FB TW PIN NWS

ABD'den Barzani'ye tepki

2007-04-10
ABD Dışişleri Bakanlığı, ''Türkler, Kerkük'e karışırsa biz de Diyarbakır'a karışırız'' diye konuşan Iraklı Kürt lider Mesud Barzani'nin açıklamasına tepki göstererek, bu tür sözlerin, Türkiye-Irak işbirliğinin gelişmesi ve terör örgütü PKK'ya karşı mücadele konularında ''yardımcı olmadığını'' bildirdi.


Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, günlük brifinginde, Barzani'nin sözlerinin hatırlatılması ve ABD'nin görüşünün sorulması üzerine, ''Biz, bu tür açıklamaların gerçekten yardımcı olmadığını düşünüyoruz ve bunlar, kesinlikle ortak kaygı duyulan konularda daha fazla Türkiye-Irak işbirliği sağlanması amaçlarına hizmet etmiyor. Bu amaçlara, Türkiye'ye sınır ötesi saldırılar düzenleyerek masum Türk sivillerini öldüren PKK ile savaşma konusu da dahil'' dedi.


Sözcü McCormack'in, açıklamasında, taşıdığı ''Kürt bölgesel hükümeti başkanı'' sıfatından dolayı Amerikalı yetkililerin genellikle ''başkan (president)'' diye bahsettiği Barzani'den bu defa ''bay (mister) Barzani'' diye söz etmesi, ''Kürt'' kelimesini kullanmaması ve Irak'ın toprak bütünlüğüne vurguda bulunması dikkati çekti.


McCormack, ABD'nin terörle mücadele özel temsilcisi Joseph Ralston'un, Türk ve Irak tarafları arasında, terör örgütü PKK konusunda güvenin artırılması ve PKK'nın sınır ötesi saldırılarının önüne geçilmesi yönünde pratik önlemler bulunması konularında hem Türkiye, hem de Iraklılarla çalıştığını söyledi.