FB TW PIN NWS

İsveç resmen NATO nun 32. üyesi oldu

2024-03-08
İsveç resmen NATO nun 32. üyesi oldu
İsveç resmen NATO nun 32. üyesi oldu.

İsveç, NATO'nun 32. üyesi olarak İttifak'a resmen katıldı. Stockholm yönetimi, katılım belgelerini ABD'ye teslim etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile yaptığı görüşme sonrası "İsveç'e, Washington Anlaşması'nın bir tarafı ve NATO'nun 32. üyesi olarak hoş geldiniz demek istiyorum." dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de "İsveç, NATO'nun 32. üyesi oldu ve masamızda hak ettiği yeri aldı." ifadelerini kullandı.


İsveç, ABD'nin başkenti Washington DC'de düzenlenen giriş protokolü kabul töreniyle NATO'nun resmen 32. üyesi oldu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "İsveç, NATO'nun 32. üyesi oldu ve masamızda hak ettiği yeri aldı. Pazartesi günü NATO karargahında bayraklarını göndere çekmeyi sabırsızlıkla bekliyorum." ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Joe Biden da İsveç'i NATO'ya resmi katılımı dolayısıyla tebrik etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Washington DC'de yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İsveç'in NATO ittifakına katılmasına ilişkin resmi giriş protokolünü basına gösteren Blinken, "Bu katılım belgesi ile birlikte İsveç'e, (NATO'nun kurucu anlaşması) Washington Anlaşması'nın bir tarafı ve NATO'nun 32. üyesi olarak hoş geldiniz demek istiyorum." ifadesini kullandı.

İsveç'in katılımıyla NATO'nun artık daha da güçlü olacağını vurgulayan Blinken, "Bu İsveç için tarihi bir an, İttifak'ımız için tarihi bir an, NATO müttefiklerimizle transatlantik ilişkilerimiz için de tarihi bir an." şeklinde konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsveç'in NATO'ya resmi olarak katıldığını bildirdi.

"İsveç, NATO'nun 32. üyesi oldu ve masamızda hak ettiği yeri aldı. Pazartesi günü NATO karargahında bayraklarını göndere çekmeyi sabırsızlıkla bekliyorum." ifadelerini kullanan Stoltenberg, "İsveç'in katılımı NATO'yu daha güçlü, İsveç'i ve tüm İttifak'ı daha güvenli kılıyor." değerlendirmesini yaptı.


İSVEÇ'İN ÜYELİK SÜRECİ

İsveç, komşusu Finlandiya ile üyelik başvurusunu 18 Mayıs 2022'de yaptı.

NATO'ya yeni katılım için onay vermesi gereken 30 üye ülkeden biri olan Türkiye, İsveç ve Finlandiya'dan beklentilerini dile getirdi. Türkiye'nin endişeleri özellikle İsveç'teki PKK/YPG ve FETÖ gibi terör örgütlerinin faaliyetlerinden kaynaklanıyordu.

28 Haziran 2022'deki Madrid Zirvesi'nde Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile iki ülkenin terörle mücadelede daha fazla işbirliği taahhüt ettiği Üçlü Muhtıra'ya imza attı. Bu çerçevede üç ülke tarafından Daimi Ortak Mekanizma kuruldu.

Bu sayede iki ülke, üyeliğe resmen davet edildi. 5 Temmuz 2022'de NATO ülkelerinin katılım protokolünü imzalamasıyla İsveç ve Finlandiyalı yetkililer, NATO'nun toplantılarına "davetli ülke olarak" katılmaya başladı.

Bu süreçte üç ülke arasında çok sayıda görüşme yapıldı.

Finlandiya, Türkiye'nin beklentilerini karşılayacağına yönelik taahhütlerinin karşılık bulması üzerine 3 Nisan 2023'te NATO'nun 31'inci üyesi oldu.

İsveç için süreç ise devam etti. TBMM'nin 23 Ocak'ta, Macaristan Ulusal Meclisinin de 26 Şubat'ta verdiği onayın ardından, tüm müttefiklerin meclislerindeki onay sürecinin tamamlanmasıyla İsveç'in üyeliğiyle ilgili son aşamaya geçildi.

İsveç, ABD'nin başkenti Washington DC'de düzenlenen giriş protokolü kabul töreniyle NATO'nun resmen 32'nci üyesi oldu.