FB TW PIN NWS

ABD 11 Eylül Sonrasını Tartışıyor

2006-09-12
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney , ülkenin 11 Eylül saldırıları öncesine göre daha güvende olduğunu savunurken, muhalefetteki Demokrat Parti tam tersini dile getirdi.

11 Eylül terörist saldırılarının 5’inci yıldönümünde ABD, daha fazla emniyette olup olmadığını tartışıyor. Başkan George Bush yönetimi, bu yıldönümünde, ABD’yi son yıllarda korumakta başarılı olduğu temasını işliyor.

Başkan Yardımcısı Dick Cheney, El Kaide’nin, 11 Eylül’den sonraki 5 yılda bir daha ABD’de saldırı düzenleyememesini, Bush yönetiminin başarısına bağladı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, saldırıların yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Güvendeyiz, ama henüz yeterince değil” dedi. ABD’nin Irak’ta ve başka yerlerde terörizmle mücadelede ‘gevşememesi’ gerektiğini ifade eden Rice, “Çok şey yaptık. Ülkemizin koşullarına göre daha güvendeyiz. Limanlarımız daha güvenli. Havaalanlarımız daha güvenli. Daha güçlü bir istihbaratımız var” diye konuştu.

Muhalefetteki Demokrat Parti’nin Teşkilatt Başkanı Howard Dean ise, Irak’ın işgalinden dolayı ABD’nin daha az emniyette olduğunu dile getirdi ve başlarının dertte olduğunu söyledi. Cheney ve Rice ise, Irak’ın işgalini savundu. Cheney, Irak’ın işgaliyle doğru bir iş yapıldığını ileri sürerken, direnişin bu kadar yoğun olacağını ve uzun süreceğini yönetimin önceden kestiremediğini kabul etti. Rice da, Irak’taki savaşta ve terörle mücadelede geri adım atılmamasının gerektiğini anlattı.

Senato’nun Cuma günü yayınlanan bir raporunda, CIA’in Saddam Hüseyin hükümetinin Irak’taki El Kaide’nin lideri Ebu Musab Zerkavi ve yandaşlarıyla herhangi bir ilişkisi olmadığına ilişkin görüşünün ilk kez açıklandığının hatırlatılması üzerine Rice, böyle bir raporu görmediğini söyledi.