı) rütbesine yükseltildi. Bu dönemde Resneli Niyazi Bey, İttihat ve Terakkî Cemiyeti’ne katılarak cemiyetin ileri gelenleri arasına girdi.
Makedonya’ya bağımsızlık verilmesini önlemek ve Sultan Abdülhamit II’e meşrutiyeti zorla kabul ettirmek üzere 3 Temmuz 1908 Cuma günü, emrindeki askerlerle Makedonya dağlarına çıkarak II. Meşrutiyet’in ilanına yol açan ayaklanmanın lideri oldu. Padişah Abdülhamit II’in 1878 yılında askıya aldığı meşrutiyet rejimi, 24 Temmuz 1908’de II. Meşrutiyet’in ilanından sonra döndüğü Selânik’te “Hürriyet kahramanı” olarak karşılandı. Askerlikten emekli oldu.
Dağda bulunduğu sırada evcilleştirdiği geyik, bir hürriyet sembolü kabul edildi, "gazal-i hürriyet" olarak tanındı.
Resneli Niyazi Bey, 1908 yılında İstanbullu bir ailenin kızı olan Feride Hanım ile evlendi. Mithat (1911) ve Saim (1913) adlı iki oğlu oldu.
13 Nisan 1909 – 27 Nisan 1909 tarihleri arasında olan 31 Mart vakası’nda yanındaki fedailerle Hareket Ordusu’na katıldı, isyan bastırılınca Resne’ye çekildi. Bir kez daha ordudan ayrılan Niyazi Bey, Resne’nin imarı ve halkın eğitim-öğretimi ile ilgilendi. 1910 yılında doğruluğunu İttihat ve Terakkî Cemiyeti’ne de tasdik ettirdiği hatıralarını "Hatırat-ı Niyazi" adıyla yayımladı.
17 Nisan 1913’te Arnavutluk’un Avlonya limanından İstanbul’a gitmek üzere vapur beklerken İttihat ve Terakkî’nin ona muhafızlık edip korumalık yapmakla görevlendirdiği kişi tarafından üç kurşunla sırtından vuruldu. Öldürülme sebebi öğrenilemedi. Bu sebeble; öldürülme sebebinin karanlıkta kalmış ve kendi koruması tarafından vurulmuş olması "Ne şehittir ne de gazi, pisi pisine gitti Niyazi" deyiminin kaynağı olmuştur.
Bazı iddialara göre Niyazi Bey, 1913 Nisanında Arnavutluk'un Avlonya limanında İstanbul vapurunu beklerken 7-8 kişilik düzmece bir grubun, düzmece kavgasının ortasında kalan Resneli Niyâzi, kavgayı ayırmak isterken kim vurduya gider. Hatta "Ne şehit ne gazi, bir hiç uğruna gitti Niyazi" özdeyişinin de bu olaydan sonra çıktığı söylenir. Ancak bazılarına göre de bu kavga bir bir kumpastır. Balkan komitacılar bu kumpası kurarak Resneli Niyazi'yi sırtından vurarak öldürmüştür.
Resneli Niyazi Bey, 17 Nisan 1913 tarihinde Avlonya, Arnavutluk’da 40 yaşında İttihat ve Terakki'nin kendisini koruması için görevlendirdiği şahıs tarafından vurularak ölmüştür.
Kaynak:Biyografi.info
Resneli Niyazi Bey için yapılan aramalar
Resneli Niyazi Bey, Resneli Niyazi Bey biyografi, Resneli Niyazi Bey hayatı, Resneli Niyazi Bey özgeçmişi, Resneli Niyazi Bey hakkında, Resneli Niyazi Bey doğum yeri, Resneli Niyazi Bey fotoğraf, Resneli Niyazi Bey video, Resneli Niyazi Bey resim, Resneli Niyazi Bey kimdir?, Resneli Niyazi Bey kaç yaşında?, Resneli Niyazi Bey nereli, Resneli Niyazi Bey memleketi
- Süleyman Saim Tekcan Bugün
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık
- Vahit Karaarslan 08 Aralık
- John Napier 599
- Harika Avcı 338
- Mustafa Taviloğlu 179
- Ercument Karacan 157
- Tansu Polatkan 139
- Hasan Cemal 125
- Haldun Solmaztürk 99
- Osman Müftüoğlu 94
- Nevzat Demir 89
- Semiramis Pekkan 67
- Türkan Şoray 62
- Demet Akalın 58
- Füsun Demirel 57
- Çağrı Doğanay 56
- Süleyman Saim Tekcan 55
- Hasan Cemal 125
- Mustafa Taviloğlu 179
- Osman Müftüoğlu 94
- Haldun Solmaztürk 99
- Çağrı Doğanay 56
- Demet Akalın 58
- Tansu Polatkan 139
- Ercument Karacan 157
- Semiramis Pekkan 67
- Abdullah Çatlı 53