FB TW PIN NWS

ATO Başkanı Aygün: 'Emeklilerin yasadan kaçışı başladı'

2006-12-10
Ankara Ticaret Odası(ATO) Başkanı Sinan Aygün, 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek olan Soysal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası nedeniyle bir çok emeklinin şirket ortaklığından kaçmaya başladığını bildirdi.

Aygün, son 20 günde hisse devri için ATO’ya akın eden emkli sayısının 979’a ulaştığını belirterek, “Üç yaşındaki bebeğe, 85 yaşındaki nineye ve 80 yaşındaki dedeye hisse devri gerçekleştirmek için odamızı arayanlar bile oldu” dedi.

Ankara Ticaret Odası(ATO) Başkanı Sinan Aygün, 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek olan Soysal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası nedeniyle bir çok emeklinin şirket ortaklığından kaçmaya başladığını belirtti. Aygün, son 20 günde hisse devri için ATO’ya akın eden emkli sayısının 979’a ulaştığını belirterek, “Üç yaşındaki bebeğe, 85 yaşındaki nineye ve 80 yaşındaki dedeye hisse devri gerçekleştirmek için odamızı arayanlar bile oldu” dedi.

Aygün, yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek olan emkli şirket ortaklarından yüzde 33.5 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmesini ön gören yasa nedeniyle şirket ortaklığından kaçışların başladığını kaydetti.

SAYI BİRKAÇ BİNE ULAŞACAK
Gelecek hafta rendavu alanların da hisse devrini yapmalarının ardından sayının birkaç bine ulaşabileceğine dikkat çeken Aygün, bu nedenle yılbaşına kadar cumartesi ve pazar günleri mesai yapacaklarını bildirdi.

Daha önceki düzenlemede, SSK, Bağ-Kur, ve Emekli Sandığı’ndan emekli olanlardan kesilen sosyal güvenlik prim oranının yüzde 30’dan yüzde 33.5'e çıkarılacağına işaret eden Aygün, “Yasa tüm emeklileri mağdur edecek. Yeter, emekliye eziyet etmeyin. Bu yanlıştan dönün” çağrısında bulundu.

Yeni yasanını emeklilerı kayıt dışına ittiğine de dikkat çeken Aygün, “Demokrasilerde çare tükenmez. Bu kadar yüksek prim ödemek istemeyen emekliler, işverene, kayıtdışına çıkıp sigortasız olarak çalışmayı teklif ediyor” dedi.

Aygün, Cumurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP’yle birlikte emeklileri mağdur edecek maddeyle birçok maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne açtıkları davanın devam ettiğini de hatırlattı.