FB TW PIN NWS

'Batı demokrasi ihraç edemez'

2006-11-02
İran'ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Doğu'ya demokrasi ihraç etme çabalarını "Bush'un büyük bir şakası" olarak nitelendirdi.

Demokrasinin ihraç edilmesi mümkün birşey olmadığını söyleyen Hatemi, "Bir ülkenin deneyimi farklı bir coğrafyada farklı bir kültüre sahip, farklı koşullar altındaki bir diğer ülkeye genişletilemez" dedi.

Hatemi, Amerika'nın Irak ve Afganistan'a müdahalesinin de terörü durdurmadığına dikkat çekti.

Üç günlük bir ziyaret için İngiltere'ye gelen Muhammed Hatemi, bir grup akademisyen ve gazeteciye hitaben yaptığı konuşmada, demokrasinin doğuda ve batıda tüm insanların hakkı olduğunu, ama demokrasinin herkese uyacak tek bir modeli bulunmadığını söyledi.

Demokrasinin her milletin sosyal, tarihi, kültürel ve dini koşullarına göre şekillenmesi gerektiğini savunan Hatemi, "Amerikan Başkanı Bush'un yaptığı en büyük şakalardan biri Orta Doğu'ya demokrasi ihraç etmek istediğini söylemesiydi" diye konuştu.

İran'ın eski cumhurbaşkanı sözlerini "Demokrasi verilen ya da ihraç edilen bir şey değildir. Demokratik bir hükümete sahip olma hakkının sadece Batı dünyasına ait olduğunu düşünmüyorum. Bu bizim de hakkımız" diyerek sürdürdü.

Muhammed Hatemi konuşmasında Irak işgaline de değindi ve işgalin terörü azaltmadığını, aksine aşırılık yanlılarından gelen tehditleri arttırdığını söyledi.

Irak'taki isyancıları kınayan Hatemi, diğer yandan Bush yönetimini de aşırılık yanlısı olarak nitelendirdi.

Hatemi, Amerika ile İngiltere'ye Irak'taki güçlerini geri çekmeleri çağrısında da bulundu.

İngiltere'deki peçe tartışmalarıyla ilgili de konuşan Hatemi, İngiltere vatandaşı olan Müslümanlara önce ülkenin yasalarına uymaları ve vatandaşlığın gereklerini yerine getirmelerini söyledi.

Hatemi, İngiliz Müslümanların peçe ya da başörtüsü takmak zorunda olmadıklarını ancak buna haklarının olduğunu ifade etti. İran'ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, 1979 yılındaki İslam Devrimi'nden bu yana İngiltere'yi ziyaret eden en üst düzey İranlı isimdi.