FB TW PIN NWS

Büyükanıt: ''Ege'deki uçuşlar hukuka uygun''

2007-04-19
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türk savaş uçaklarının Ege'deki uçuşlarının uluslararası hukuk çerçevesinde yapıldığını ve Yunan hava sahasının ihlalinin söz konusu olmadığını söyledi.


Yunanistan'ın Selanik kentinde yapılan Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı, katılımcıların yaptıkları ortak basın toplantısıyla sona erdi.


Orgeneral Büyükanıt, bir Yunanlı gazetecinin, ''Sizin dün yaptığınız 'Silahsız uçuşlar yapılabilir' örneği açıklamalarınıza rağmen, uçuşlar devam ediyor ve Yunan hava sahası ihlal ediliyor. Türk Hava Kuvvetleri niçin sizin yaklaşımınıza uymuyor. Bu tutum ilişkilerin gelişmesine yardımcı oluyor mu?'' şeklindeki sorusunu yanıtladı.


Orgeneral Büyükanıt, Yunanistan Genelkurmay Başkanı Oramiral Panayotis Hinofotis ile ortak amaçlarının iki ülke arasında güvenli ortam yaratmak olduğunu belirterek, iki ülke silahlı kuvvetlerinin ellerinden geleninin azamisini yapmaya çalıştıklarını vurguladı.


Kendisinin emir vermesi ve Türk Hava Kuvvetlerinin bu emri yerine getirmemesi olasılığının dile getirilmesinin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) yapısını bilmemekten kaynaklandığına işaret eden Orgeneral Büyükanıt, Türkiye'de Genelkurmay başkanının tüm kuvvetlerin komutanı olduğunu ve emrinin kesin olduğunu vurguladı.


İhlal iddialarının Türkiye ile Yunanistan'ın FIR hattını farklı algılamalarından kaynaklandığını kaydeden Orgeneral Büyükanıt, buna saygı duyduğunu belirterek, ''Türk Silahlı Kuvvetlerinin uçakları Yunan hava sahasını hiçbir zaman ihlal etmez, bu böyle bilinsin. Uluslararası hava sahasına girmek için Atina FIR hattından geçiliyor. FIR hattı bir ülkenin egemenlik sınırı değildir'' dedi.


Bu konuda çıkış noktasının doğru olmadığına da dikkati çeken Orgeneral Büyükanıt, Türk uçaklarının uluslararası sahada uçtuklarını ve bu alanın tüm ülkelerin uçakları için serbest olduğunu vurgulayarak, ''Bu hattı sanki ulusal sınır gibi görürseniz yanılırsınız'' dedi.


Yunan gazetecinin sorusuna ilişkin kişisel görüşünü dile getirmek istediğini söyleyen Oramiral Hinofotis, ''Yunan tarafının tavrının Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) kuralları ve uluslararası hukuka uygun olduğunu'' söyledi. Bu alanda farklı görüşlerin, farklı algılamaların söz konusu olabileceğini belirten Oramiral Hinofotis, ''Ancak, uluslararası hukuk ülkelerin farklı yorumlamalarına göre değişmez'' dedi.