Tarık Aziz
Tarık Aziz Biyografisi
Gerçek adı Mikhail Yuhanna olan Süryani kökenli Tarık Aziz, 28 Nisan 1936'da Musul'da bir garsonun oğlu olarak dünyaya geldi. Ancak Arap milliyetçilerine karşı adını Tarık Aziz olarak değiştirdi. Gazetecilik kariyerinden önce Bağdat Üniversitesi'nde İngiliz Edebiyatı okudu.
1950'lerde Baas partisine katıldı. Saddam Hüseyin'in desteğiyle 1963 yılında al-Jamaheer gazetesi ve partinin ana gazetesi El Thavra'da editör oldu. Hristiyan olduğu için Aziz hiçbir zaman Saddam'a rakip olarak görülmedi. Körfez Savaşı boyunca müzakere yeteneği, güçlü sinirleri ve kusursuz İngilizcesi ile diplomasiye liderlik yaptı ve uluslararası ününü artırdı. Saddam kabinesinin tek Hıristiyan üyesidir.
Saddam Hüseyin ile yolu 1950 yılında kesişen Tarık Aziz, 1974’te Enformasyon Bakanlığı görevini üstlendi. Tarık Aziz yükselişini 1977’de Devrimci Komuta Konseyi’ne katılarak sürdürdü. 1979 yılında Irak’ın Başbakan Yardımcısı görevine getirilen Aziz’in bu görevi, ABD’nin 2003 yılı Nisan ayı başlarında gerçekleştirdiği Irak’a müdahalesinin ardından Amerikan güçlerine teslim olmasına kadar devam etti. 24 yıllık Saddam Hüseyin iktidarı döneminde, yerini koruyabilmiş az sayıda devlet görevlisinden biri olan Tarık Aziz, Irak’ta üst düzey görev Saddam kabinesinin tek Hıristiyan üyesidir. Saddam Hüseyin'in, 20 yıl danışmanlığını yaptı.
Bütün kriz dönemlerinde Bağdat'ın görüşlerini batı dünyasına o iletti. Akıcı İngilizcesiyle dikkat çeken Aziz, 8 yıl süren İran savaşında ABD yönetiminin de Bağdat'ta en güvendiği kişilerden biriydi. Ama onu dünyakamuoyuna tanıtan asıl olay Irak'ın Kuveyt'i işgaliydi. Irak'a gerekli desteği sağlayabilmek içindünya başkentlerini gezdi. Körfez savaşının hemen öncesinde Cenevre'de dönemin ABD Dışişleri Bakanı James Baker'dan baba George Bush'un Saddam Hüseyin'e yazdığı bir mektubu almayı reddederek savaşın tetiğini çeken de o oldu.
Tarık Aziz’in, ABD’nin Irak’a müdahalesinin ilk günlerinde, Irak Kuzeyine kaçtığı ileri sürülmüştü. Tarık Aziz, Bağdat’ta kameraların karşısına çıkarak bu iddiaları yalanlamıştı. ABD'nin aradığı isimlerden oluşan 55'lik iskambil destesindeki 'Maça 8'lisi olarak aranan Tarık Aziz, 2003 yılı Nisan ayı sonlarında Amerikan güçlerine teslim olmuştu.
26 Ekim 2010 günü Irak ağır ceza mahkemesi, uzun yıllar Saddam Hüseyin rejiminin dünyaya sunduğu yüzü olan eski başbakan birinci yardımcısını "taammüden cinayet işlemek ve insanlığa karşı işlediği suçlardan ve geçmişte dini partilere uyguladığı baskı sebebiyle " idama mahkum etti. Mahkeme ayrıca Aziz'i 'işkence yapmak' suçlamasından 15, 'işkencede işbirliği' suçlamasından 10 yıl hapis cezasına çarptırmış; tüm mal varlığına da el konmasını kararlaştırdı.
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, ülkenin eski başbakan yardımcısı Tarık Aziz'in idam edilmesini öngören mahkeme kararını imzalamayacağını söyledi.
Kaynak:Biyografi.info
Tarık Aziz için yapılan aramalar
Tarık Aziz, Tarık Aziz biyografi, Tarık Aziz hayatı, Tarık Aziz özgeçmişi, Tarık Aziz hakkında, Tarık Aziz doğum yeri, Tarık Aziz fotoğraf, Tarık Aziz video, Tarık Aziz resim, Tarık Aziz kimdir?, Tarık Aziz kaç yaşında?, Tarık Aziz nereli, Tarık Aziz memleketi
- Arda Kardeşler Bugün
- Murat Balcı Dün
- Levent Dönmez 25 Ekim
- Sergio Perez 24 Ekim
- Utku Varlık 13 Ekim
- Lando Norris 09 Ekim
- Rikki 06 Ekim
- Pınar Hacıbektaşoğlu 437
- Murat Göğebakan 112
- Rahmi Özkan 101
- George Washington 94
- Recep Tayyip Erdoğan 85
- Mazhar Alanson 81
- Ayça Kaya 80
- Arda Kardeşler 78
- Melike Zobu 73
- İsmail Hacıoğlu 72
- Tansu Polatkan 66
- Oytun Erbaş 56
- Thomas Mann 55
- Murat Balcı 53
- Kenan Kalav 51
- Pınar Hacıbektaşoğlu 437
- Ayça Kaya 80
- Thomas Mann 55
- Rahmi Özkan 101
- Melike Zobu 73
- Tansu Polatkan 66
- Recep Tayyip Erdoğan 85
- İsmail Hacıoğlu 72
- Mazhar Alanson 81
- Oytun Erbaş 56