FB TW PIN NWS

31 Mart 2024 tarihinde yapılan Yerel Seçimler

2024-04-02
31 Mart 2024 tarihinde yapılan Yerel Seçimler
31 Mart 2024 tarihinde yapılan Yerel Seçimler.

Dünkü yerel seçimlere ittifaksız giren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 1977 seçimlerinden sonra resmi olmayan sonuçlara göre birinci parti konumuna yükselerek kendisi açısından tarihi bir “zafere” imza attı.

İktidardaki, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ise yarışı ikinci sırada tamamladı ve 22 yıllık iktidarında ilk kez seçim yenilgisi aldı.

Türkiye genelinde CHP yüzde 37.8, AKP yüzde 35.5, Yeniden Refah Partisi yüzde 6.2, DEM Parti yüzde 5.7, MHP yüzde 5, İYİ Parti ise yüzde 3.8 oy aldı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, katılım oranını yüzde 78 olarak açıkladı.

31 Mart yerel seçimleri dış basında da manşetlerin ilk sıralarında yer aldı. Dış basında özellikle İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun galibiyeti öne çıkan başlıklardan oldu.
31 Mart yerel seçimlerinin CHP’nin üstünlüğüyle sonuçlanması, dünya basınında da yankı buldu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin önemli bir darbe aldığı yorumları yapıldı.

Amerikan New York Times gazetesi, "seçmenlerin ekonomik duruma kızgın olduğu bir ortamda, muhalefetin yerel seçimlerde Türkiye genelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidar partisine karşı kazanımlar elde ettiğini" yazıyor.

Gazete, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun zaferinin “siyasi muhalefetin yıldızı” statüsünü perçinlediğini söylüyor ve “Çok sayıda Türk, İmamoğlu’nu potansiyel cumhurbaşkanı adayı olarak görüyor” diyor.

Gazete ayrıca, seçimin uzun süren bir geçim krizinin ardından geldiğini, krizde TL'nin değerini yitirdiğini ve çok sayıda kişinin daha yoksul hale geldiğini vurguluyor.

İngiliz Guardian gazetesi, “Türkiye’de ana muhalefet partisi, seçmenin Erdoğan’a sırtını döndüğü seçimlerde ezici bir zafer kazandı” başlıklı haberinde, ana muhalefetin yerel seçimlerde net bir zaferle Recep Tayyip Erdoğan iktidarına beklenmedik bir darbe vurduğunu söylüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim sonuçlarının büyük ölçüde netleşmesinin ardından Ankara’da gerçekleştirdiği “balkon” konuşmasında ekonomi politikalarının devam edeceği sinyalini verdi. Erdoğan, “Ekonomide yol haritamız olan OVP ve 12. kalkınma planımızı bugüne kadar kararlılıkla uyguladık. Enflasyon başta olmak üzere uyguladığımız ekonomi programımızın olumlu sonuçlarını yılın ikinci yarısında görmeye başlayacağız” dedi. Erdoğan seçimlerin geride kalmasını “büyük bir kazanç” olarak yorumlarken “Türkiye’nin önünde hazine değerinde 4 yıldan fazla süre vardır. Bunu hep birlikte çok iyi değerlendirmemiz önemlidir” dedi. “Hiçbir surette milletimizin kararına hürmetsizlik etmeyeceğiz” diyen Erdoğan, “Milletle inatlaşmaktan, milli iradeye rağmen hareket etmekten, milletin takdirini sorgulamaktan, bugüne kadar olduğu gibi, yine uzak duracağız. Milletin sandıkta verdiği mesajları en isabetli, en objektif bir şekilde akıl ve vicdan terazimizde tartarak, gerekli adımları mutlaka atacağız. Bunun için önümüzde yaklaşık 4-5 yıllık bir süre var. Bu süre zarfında yanlışlarımızı düzelteceğiz. Eksiklerimizi muhakkak tamamlayacağız. Doğrularımızın sayısını artıracağız. Bir sonraki seçimlere kadar olan dönemi, her açıdan kendimizi yenilediğimiz, hatalarımızı telafi ettiğimiz kapsamlı bir muhasebe zeminine dönüştüreceğiz” diye konuştu.