FB TW PIN NWS

ABD’de seçim günü: Saddam kararı Bush’a yarayacak mı?

2006-11-07
ABD’de bugün yapılacak Kongre Seçimleri öncesinde iki taraf da son kozlarını oynayarak beklemeye çekildi. Amerikalılar, Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin 435 üyesiyle üst kanat Senato'nun 100 üyesinden 33'ünü belirleyecek. 50 eyaletin 36'sı, valilik seçimi de yapıyor.

Seçimler öncesindeki son anketlerde Demokratların önde gitmeye devam ettiği ancak Irak’ta Saddam Hüseyin’in idam edilmesi kararının Cumhuriyetçilere olan desteğin artmasına yol açtığı belirtiliyor. ABC News/Washington Post anketinde, Demokratlara destek yüzde 51'e gerilerken, Bush'un Cumhuriyetçilerine destek yüzde 45'e çıktı. İki hafta önce bu oran yüzde 55'e 41'di. Pew anketinde de Temsilciler Meclisi için Demokratlara yüzde 47, Cumhuriyetçilere yüzde 43 destek çıktı. İki hafta önce bu oran yüzde 50'ye 39'du.

Demokratlar, idam kararının açıklanmasının seçim zamanına bilinçli olarak denk getirildiğini iddia ederek, durumu 2004 Başkanlık seçimlerinden hemen önce Usame Bin Ladin’in bir kasetinin ortaya çıkmasına benzetiyor.

Bush, Irak’ı seçim malzemesi yaptı

Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti, kendilerine verilecek desteği arttırabilmek amacıyla yarışın en başabaş geçtiği eyaletlere binlerce gönüllü gönderdi. Kampanya sürecinin son gününde, ABD Başkanı George Bush, Cumhuriyetçi Parti'den bazı senatörlerle beraber Florida, Arkansas ve Teksas'ta mitinglere katıldı.

Bush, yaptığı konuşmada önceki gün Irak Yüksek Mahkemesi'nin verdiği devrik liderin asılarak idamı kararını, 'Irak'ın büyük başarısı' diye övdü. Başkan, "Bu dava, Irak halkının bir zorbanın yasalarını hukuk devletiyle değiştirme çabasında mihenk taşı olmuştur" ifadelerini kullandı.

Oy kullanma işlemi başladı

Erken seçim sistemi sayesinde yüz binlerce seçmen şimdiden oylarını kullandığı öğrenilirken iki tarafın da vatandaşları sandığa gitmek için ikna etme çabalarına rağmen katılım oranının %40 seviyesinde kalması bekleniyor.

Anketler, Temsilciler Meclisi'nde Demokratların çoğunluğu ele geçirebileceği, Senato'da Cumhuriyetçilerin çoğunluğu koruyabileceğine işaret ediyor. Kaliforniyalı Demokrat Nancy Pelosi, Temsilciler Meclisi'nin ilk kadın başkanı olabileceği tahmin ediliyor.

ABD Kongresi’ni oluşturan iki organdan 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin 229, Demokratların 201 sandalyesi bulunuyor. Üçte biri yenilenecek Senato’da ise Cumhuriyetçilerin 55 sandalyesine karşılık, Demokratların 44 sandalyesi bulunuyor.

Temsilciler Meclisi'nin bugünkü görünümü şöyle:
(4 üye boş, 1 bağımsız= Toplam 435 üye)