Sinan Oğan
Sinan Oğan Biyografisi
Sinan Oğan, 1 Eylül 1967 tarihinde Iğdır’da Adil Oğan, Kıymet Oğan çiftinin oğlu olarak doğmuştur. 1989 yılında Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun oldu. Marmara Üniversitesinde 1992 yılında Mali Hukuk/Bankacılık alanında “Azerbaycan’da Ekonomik ve Mali Sektörün Yapısal Analizi” başlıklı tezi ile yüksek lisansını tamamladı. Daha sonra 2009 yılında “Türk İç Politika Faktörlerinin Türkiye’nin Rusya Politikasının Oluşumuna Etkileri” başlıklı teziyle, Moskova Uluslararası İlişkiler Üniversitesi’nin (MGIMO) Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümünden doktora derecesini aldı.
1994-1998 yılları arasında eş görevle Azerbaycan’da T.C. Dışişleri Bakanlığı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Temsilcisi olarak çalıştı.
Bir dönem özel sektörde de çalışan Sinan Oğan, 2000 yılında Türkiye’ye dönerek Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Kafkasya Masası’nda çalışmalarını yürüttü. Ardından ASAM Rusya-Ukrayna Araştırmaları Masası Başkanlığı yapan Sinan OĞAN, 2006 yılında bu kurumdan ayrılarak Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nda bir yıl süre ile Dış İlişkilerden Sorumlu Müdür Yardımcılığı görevi yaptı.
Sinan OĞAN 2004 yılında hâlihazırda başkanlığını yaptığı Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi - TÜRKSAM’ı kurdu.
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Yayınları arasında 1992 yılında çıkan ‘Azerbaycan’ İsimli kitabının yanı sıra, 2003 yılında Rusya’da “Siyaset ve Oligarşi” isimli kitabı ile 2006 yılında yayınlanan Turuncu Devrimler isimli kitabı mevcuttur. Dr.Sinan OĞAN’ın Türk Dış Politikası, Rusya, Kafkasya, Orta Asya, Türk Dünyası, Enerji, Ermeni Sorunu, Afganistan, İran, Terör ve Türkiye’nin güncel sorunları konularında beş yüzden fazla Türkçe, İngilizce ve Rusça makale ve değerlendirmeleri yayımlanmıştır. Dr. Sinan OĞAN değerlendirmelerini başta TÜRKSAM’ın web sayfası olmak üzere birçok Türk ve yabancı sitelerde, haber ajanslarında, gazete ve bilimsel dergilerde yayınlatmaya devam etmektedir.
Türk Dünyası ile ilişkilere son derece büyük önem veren OĞAN, 4-7 Temmuz 2011 tarihleri arasında yapılan Dünya Azerbaycan Türklerinin III. Kurultayı’nda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından “Terakki Madalyası” ile taltif edilmiştir. Bunun yanında Dr. OĞAN, Kazakistan Cumhuriyeti tarafından “Kazakistan - Türkiye Dostluk ve İşbirliğini Geliştirme Madalyası”na layık görülmüştür.
Dr. OĞAN, Türkiye’nin önemli sivil toplum kuruluşlarından olan Telekomcular Derneği tarafından ve çeşitli anketlerde 2011’de “yılın milletvekili” seçilmiştir.
İleri düzeyde Rusça ve akademik düzeyde İngilizce bilmektedir. Yurtiçi ve yurtdışında uzmanlık alanı ile ilgili konferanslar, seminerler vermekte ve bilimsel toplantılara katılmaktadır.
Sivil toplum alanda da önemli faaliyetler gösteren Dr. OĞAN, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşlik bağlarının geliştirilmesi için faaliyet gösteren Türkiye Azerbaycan Derneği’nin (TÜRKAZDER) Onursal Başkanlığını yapmaktadır. Katıldığı televizyon programlarında ve konferanslarda kamuoyunun dikkatini çekmeye çalıştığı Metsamor Nükleer Santrali’nin kapatılmasına yönelik sivil girişim hareketinin genel koordinatörlüğünü yürütmektedir.
Bunlara ek olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Dışişleri Komisyonu’na üye olan Dr. Sinan OĞAN, Türkiye Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Yönetim Kurulu ve TBMM MHP Grup Yönetim Kurulu üyesidir.
Sinan Oğan, 12 Haziran 2011 seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden 24. dönem Iğdır Milletvekili seçildi. Meclis Anayasa Komisyonu ve Dışişleri Komisyonu üyeliklerinde görev yaptı.
Sinan Oğan, Gökçen Oğan ile evlidir ve iki çocuğu vardır.
7 Haziran 2015 seçimlerinde partiden ihraç edildiği için milletvekili adayı gösterilmedi. 1 Kasım 2015 tarihindeki seçime de aynı sebeple giremedi. Daha sonra 2 Kasım 2015 tarihinde mahkeme kararı ile ihraç kararı iptal edilerek MHP’ye geri döndü.
10 Mart 2017 tarihinde yapılan MHP Merkez Disiplin Kurulu toplantısında Merkez Disiplin Kurulu'na sevk edilmiş bulunan Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Milletvekili Nuri Okutan ve Sinan OĞAN hakkında partiden ihraç edilmesine karar verildi.
11 Mart 2023'te kurulan ve Zafer Partisi, Adalet Partisi, Ülkem Partisi ile Türkiye İttifakı Partisinden oluşan bir seçim ittifakı "ATA İttifakı"nın 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için Sinan Oğan aday adayı oldu. Aday olmak için gerekli 100.000 imzayı 26 Mart 2023 günü tamamladı.
14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan genel seçimlerde Partisiz Cumhurbaşkanı adayı olarak seçime giren ATA İttifakı adayı Sinan Oğan, kesin olmayan sonuçlara göre 5 puanın üzerinde oy aldı. YSK'nın açıkladığı sonuçlara göre, Recep Tayyip Erdoğan 49,51, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88, Sinan Oğan yüzde 5,17 ve Muharrem İnce yüzde 0,44 oy aldı.
Kitapları :
1992 - Azerbaycan ekonomisi
2003 - Rusya’da “Siyaset ve Oligarşi”
2006 - Turuncu Devrimler
Kaynak:Biyografi.info
Sinan Oğan hakkında haberler
-
15 Mayıs 2023
YSK Başkanı Ahmet Yener açıkladı: Cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kaldı
YSK Başkanı Ahmet Yener açıkladı: Cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kaldı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başka...
-
31 Mart 2023
Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Aday listesi ve seçim yasakları yayımlandı.
Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Aday listesi ve seçim yasakları yayımlandı. Cumhurbaşkanı seçiminde ismi kes...
-
26 Mart 2023
2023 SEÇİMLERİ CUMHURBAŞKANI ADAYLARI
2023 SEÇİMLERİ CUMHURBAŞKANI ADAYLARI 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan seçimlerde cumhurbaşkanı adayı...
Sinan Oğan kitapları
-
Turuncu Devrimler
Yarın tarihi : 2006-08-09
Yayınevi : BİRHARF YAYINLARI
Siyaset » Araştırma-İnceleme
Sinan Oğan için yapılan aramalar
Sinan Oğan, Sinan Oğan biyografi, Sinan Oğan hayatı, Sinan Oğan özgeçmişi, Sinan Oğan hakkında, Sinan Oğan doğum yeri, Sinan Oğan fotoğraf, Sinan Oğan video, Sinan Oğan resim, Sinan Oğan kimdir?, Sinan Oğan kaç yaşında?, Sinan Oğan nereli, Sinan Oğan memleketi
- Okan Demir 18 Aralık
- Süleyman Saim Tekcan 18 Aralık
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık