Soçi
Soçi, Rusya'da, Krasnodar Kray'da kent.
Soçi 1838 yılında kurulmuştur. Rusya’nın Karadeniz kıyısında bulunan bu güzel şehir Rus yerli turistler için bir numaralı tatil mekanıdır. Josef Stalin döneminden itibaren Soçi tatil şehri olarak kabul edilmiştir. Fazla sayıda Rus’un yazlık evinin bulunduğu Soçi şehrinin normal nüfusu 500.000 dir. Yaz aylarında ise bu Nüfus 1.000.000 – 1.500.000 a kadar çıktığı görülmektedir. Vladimir Putin döneminde çok büyük yatırımlar alan bu şehir Rusya turizmine büyük gelecek vadediyor.
Soçi Subtropikal iklimin az görüldüğü Rusya şehirlerinden bir tanesidir. Yazları ılık ve yağışlı iken, kış ayları serin geçmektedir. Tüm Karadeniz şehirlerinde olduğu gibi Soçi’de bol miktarda yağış almaktadır.
2014 Kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Soçi, 2014 – 2020 tarihleri arasında Rus Formula 1 yarışlarına da ev sahipliği yapacaktır. Ayrıca Soçi Trabzon ile kardeş şehirdir.
Soçi’de yabancı öğrenci alımı yapan tek üniversite olan Soçi Devlet Üniversitesidir.
Tarihte Hristiyanlığı Asya’ya yaygınlaştırmak için bir merkezi yer olarak kullanılıp, bu bölgeye bir çok kilise inşa edilmiştir. Fakat her defasına Göktürkler, Hazarlar, Moğollar gibi göçebe kabilelerce yıkılmıştır.1838’de Karadeniz Rus Filosu, Çerkesya kıyılarına düzenlediği genel çıkartmalar kapsamında, Soçi Irmağı ağzına da bir çıkartma yapıp sonradan Navaginskoye Kalesi adını alacak olan Alexandria Kalesi’ni kurmuştur. Savaşta üstün başarı gösteren Navaginskoye alayının ardından bu isim verilmiştir. Bu kale aynı zamanda yükselen Çerkes isyanına karşı savunma amaçlı yapılan 17 kaleden biridir. Kale 1840’da Çerkeslerin eline geçmiş ve Ruslar bölgeyi terk etmek zorunda kalmışlardı. Kırım Savaşı patlak verdiği zaman bu kale Türkler tarafından ele geçirilmesin diye boşaltılmıştır. Türkler ise sonradan Adler’e çıkartma yapmıştır.
Şu anki modern Soçi’nin bulunduğu yer tarihte Ubıhya olarak bilinir, ve tarihi Çerkesya bölgesinin bir kısmını oluşturur. Ubıhya dağlarda yaşayan yerel halk tarafından kontrol edilirdi, ve ismen de olsa Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı idiler. Yerel halk ticari faaliyetlerini genellikle Osmanlı ile sürdürmekteydi. Sahil bölgesi 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından Rusya’ya bırakılmıştır. Fakat Çerkesler bölgedeki Rus kontrolünü kabul etmediler ve Çerkesya sahili boyunca kurulan Rus askeri birliklerine direnmeye başladılar. Çerkezlere yurtdışından silah ve mühimmat sağlanması Rusya ve İngiltere arasında diplomatik gerilime yol açtı, o da sonradan Vixen Görevi ile sonuçlandı.
Kafkas Savaşı’ndan sonra bölge halkı olan Ubıhlar ve Şapsığlar, diğer Çerkes toplulukları ile birlikte topraklarından zorla çıkarılıp toplu olarak Osmanlı Devleti’nin Karadeniz kıyılarına ve Balkanlara yerleştirilmişler, pek azı dağlara sığınmış ya da Rus askerleri tarafından doğudaki Kuban Oblastına sürülerek, gözetim altında Orta Laba ırmağı solundaki ovalara yerleştirilmişlerdir. Kalmaya direnenler ise Çerkes Soykırımı sonucu rakamlar kesin olmamakla beraber 400,000’den fazla Çerkes’in hayatını kaybetmesi ile sonuçlanmıştır. Yine yapılan araştırmalara göre sürgüne gönderilen her 3 Çerkes’ten 2si hayatını kaybetmiştir. 1866’dan başlayarak, sahil boyu Ruslar, Ermeniler, Ukraynalılar, Yunanlar ve Beyaz Ruslar tarafından kolonileştirilmeye başlamıştır.
Çerkeslerden boşaltılan ve Rus yerleşimine tahsis edilen Soçi yöresinde ise, 1896’da, eski Navaginskoye Kalesi yerinde Soçi kenti kurulmuş. Şubat 1890’da Soçi Feneri yapıldı. 1891 yılında bölgenin ilk Rus ortodoks kilisesi olan St. Michael Kilisesi açılmıştır. Soçi 1902’den sonra kent, bir yazlık dinlenme ve kaplıca yöresi merkezi olarak gelişmiştir. Yörede birkaç yerleşime dağılmış olarak çok az Çerkes kalmıştır. Bunlar, 1867’de Çerkeslerin göç ettirilmelerini (sürgünü) öngören Rus hükümet kararnın iptal edilmesi üzerine,sürüldükleri Orta Laba yöresinden eski köylerine dönen Çerkeslerin torunlarıdır. Bunlara Karadeniz Şapsığları denir. Soçi yöresi ile Tuapse rayonunun bir bölüm toprağını kapsayan bir alanda,1924-1945 yılları arasında Şapsığ Ulusal Rayonu bulunuyordu. İlk otel Kavkazskaya Riviera 14 Haziran 1909’da açılmıştır. Soçi 1917’de ilçe kabul edilmiştir.
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- Şimal 10 Kasım
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım
- Veysel Deniz 94
- Fatih Erdoğan (iş adamı) 90
- Recep Tayyip Erdoğan 65
- Nilüfer Şasev Özbek 64
- Yusuf Taha Lüleci 60
- Murat İde 59
- Natalia Vodianova 50
- Evangeline Lilly 47
- Meryem Uzerli 43
- Arda Turan 42
- Josh Holloway 42
- Cansu Dere 39
- Milla Jovovich 39
- Sırrı Süreyya Önder 39
- Naomi Watts 37