FB TW PIN NWS

Afganistan'a yatırım çağrısı

2006-09-20
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer Afganistan ekonomisinin güçlendirilmesi için bu ülkede yatırım seferberliği başlatılması çağrısında bulundu.

Londra'da açıklamalar yapan Genel Sekreter, ülkede güvenliği artırarak NATO'nun bir fırsat penceresi açtığını, şimdi Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası , Avrupa Birliği ve diğer kuruluşların da devreye girmesi gerektiğini söyledi.

Daha önce Afganistan'daki NATO birliklerinin komutanı, kısa bir süre içinde yaşam koşullarında belirgin bir değişiklik olmaması halinde Afgan halkının saf değiştirip Taleban'ın yanında yer alabileceği uyarısında bulunmuştu.

2 Afgan çocuk ve bir İngiliz askeri öldü. Bu arada, Afganistan'ın güneyinde Helmand eyaletinde, İngiliz birliklerinin konvoyu bir intihar saldırısının hedefi oldu. Eyaletin başkenti Laşkar Gar'da meydana gelen saldırıda, patlamanın etkisiyle İngiliz konvoyundaki bir araç devrildi.

Bölgedeki İngiliz yetkililer, saldırıda iki Afgan çocuğun ve bir İngiliz askerinin öldüğünü açıkladı. Konvoyda bulunan ve saldırıda yaralanan askerlerden bazılarının durumunun ciddi olabileceği belirtiliyor. Helmand eyaletinin en güvenli bölgelerinden birisi olarak kabul edilen Laşkar Gar'da son haftalarda bir dizi intihar saldırısı düzenlendi.

İngiliz askerleri Afganistan'ın Helmand eyaletinde aylardır elerinde tutmaya çalıştıkları Musa Kale'den, Taleban güçleriyle karşılıklı anlaşma yaparak geri çekilmişti.

Afganistan'ın güneyindeki Helmand eyaletinde konuşlandırılan İngiliz güçlerinin komutanları son zamanlarda sık sık Taleban'ın bu kadar güçlü bir direniş göstermesini beklemediklerini dile getiriyorlardı.

İngiliz askerlerinin Musa Kale'den çekilmesi sonrasında Afganistan'daki NATO birliklerinin komutanı, bunun yeni bir planın birinci aşaması olduğunu söyledi.