FB TW PIN NWS

Latin Amerika koltuğu yılan hikayesi

2006-10-20
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Güvenlik Konseyi'ne geçici üye olacak ülkeyi belirlemek için 23. kez toplandı ancak bu turdan da sonuç alınamadı. Çıkmaza çözüm olarak Uruguay’ın adaylığı gündeme geldi.

Guatemala ve Venezuela arasında çetin bir yarışa sahne olan oylamalarda şimdiye kadar 23 tur yapıldı ve bu turların hemen hemen hepsinde Guatemala Venezuela'dan daha fazla oy aldı. Ancak hâlâ, iki ülke de gerekli olan üçte iki oya ulaşamamıştı.

Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin temsilcileri, Güvenlik Konseyi'ne geçici üye olacak ülke için alternatif çözümler aramaya başladılar ancak şu anda oylar iki ülke arasında bölünmüş durumda.

Kapalı kapılar arkasında devam eden görüşmelerle çıkmaza çözüm aranıyor.

Orta Amerika, Guatamela; Güney, Venezuella diyor

Aralarında Meksika'nın da bulunduğu Orta Amerika ülkeleri ağırlıklı olarak Guatemala'yı destekliyorlar. Washington yönetiminin Guatemala'ya destek vermesi, bölge ülkeleri üzerinde de bir baskı yaratıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin desteklediği bir ülkeye oy vermemek düşüncesine bölge ülkeleri çok sıcak bakmıyor.

Güney Amerika'da ise, Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, Mercosur üyelerinin desteğini garantilemiş görünüyor. Güney Amerika ticaret bloğunu oluşturan bu ülkeler Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Paraguay’ın Venezuella’yı destekledikleri belirtiliyor. Hugo Chavez'in yakın bir dostu olan Bolivya Cumhurbaşkanı Evo Morales’in ve Küba'nın oyu da Venezuela'dan yana.

Peru ve Şili ise oylamada çekimser kaldı. Şili'nin temsilcisi, üzerinde anlaşılabilecek yeni bir ülke arayışında.

Karayipler'de ise oylar bölünmüş durumda. Pekçok Karayip ülkesi Washington'un isteğine bağlı olarak Guatemala'ya destek veriyor olsa da Venezuela Cumhurbaşkanı Chavez'in bölgeye yaptığı ziyarette, oy karşılığında malî yardım ve ucuz petrol önermesi etkili olmuşa benziyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin üyeleri konusunda bundan önceki büyük çıkmaz, Soğuk Savaş döneminde, Latin Amerika ülkeleri arasında yaşanmıştı. O dönemde, Kolombiya ve Küba arasında büyük bir çekişme yaşanmış, 155 tur oylamanın ardından sonuç alınamayınca çözüm olarak Meksika'nın üyeliğine karar verilmişti.

Yeni formül: Uruguay

Şimdi de çözüm için Uruguay'ın adı geçiyor. Uruguaylı diplomatlar ise, hem Venezuela'nın hem de Guatemala'nın desteğini almaları durumunda adaylığı düşünebileceklerini açıklıyorlar.